Jari-Matti Latvala tarkentaa uutta Toyota-sopimustaan - ”Se on siviiliautopuolella” - Urheilu - Satakunnan Kansa

Jari-Matti Latvala kertoo uudesta työstään siviiliautopuolella – töysäläisen ideana on olla ensimmäisenä rallitallin jonossa

Toyota arvostaa, että Jari-Matti Latvala (oik.) otti tallille sen ensimmäisen voiton 18 vuoden tauon jälkeen. Kartanlukija Miika Anttila ja tallipäällikkö Tommi Mäkinen yhtyivät riemuun Karlstadissa 2017.

10.2.2020 9:24

JML-Sports Oy rakentaa vanhoja ralliautoja ja osia niihin. Kysyntä varsin eksoottisella markkina-alueella on kasvussa eri historiallisten rallien suosion myötä.

– Teemme vanhoja kilpa-autoja siihen muottiin, millä niillä ajettiin 80- ja 90-lukujen vaihteessa, Jari-Matti Latvala selvittää.

– Historiikkipuoli on kasvanut, mutta niitä autoja ei tahdo enää saada, koska ei ole osia.

Tässä Latvalan ”tehdas” tulee apuun. Tällä hetkellä työn alla on Marcus Grönholmin vuoden 1992 Jyväskylän Suurajoissa käyttämä nelivetoinen Toyota Celica. Samana vuonna Ruotsin rallin voittaneen Mats Jonssonin Celica ST165 on myös entisöity kuten Tommi Mäkiselle maailmanmestaruuden tuonut Mitsubishi Lancer vuodelta 1996.

– Omalla urallani olen saanut hyvän kontaktiverkon, joka auttaa tässä.

Latvala itse ajaa omaksi ilokseen Historic-luokan kisoja tallistaan löytyvällä Celicalla. Siitä ei kuitenkaan ole kyse, kun julkisuuteen on levinnyt tietoja Latvalan uudesta Toyota-sopimuksesta.

– Kun viime kausi päättyi, Toyotalta kysyttiin, haluaisinko tehdä markkinointityötä uuden Yaris GR4:n kanssa. Auto esiteltiin Japanissa tammikuussa ja se tulee Eurooppaan kesällä.

– Sanoin, että olen ehdottomasti kiinnostunut. Tarkoitus on kehittää markkinointi- ja testityötä. Mutta se on siviiliautopuolella.

"Hänellä ei ole vaihtoehtoja”

Samalla Latvala pysyy Toyotan kuvioissa mukana. Töysäläisen ideana on olla ensimmäisenä jonossa, kun Sébastien Ogier lopettaa uransa tämän kauden jälkeen.

– Hänellä on saksalainen vaimo ja hän on päättänyt, ettei Sébastien aja enää tämän vuoden jälkeen. Hänellä ei ole vaihtoehtoja.

Latvala muisteli, että hän ajoi ensimmäiset rallinsa Suomessa Toyota Corollalla. Saman auton WRC-versio antoi ensimmäisen kosketuksen rallin superluokkaan.

Viimeistään Latvalasta muodostui Toyota-mies hänen napattuaan paluun tehneelle rallitallille sen ensimmäisen palkintopallisijan (toinen Monte Carlossa 2017) ja ensimmäisen voiton (Ruotsin ralli 2017).

– Minulle Toyota on aina tärkeä. Varsinkin se Corolla. Se auto vei minua paljon eteenpäin. Oli lottovoitto päästä mukaan tehdaskuskiksi silloin, kun se tuli takaisin 18 vuoden tauon jälkeen.

– Japanilaisille oli iso juttu, että saimme homman heti käyntiin ja tuli menestystä. Ja siellä ihmiset ovat todella lojaaleja. Jos teet heille asioita hyvin, hekin haluavat tehdä sinulle.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: