”Jos fanit nyt päättävät kokea, että näin on välttämätöntä toimia, niin sitten se on välttämätöntä” – Palloliiton lakimieheltä heruu ymmärrystä kannattajien sääntörikkomukselle - Urheilu - Satakunnan Kansa

”Jos fanit nyt päättävät kokea, että näin on välttämätöntä toimia, niin sitten se on välttämätöntä” – Palloliiton lakimieheltä heruu ymmärrystä kannattajien sääntörikkomukselle

Huuhkajien kannattajat rikkoivat Uefan sääntöjä ryntäämällä kentälle historiallisen Liechtenstein-pelin jälkeen.­

16.11.2019 18:50

Suomen Palloliiton lakimies ja kilpailutoiminnan johtaja Pekka Soini hymähtää, kun puheenaiheeksi paljastuu Huuhkajien kannattajien yleisöryntäys, joka tapahtui historiallisen Suomi–Liechtenstein-ottelun jälkeen Töölön stadionilla perjantaina.

– Ei tästä asiasta maailman houkuttelevinta tarinaa saa. Yleisö ryntäsi kentälle, ja siitä tulee sakot, Soini sanoo.

Sakkoja Soini veikkaa isoiksi. Uefan tiukkojen sääntöjen mukaan katsojat eivät saa kentälle rynnätä, mutta tämä kielto meni kuuroille korville Töölössä sen jälkeen, kun Suomi varmisti paikkansa ensi kesän EM-kilpailuissa.

– Isot sakot saadaan, mutta urheilussa sattuu ja tapahtuu.

Tarkemmin Soini ei osaa mahdollisen sakon määrää arvioida. Siihen Palloliiton lakimies ei kuitenkaan usko, että Suomi saisi yleisöryntäyksestä sakkoja suurempia sanktioita.

– Sakoilla näistä on tavallisesti selvitty. En usko missään nimessä esimerkiksi siihen, että lopputulos kääntyisi Suomen tappioksi, Soini sanoo.

Suomalaiset saanevat siis huokaista helpotuksesta – ja kääntää katseensa maanantain Kreikka-otteluun, jonka tulos voi vaikuttaa siihen, mihin koriin Suomi EM-lopputurnauksen arvonnassa päätyy.

”Suureet tunteet kuuluvat urheiluun”

Yleisöryntäys oli suuri kliimaksi, joka ehti muhia suomalaisen jalkapallokansan sielussa vuosikymmeniä.

Palloliiton lakimies Soini suhtautuu kannattajien tempaukseen sen vuoksi ymmärtäväisesti, vaikka katsojat rikkoivat Uefan sääntöjä.

– En minä voi heitä tässä tapauksessa moittia. Aika monta vuotta tätä oli odotettu.

Tilanne olisi voinut olla hirvittävämpi silloin, jos Suomen kintereillä olleet Armenia sekä Bosnia ja Hertsegovina olisivat voittaneet omat ottelunsa perjantai-iltana. Silloin yleisöryntäyksen pahin mahdollinen skenaario eli ottelun lopputuloksen kääntyminen olisi voinut johtaa katastrofiin.

Näin ei kuitenkaan ollut, vaan Armenia hävisi Kreikalle 0–1, ja Italia voitti Bosnia ja Hertsegovinan lukemin 0–3.

– Suuret tunteet kuuluvat urheiluun. Jos fanit nyt päättävät kokea, että näin on välttämätöntä toimia, niin sitten se on välttämätöntä, Soini sanoo.

Huuhkajien kannattajia Soini kertoo kunnioittavansa. Matka EM-kilpailuihin on ollut pitkä, kova ja yhteinen.

– Arvostan faneja, jotka ovat olleet mukana tässä tarinassa. Ei minulta ainakaan moitteen sanaa tule. Tällaista se sattuu välillä olemaan, Soini sanoo.

Tämä saavutus oli kuitenkin ainutkertainen.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?