Helmarit otti jättipotin voittamalla EM-karsintalohkon ennakkosuosikki Skotlannin Eveliina Summasen maalilla - Urheilu - Satakunnan Kansa

Helmarit otti jättipotin voittamalla EM-karsintalohkon ennakkosuosikki Skotlannin Eveliina Summasen maalilla

Suomi jatkaa EM-karsintalohkon kärjessä ennen ennakkosuosikki Skotlantia.

Eveliina Summanen oli Suomen sankari tiistai-iltana.­

27.10.2020 20:38

Suomen naisten jalkapallomaajoukkue Helmarit otti valtavan voiton kukistamalla Skotlannin tiistai-iltana Töölön jalkapallostadionilla, ja voitto vei Suomen askeleen lähemmäs paikkaa EM-turnauksessa. Suomi jatkaa EM-karsintalohkon kärjessä ennen ennakkosuosikki Skotlantia, joka jahtaa kolmatta perättäistä arvokisapaikkaansa.

Suomi ratkaisi pelin avausjakson alussa, kun keskikenttäpelaaja Eveliina Summanen, 22, teki avausosumansa EM-karsinnoissa.

– Se oli ainakin tähän mennessä uran tärkein maali, Summanen sanoi Ylen haastattelussa ottelun jälkeen.

Helmarit oli aiemmissa otteluissaan voittanut kahdesti Albanian maalierolla 11–1, Kyproksen 4–0 ja pelannut Portugalin kanssa 1–1-tasapelin. Skotlanti oli kolmessa aiemmassa ottelussaan voittanut Kyproksen ja kahdesti Albanian. Lohkon voittaja etenee suoraan vuoden 2022 EM-turnaukseen ja kolme paikkaa on jaossa on parhaille lohkokakkosille.

Tiistain ottelu merkitsi maajoukkueelle paluuta tositoimiin 230 päivän tauon jälkeen tiistaina. Juuri poikkeusaikojen kynnyksellä maajoukkue pelasi Kyproksella, ja nyt se pääsi lähes vuoden tauon jälkeen takaisin EM-karsintojen pariin kohdatessaan karsintalohko E:n ennakkosuosikki Skotlannin.

Avausjaksolla Suomi oli pitkään vastaanottavana osapuolena, kun Skotlanti hyökkäsi vaarallisen näköisesti avausminuuteista alkaen. Suomen toppari Natalia Kuikka pelasti Suomen Skotlannin ensimmäiseltä vaaralliselta vastahyökkäykseltä, kun peliä oli pelattu vain 40 sekuntia. Kuusi minuuttia myöhemmin Suomen keskikentän menetyksen jälkeen Skotlanti sai jälleen vaarallisen vastahyökkäyksen, mutta maalivahti Tinja-Riikka Korpela tuli hyvin vastaan ja taklasi pallon sivurajasta yli.

Suomen päävalmentaja Anna Signeul tuntee läpikotoisin Skotlannin maajoukkueen, sillä hän valmensi Skotlantia vuodesta 2005 vuoteen 2017 ja vei joukkueen ensimmäistä kertaa EM-turnaukseen vuonna 2017. Vastustajan pelissä ei pitänyt olla mitään yllättävää Suomelle, mutta laadukas vastustaja aiheutti taajaan vaaratilanteita Suomen puolustusalueelle.

Skotlanti pystyi muutaman kerran etenemään liian helposti Suomen puolustusmuodon sisään avausjaksolla. Vartin pelin jälkeen Skotlannin keskikenttäpelaaja Caroline Weir pääsi laukomaan vaarallisesti rangaistusalueen sisältä, mutta laukaus suuntautui yli maalin. Viisi minuuttia myöhemmin Emma Koivisto selvisi rikkeestään rangaistusalueen sisällä ilman rankkaria.

Eveliina Summanen näytti kovia taklauksiaan pari kertaa avausjaksolla, ja toisesta hän sai varoituksen. Keskikentän kahden suunnan pelaaja Summanen valtasi kaksi vuotta sitten MM-karsinnoissa paikkansa avauskokoonpanossa ja on pitänyt sen jälkeen paikkansa, vaikka otteet välillä vähän ailahdelleet.

Avausjakson puolivälissä Suomi sai ensimmäisen vaarallisen hyökkäyksensä, joka päättyi Ria Ölingin mahdottomaan vaikeaan ohjausyritykseen selkä maalia kohti. Se oli kuitenkin osoitus siitä, että onnistuneilla siirroilla Suomi pystyisi haavoittamaan Skotlantia.

Avausjakson viimeisten minuuttien aikana Suomi pääsi hyökkäämään keskityksillä rangaistusalueelle ja hyvä jakso päättyi lopulta Sanni Franssin laukaukseen maalin yli.

Suomi jatkoi toisen jakson alussa siitä, mihin jäi. Kolmen minuutin jälkeen Natalia Kuikka pakotti kaukolaukauksellaan Skotlannin maalivahdin torjumaan laukauksen kulmaksi. Suomi ryhmitti pelaajansa kulmapotkussa Skotlannin maalivahdin eteen, ja ensimmäinen pusku oli jo päätyä maaliin. Summanen reagoi ensimmäisenä Skotlannin pelaajan purkupalloon ja liukui palloon ja laukoi sen maaliin.

54. minuutilla Suomi sai hyvän hyökkäyksen, joka päättyi Emma Koiviston keskitykseen, joka kimpoili takatolpalle. Ria Öling pääsi puskemaan, mutta puski pallon loistopaikasta maalin yli.

Skotlanti ei päässyt yhtä hyvin etenemään kuin avausjaksolla. Ensimmäinen vaaran paikka Suomen maalilla nähtiin 67. minuutilla. Korpela teki ison torjunnan, kun hän heittäytyi Emma Mitchellin laukauksen tielle. Pari minuuttia myöhemmin Skotlannin vaihtopelaaja Kristy Hanson laukoi rangaistusalueella yli maalin.

Kymmenen minuuttia ennen varsinaisen peliajan päättymistä Suomen puolustuksen konkareihin kuuluva Tuija Hyyrynen siivosi pari kertaa pallon vaara-alueelta Skotlannin hallintajakson aikana.

Suomen päävalmentaja Signeul luottaa EM-tavoitteessaan kokeneisiin luottopelaajiinsa. Tiistain avauskokoonpanon pelaajilla oli keskimäärin 68 ottelua takanaan.

Skotlanti ehti tehdä useamman vaihdon ennen kuin Signeul teki ensimmäisensä. Essi Sainio pääsi ensimmäistä kertaa seitsemään vuoteen pelaamaan Suomen keskikentälle.

Suomi selvisi lopun keskitysten tulvasta kunnialla ja pääsi juhlimaan 1500 hengen kotiyleisön edessä isoa voittoa.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?