Ruotsille ja Lundqvistille upposi torstaina kaikki – miten Leijonat pystyy ohittamaan huippuvireisen Vasilevskin? - Urheilu - Satakunnan Kansa

Ruotsille ja Lundqvistille upposi torstaina kaikki – miten Leijonat pystyy ohittamaan huippuvireisen Vasilevskin?

Andrei Vasilevski on kisojen maalivahtien torjuntaprosenttitilastossa kolmantena lukemalla 93,79.

25.5.2019 8:56

Suomella on lauantaina noin 22 prosentin mahdollisuus edetä jääkiekkoilun MM-kisojen finaaliin. Se edellyttää torstain kaltaista henkeä ja Venäjän maalivahdin Andrei Vasilevskin "voittamista".

Päivän kiinnostavin peli

Suomi järjesti torstaina MM-puolivälierissä Ruotsia vastaan näytöksen, joka hakee vertaistaan. Materiaalisesti selvästi heikompi joukkue pani "vahvemman" köysiin ja läpikin. Esitys oli silmämääräisesti mykistävän hyvä.

Maalipaikkamaakarit kuitenkin tyytyvät toteamaan, ettei Suomi Ruotsia vastaan mitenkään jättimäisesti maaliodottamaa tai paikkoja luonut. Kaikki vedot vain sattuivat menemään sisään. Tai eivät sattuneet, vaan Ruotsin maalilla pelasi täydellisen epävireinen maalivahti (Henrik Lundqvist), jonka haavanlehtimäinen värinä tarttui koko joukkueseen. Kun tähän vapinaan ja pelkoon yhdistyi pelitavallinen heikkous suhteessa Suomeen, oli yllätys valmis.

Voiko Suomi sitten jatkaa nähdyn kaltaista hyvää pelaamistaan, ja miten se riittää välierässä Venäjää vastaan? Merkittävin ero Ruotsin ja Venäjän joukkueessa on maalivahtipelaaminen. Siinä missä Ruotsille maalivahdista oli lähinnä haittaa, on Venäjällä heittää häkin suulle aivan eri tason kaveri, Tampa Bayn Andrei Vasilevski. Vasilevski on kisojen maalivahtien torjuntaprosenttitilastossa kolmantena lukemalla 93,79. Vertailun vuoksi Suomen Kevin Lankisen lukema on 91,60 ja Ruotsin Henrik Lundqvistin 88,74. Itse lasken tästä Venäjälle paljon hyvää suhteessa sekä Suomeen että Suomen Ruotsi-peliin.

Pelitavallisesti ja taktisesti Venäjän on vaikeaa olla Suomea parempi tai yhtenäisempi. Materiaaliltaan joukkue on kuitenkin Ruotsiakin kovempi, ja sen pelikin on ihan eri lailla järjestyksessä kuin Ruotsin. Näistä lähtökohdista Venäjää kuuluu pitää ottelussa suurena suosikkina – suurempana kuin Ruotsi oli Suomea vastaan. Suomen torstaisesta unelmapelistä ei kannata liikaa myöskään sokaistua, vaikka esimerkiksi itse aliarvioin Suomea tuohon Ruotsi-peliin.

Henkisistä lähtökohdista kannattaa pohtia mitä jatkoaikavoitto Ruotsista vaikuttaa Suomen joukkueeseen. Onko efekti positiivinen; vieläkö torstaisesta on varaa sillä sektorilla parantaa, vai purkautuiko suurin lataus jo tuohon ennätysmakeaan voittoon?

Pelin luonteen oletan olevan tässä puolivälierää tiukempi ja vähämaalisempi, koska Venäjä päästi runkosarjan seitsemässä pelissä vain seitsemän maalia ja osoitti selvästi sekä puolustuskykyä että -halukkuutta. Vetovalintoja etsisin edelleen Suomen vastaisista pelikohteista. Ottelu alkaa kello 16.15.

Päivän paras vetovihje

Suomi–Ruotsi-pelin kertoimet elivät Veikkauksella hyvin voimakkaasti ennen ottelun alkua päätyen siihen, että yhtiö tarjosi Ruotsin voitosta lopulta selvästi markkinoiden parhaan maksun. Tämä johtui siitä, että vedonvälittäjä halusi tasata riskejä panosten kasautuessa Suomen suureen kertoimeen. On hyvin todennäköistä, että myös Venäjä–Suomi-ottelussa käy samoin. Etenkin Suomen huikean viime pelin ansiosta joukkue lienee pitkävedossa varsin suosittu pelikohde.

Tämä johtaa myös nyt hyvin luultavasti tilanteeseen, missä Veikkaus joutuu laskemaan Suomen kerrointa ja vastaavasti nostamaan tarjoustaan Venäjän voitosta. Nykyinen 1,50 Venäjän suorasta 60 minuutin voitosta ei vielä riitä peliin, mutta jos kerroin kohteessa 2639 nousee tasolle 1,55 tai yli, voi Venäjään ottaa pienen pelin.

Päivän pelit: 2639:1 Venäjä (jos suoran 60 minuutin voiton kerroin yltää jossain vaiheessa 1,55-tasolle)

Päivän pelien vuoden kokonaissaldo: 47/94, palautusprosentti 94

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut