Tuijotuksen jälkeen tulee tyrmäys – Duhaupas ennustaa kovaa iskujen vaihtoa - Urheilu - Satakunnan Kansa

Tuijotuksen jälkeen tulee tyrmäys – Duhaupas ennustaa kovaa iskujen vaihtoa

Johann Duhaupas (113,5 kg) ja David Gogishvili (107,5 kg) kohtasivat perjantaina punnitustilaisuudessa ammattinyrkkeilyliiton pääsihteerin Pertti Augustinin valvovan silmän alla. Tänään tuijotuksista päästään tositoimiin.

22.4.2017 6:35

Kauppakeskus Puuvillan käytävillä kävellessä ei tule ensimmäisenä mieleen, että paikka olisi hyvä näyttämö nyrkkeilyillalle. Sellaisena Puuvilla kuitenkin tänään lauantaina toimii.

Kysymys ei ole mistään pienimuotoisesta paikallistapahtumasta, vaan SataSisu Fight Nightin pääottelijana on Robert Heleniuksen noin vuosi sitten tyrmännyt ranskalainen Johann Duhaupas. Hänen vastustajanaan on georgialainen David Gogishvili (17 voittoa, 4 tappiota).

– Uskon pystyväni tarjoamaan yleisölle mielenkiintoisen taiston, joka päättyy edukseni tyrmäysvoitolla. Varmasti kova iskujenvaihto on edessä, Duhaupas kiteyttää.

Vaikka oikeakätinen ranskalaisnyrkkeilijä on jo 36-vuotias, ei hän ole mikään laskeva tähti.

Heleniuksen tyrmäämisen jälkeen Duhaupas on otellut vain kerran. Taisto tapahtui harvinaisen erikoisissa oloissa.

Hän kohtasi viime vuoden joulukuussa venäläisen Aleksandr Povetkinin. Duhaupasin kannalta tilanne oli epäedullinen, sillä hän suostui otteluun vain yhden päivän varoajalla. Alkuperäiseksi vastustajaksi suunniteltu Bermane Stiverne vetäytyi kamppailusta kuultuaan Povetkinin antaneen positiivisen dopingtuloksen.

Joulukuinen yhteenotto päättyi kuudennessa erässä Povetkinin tyrmäysvoittoon.

– Minun sanotaan olevan joko poikkeuksellisen rohkea tai hullu, kun suostuin ottelemaan tuossa tilanteessa. Olin jo valmiiksi Venäjällä, ja minun piti alun perin seurata matsi katsomosta. Sitten minua kysyttiinkin yllättäen Povetkinin vastustajaksi. Mahdollisuus oli niin hieno, etten osannut siitä kieltäytyä, Duhaupas naurahtaa.

– Olin juuri käynyt läpi kolmen viikon intensiivisen harjoitusjakson ja olin sen seurauksena aika väsynyt. Minulla ei ollut edes kunnon nyrkkeilykenkiä mukanani. Tekisin silti saman päätöksen uudelleen, vaikka se oli monella tavalla vähän hullu päätös.

Ranskalaisen ammattilaisuran tilasto on nyt 34 voittoa ja neljä tappiota.

Yksi häviöistä tuli vuonna 2015 tyrmäyskoneeksi luokiteltavaa yhdysvaltalaista Deontay Wilderia vastaan. Duhaupas kesti kaikki 38 ammattilaisotteluaan voittaneen Wilderin iskuja peräti yksitoista erää, kunnes tuomari keskeytti kamppailun.

Wilder on tyrmännyt yhtä lukuun ottamatta kaikki vastustajansa.

– Se oli todella kova kokemus. Olen sen jälkeen oppinut paljon lajista, enkä ole enää ihan sama nyrkkeilijä.

– En ollut mielestäni kaukana Wilderin kaatamisesta, mutta nyt taistosta tulisi vähän erilainen. Toivottavasti saan uuden mahdollisuuden hänen kanssaan. Uskoisin pystyväni entistä parempaan suoritukseen uusinnassa, Duhaupas pohtii.

Lähtökohtaisesti lauantai ei tule olemaan rautaisesta leuastaan tunnetulle Duhaupasille ehkä uran kovin ottelu, mutta raskaan sarjan kohtaamisissa kaikki on aina mahdollista.

195-senttinen Duhaupas kokee itse omaksi vahvuudekseen henkisen puolen.

– Olen kestävä nyrkkeilijä, enkä anna koskaan periksi. Teen valtavasti töitä, että pääsisin parhaalle tasolleni. Osaan myös nykyään arvostaa lajia valtavan paljon.

Kello 21.35 keskisarjan näytösottelu: Andrei Tyliljuk (Venäjä)–Tero Tuomi (Suomi, Pori)

Kello 21.55 alempi raskassarja, 4 erää: Konstantin Perminov (Venäjä)–Sami Selesmaa (Suomi, Pori)

Kello 22.25 alempi raskassarja, 6 erää: Aleh Zablotski (Valko-Venäjä)–Mustapha Jobi (Islanti)

Kello 23 ylempi keskisarja, 6 erää: Andrei Sudas (Valko-Venäjä)–Kai Kauramäki (Suomi, Harjavalta)

Kello 23.35 höyhensarja, 6 erää: Andrei Nurtshinski (Valko-Venäjä)–Matti Koota (Suomi, Kankaanpää)

Kello 0.10 raskassarja, 8 erää: David Gogishvili (Georgia)–Johann Duhaupas (Ranska)

Satakunnan KansaPoriKankaanpäänMatti Kootaaloitti paidattoman uransa helmikuussa kotikaupungissaan. VastustajaNugzar Tchavtchavadzeluovutti kolmannen erän jälkeen.

Ammattilaisuran toisessa ottelussa Puuvillassa vastaan asettuu valkovenäläinenAndrei Nurtshinski.

– On tärkeää saada neljä viisi ottelua tähän vuoteen, jotta pääsen huippukuntoon loukkaantumiseni jälkeen. Hissukseen edetään, mutta tavoitteet ovat lähitulevaisuudessa Euroopan huipulla, Koota vakuuttaa.

Kankaanpääläinen kertoo valmistautumisen menneen hyvin.

– Luotto itseeni on tällä hetkellä kova. Ei kehään muuten kannattaisi edes mennä.

Satakunta on muutenkin vahvasti edustettuna Puuvillan nyrkkeilyillassa. Kootan lisäksi kehään nousevat muun muassa porilainenSami Selesmaaja Harjavallan kaupunginvaltuustoon valittuKai Kauramäki.Aki Selesmaanottelu peruuntui loukkaantumisen vuoksi.

Nyrkkeilyiltaan on myyty ennakkoon lähes tuhat pääsylippua. Toisen kerroksen seisomapaikat on loppuunmyyty.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: