Jari Litmanen kiistää saaneensa rahaa Qatar-lausunnoistaan – ”Mielipiteet ovat omiani, eivät kenenkään sanelemia” - Urheilu - Satakunnan Kansa

Jari Litmanen kiistää saaneensa rahaa Qatar-lausunnoistaan – ”Mielipiteet ovat omiani, eivät kenenkään sanelemia”

Qataria kisaisäntänä ylistävillä kommenteillaan kohun nostattanut Jari Litmanen vastaa kritiikkiin.

Jari Litmanen on kerännyt kritiikkiä Qataria koskevista lausunnoistaan.

30.9.2019 13:27

Suomen kaikkien aikojen jalkapalloilija Jari Litmanen aiheutti kritiikin tulvan, kun hän kehui ihmisoikeusrikkomuksistaan arvostelua saanutta tulevaa MM-kisaisäntää Qataria turnausjärjestelyistään.

Valtavilla maakaasuvarannoillaan rikastunut runsaan 313 000 kansalaisen ja yhteensä 2,3 miljoonan asukkaan arabimaa Qatar järjestää jalkapallon MM-kisat vuonna 2022.

Maassa vaimonsa kanssa vieraillut Litmanen vakuuttui Qatarin urheilullisista puitteista. Harjoitus-, majoitus- ja pelipaikat ovat kaikki lähietäisyydellä toisistaan.

– Qatar 2022 ei tuota kenellekään pettymystä, Litmanen ennakoi kisajärjestäjien verkkosivuilla.

Litmasen lausunnot kisajärjestäjien verkkosivuilla aiheuttivat kritiikkiä niin perinteisessä kuin sosiaalisessa mediassa. Pelaajalegendan arveltiin joissakin yhteyksissä saaneen rahaa lausunnoistaan.

Litmanen kiistää nyt jyrkästi saaneensa minkäänlaista palkkiota aiemmista kommenteistaan.

– Qatarin valtio tai mikään muu qatarilainen organisaatio tai yhtiö ei ole tästä maksanut mitään. Toimin täysin oman mielenkiintoni mukaan, kuten lukuisissa muissakin paikoissa ja maissa, joissa olen vieraillut, Litmanen kertoo Iltalehdelle toimitetussa tiedotteessa.

– Se, mitä julkisuuteen jalkapalloon liittyvistä asioista sanoin, perustuu vain ja ainoastaan siihen informaatioon, jonka itse paikan päällä sain ja jonka itse omin silmin näin. Mielipiteet ovat omiani, eivät kenenkään sanelemia.

Litmanen muistuttaa sananvapaudestaan ja siitä, että kommentoi ainoastaan turnauksen urheilullista puolta.

– Mihinkään muuhun en ottanut Qatarissa tekemässäni haastattelussa tai muutenkaan kantaa, suuntaan tai toiseen. Enkä tee sitä nytkään, Litmanen päättää.

Qatarin pääkaupungissa Dohassa on parhaillaan käynnissä yleisurheilun MM-kisat. Kisoja on kritisoitu epäinhimillisestä kuumuudesta ja yleisurheilusta kiinnostuneiden katsojien puutteesta.

Litmasen vastaus kritiikkiin

Iltalehti julkaisee Litmasen tiedotteen kokonaisuudessaan:

”Olin yksityismatkalla ja lomalla Qatarissa vaimoni kanssa viime viikolla. Matkan järjesti suomalainen yritys, jonka pyynnöstä lähdimme matkalle. Emme osallistuneet yhtä cocktail-tilaisuutta lukuun ottamatta yrityksen viralliseen matkaohjelmaan, vaan meillä oli oma ohjelmamme.

Koska jalkapallo kiinnostaa minua ymmärrettävistä syistä, halusin nimenomaan itse tutustua matkani aikana MM-kisavalmisteluihin, stadioneihin, sekä samalla tavata entisen pelikaverini, Qatarissa juuri valmennusuran aloittaneen Xavin, jonka vetämät harjoitukset myös seurasin. Tähän kaikkeen tarjoutui mahdollisuus.

Haluan korostaa, että tämä kaikki jalkapalloon liittynyt kanssakäyminen tapahtui täysin omasta toiveesta ja vapaasta tahdosta. Qatarin valtio tai mikään muu Qatarilainen organisaatio tai yhtiö ei ole tästä maksanut mitään. Toimin täysin oman mielenkiintoni mukaan, kuten lukuisissa muissakin paikoissa ja maissa, joissa olen vieraillut.

Se, mitä julkisuuteen jalkapalloon liittyvistä asioista sanoin, perustuu vain ja ainoastaan siihen informaation, jonka itse paikan päällä sain ja jonka itse omin silmin näin. Mielipiteet ovat omiani, eivät kenenkään sanelemia. Ymmärtääkseni sananvapauteen kuuluu edelleen se, että saa olla jotain mieltä. Itse olen edelleen sitä mieltä, että HUOM jalkapallo-olosuhteet – kuten fasiliteetit (hotellit, stadionit) ja etäisyydet – ovat loistavassa kunnossa ajatellen 2022 pelattavaa jalkapallon MM-lopputurnausta. Otan vain ja ainoastaan kantaa pelaajien ja joukkueen, urheilullisesta, näkökulmasta.

Mihinkään muuhun en ottanut Qatarissa tekemässäni haastattelussa tai muutenkaan kantaa, suuntaan tai toiseen. Enkä tee sitä nytkään.”

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: