Abeba Aregawi: Mitä tapahtui MM-kultamitalistille? - Urheilu - Satakunnan Kansa

Ruotsalaiset ihmeissään: Mitä tapahtui yleisurheilun 29-vuotiaalle MM-kultamitalistille? ”Kukaan ei ole nähnyt häntä vuosiin”

Abeba Aregawi, 29, on teillä tietymättömillä.

Abeba Aregawi on elänyt vuosia varjoissa, mutta Ruotsissa spekuloidaan yhä MM-kultamitalistin paluulla.

19.4.2020 10:19 | Päivitetty 19.4.2020 10:20

Ruotsia edustanut Abeba Aregawi oli yleisurheilussa muutama vuosi sitten kova luu.

Vuonna 1990 syntynyt Aregawi voitti 1 500 metrin MM-kultaa Moskovassa vuonna 2013. Aiemmin samana vuonna hän oli juossut saman matkan sisäratojen Euroopan mestariksi.

Myös vuosi 2014 oli menestyksekäs: Aregawi voitti halli-MM-kultaa ja Zürichin EM-kisoissa hopeaa.

Aregawin 3.56,60 on 1 500 metrin Ruotsin ennätys.

Nyt Expressen-lehti kertoo, että juuri kukaan ei tiedä maailmanmestarin viime vuosien liikkeistä.

Paluu radoille?

Aregawi joutui vuonna 2016 keskelle dopingkohua, jossa juoksija lopulta todettiin syyttömäksi mutta jonka epäillään jättäneen häneen jäljen.

Etiopiassa syntyneen Aregawin uutisoitiin antaneen dopingnäytteen, joka sisälsi meldoniumia. Aine lisättiin kiellettyjen aineiden listalle vuonna 2016. Aregawi oli tovin hyllytettynä, kun tutkinta oli käynnissä, mutta lopulta juoksijaa ei syytetty dopingrikkeestä. Aineen katsottiin päättyneen Aregawin kehoon ennen kuin meldonium linjattiin kielletyksi aineeksi.

Kohun jälkeen Aregawi muutti Etiopiaan ja katosi julkisuudesta. Vuonna 2018 uutisoitiin, että Aregawi on päättänyt uransa.

Aregwi on naimisissa etiopialaisen MM-hopeamitalistin Yemane Tsegayn kanssa. Parilla on kaksi lasta.

Etiopialainen toimittaja Zechariah Zelalem kertoo Expressenille, että ”kukaan ei ole nähnyt Abebaa vuosiin”.

– Moni lahjakas juoksija treenaa Kotebessa, Addis Abeban koillisosassa. Yemane Tsegay on yleensä siellä, mutta Abeba ei ole koskaan miehensä kanssa. Häntä ei ole nähty muuallakaan, missä juoksijat yleensä harjoittelevat.

Toimittajan mukaan jopa Etiopiassa MM-kultamitalistin elämästä tiedetään hyvin vähän.

Myös Ruotsin maajoukkueen johtaja Karin Torneklint sanoi, ettei ole kuullut Aregawista mitään. Maajoukkue on kuitenkin informoinut 29-vuotiasta entistä mestaria siitä, että mikäli tämä haluaa vielä palata kilparadoille, pitää dopingsääntöjen mukaan ilmoituksen tulla puoli vuotta etukäteen.

Torneklintin mukaan yksi ruotsalainen on harvinaisessa asemassa: Hammarbyn yleisurheiluseuran Ulrika Hellberg on ollut yhteydessä Aregawiin.

– Ulrika ottaa minuun yhteyttä, jos Abeba alkaa taas harjoitella. Ja Abeba itse on hyvin selväsanainen siitä, mitä hän haluaa, jos hän tekee paluun, Torneklint sanoi.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut