Ässät arvioi, että tulevan kauden liikevaihto laskee yli miljoonalla eurolla – koronaviruspandemian aikana ei tehdä uusia pelaajasopimuksia - Urheilu - Satakunnan Kansa

Ässät arvioi, että tulevan kauden liikevaihto laskee yli miljoonalla eurolla – koronaviruspandemian aikana ei tehdä uusia pelaajasopimuksia

HC Ässät Pori Oy:n tilannekatsaus julkaistiin perjantaina iltapäivällä.

Ässien pelaajien ja koko muun henkilökunnan palkat laskevat. Pelaajista säästötalkoiden ulkopuolelle jäivät ne päättyneen kauden miehet, jotka eivät jatka Porissa.

27.3.2020 15:36

Pori

Ässät on avannut koronaviruspandemian vaikutuksia yhtiön talouteen.

HC Ässät Pori Oy:n ja Porin Ässät ry:n hallitusten allekirjoittamassa tiedotteessa kerrotaan, että vaikutukset tulevat olemaan vakavat.

Arvio, jonka kerrotaan tarkentuvan kesällä, on, että yhtiön liikevaihto laskee 6,4 miljoonasta eurosta 5,1 miljoonaan euroon tulevalla kaudella – eli noin 1,3 miljoonaa euroa.

Yhtiön liikevaihto oli kasvamassa noin puolella miljoonalla eurolla ennen koronaviruspandemiaa, ja tulosennuste oli yli 200 000 euroa.

Ässien talouteen vaikuttaa luonnollisesti se, kuinka pitkään koronaviruspandemia ja sen aiheuttamat vaikutukset – siis kassavirran heikentyminen – jatkuvat.

Pelaajabudjetti laskee

Selvää on, että tilanne vaikuttaa muiden seurojen tavoin myös Ässien pelaajabudjettiin.

– Pelaajabudjettimme tulee laskemaan, kuten todennäköisesti kaikilla muillakin 15 Liigan osakkaalla, tiedotteessa kerrotaan.

Kaudella 2019–2020 Ässät käytti 34:ään liigasopimuspelaajaansa 1,76 miljoonaa euroa.

Kaudelle 2020–2021 on nyt tehtynä 23 pelaajasopimusta. Ässät kertoo, että näiden pelaajasopimusten yhteisarvo on noin 1,1 miljoonaa euroa.

Uusia pelaajasopimuksia Ässät ei ole tekemässä koko koronaviruspandemian aikana.

– Kaikki vireillä olleet sopimusneuvottelut saatiin keskeytettyä. Ässät jatkaa joukkueen rakentamista vasta sen jälkeen, kun toimintaympäristö sen mahdollistaa, tiedotteessa kerrotaan.

Uusia pelaajasopimuksia aletaan Ässien mukaan tehdä vasta sitten, kun koronaviruspandemia on muuttunut parempaan suuntaan, Liigan kilpailukalenteri selvinnyt ja kassavirtaennuste lähtenyt nousuun.

Moni muu seura, kuten esimerkiksi JYP ja Sport, ovat tiedottaneet uusista pelaajasopimuksista lähiaikoina.

JYP vahvisti: Mikko Salmio vaihtaa seuraa

Jonne Virtanen palaa odotetusti Liigaan – Sport hankki maaliruiskun Ruotsin divarista

Ässät varautuu puolen vuoden poikkeustilaan

Ässät kertoo, että yhtiössä varaudutaan 5–6 kuukauden poikkeustilaan kauden 2020–2021 suunnittelussa.

Se, että liikevaihdon ennustetaan laskevan, aiheuttaa säästöpainetta erityisesti henkilöstökustannuksiin.

– Varsinaisista toimenpiteistä henkilöstökustannusten hallintaan ei ole toistaiseksi tehty päätöksiä, mutta urheilutoiminnan budjettiin säästövaikutukset tulevat olemaan tämänhetkisen arvion mukaan 18–22 prosentin luokkaa, Ässät kertoo.

Tavallisesti Ässät aloittaisi kauden 2020–2021 yhteisharjoitukset jo 14. huhtikuuta eli reilun parin viikon päästä. Nyt uskomus on, että yhteisharjoitukset voidaan aloittaa aikaisintaan elokuussa.

Tilanne on Ässien mukaan haastava ja korostaa pelaajien luovuutta ja omatoimisuutta.

– Useat harjoituspaikat ja testausasemat ovat tällä hetkellä kiinni, ja pelaajien ja valmentajien välinen vuorovaikutus on rajoitettua poikkeusolojen vuoksi.

Aikana ennen epidemiaa. Ässien katsojakeskiarvo kaudella 2019–2020 oli 4 217, joka oli 383 katsojaa vähemmän kuin budjetoitiin. Muu myynti paikkasi vajeen.

Suunnitelmat uusiksi

Kesällä 2018 Ässien taloustilanne oli kriittinen. Edellisen tilikauden tappio oli noin 450 000 euroa, ja sen jälkeen luotiin kolmen vuoden suunnitelma.

Kaudella 2018–2019 tulos yritettiin saada voitolliseksi, ja niin myös kävi. Tulos oli yli 126 000 euroa.

Kaudella 2019–2020 suunnitelmana oli uskottava tulos. Siihen pyrittiin kasvattamalla myyntiä ja hallitsemalla kustannuksia tarkasti.

Ässät oli myös saavuttamassa tavoitteensa, kunnes koronaviruspandemia keskeytti kauden.

Jos tavoite olisi saavutettu, kaudella 2020–2021 olisi pyritty jo merkittävään taloudelliseen tulokseen ja seuran investointikyvyn palauttamiseen.

Nyt tilanne on se, että Ässien tavoitteena – ja ainoana tehtävänä – on vain turvata seuran jatkuvuus ja hyvinvointi.

– Uudelleenrakennus tulee olemaan raskas, mutta olemme valmiina, kun aurinko taas nousee synkän kriisin jäljiltä, tiedotteessa kerrotaan.

Satoja tuhansia euroja

Alkuperäisen kolmen vuoden suunnitelman tavoitteena oli paitsi kasvattaa myyntiä myös kehittää Isomäki-areenan toimintoja.

Ässien oli määrä ”kehittää jääkiekkotuotetta sekä investoida olosuhteisiin ja nykyaikaisiin tuotantovälineisiin”.

Nyt arvio on, että esimerkiksi myynnin menetykset ovat satoja tuhansia euroja. Yhtiön keskeisin tehtävä – ja suurin haaste – on näin ollen pitää kassavirtaa yllä, vaikka liiketoiminnan kiinteät kustannukset pysyvät samaan aikaan ennallaan tai jopa kasvavat lievästi.

– Uskomme on vahva, että Suomi, Satakunta, Pori ja Ässät selviävät tästäkin koettelemuksesta yhteisöllisyyden voimalla.

Se, että Ässät pääsi pudotuspeleihin, olisi luonnollisesti ollut merkittävä asia yhtiön talouden kannalta, jos koronaviruspandemia ei olisi keskeyttänyt pelaamista.

– Pääsy puolivälieriin ja pidemmälle olisi parantanut liikevaihtoa ja tulosennustetta vielä huomattavasti, tiedotteessa kerrotaan.

Ässillä on ensi kaudeksi sopimus vain yhden maalivahdin eli Sami Aittokallion kanssa. Daniil Tarasovin tulevaisuus on toistaiseksi kysymysmerkki.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut