Mika Lehtimäki: olympialaiset tulisi siirtää - Urheilu - Satakunnan Kansa

Huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Lehtimäki: ”Olympialaiset tulisi siirtää”

Mika Lehtimäki sanoo, että urheilijoille on nyt mahdoton taata tasavertaisia olosuhteita. Hänen henkilökohtaisen kantansa on, että olympialaiset pitäisi siirtää.

Mika Lehtimäki sanoo, että tällä hetkellä urheilijoille ei voida taata tasapuolisia harjoitusolosuhteita.

22.3.2020 19:08

Suomen olympiakomitean huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Lehtimäki sanoo, että terveyden pitäisi ajaa nyt kaiken muun edelle.

– Henkilökohtainen kantani on, että olympialaisia tulisi siirtää.

Lehtimäki sanoo, että hän on kuitenkin puun ja kuoren välissä, koska virallisesti Suomen olympiakomitea toimii Kansainvälisen olympiakomitean (KOK) ohjeistusten pohjalta.

Tällä hetkellä tieto on, että olympialaiset kisataan Tokiossa 24. heinäkuuta alkaen.

– Tekniset kontit lähtevät matkaan ja tekniset valmistelut pyörivät. Urheilijoille taas pyritään takaamaan parhaat mahdolliset harjoitusolosuhteet vaikeissa oloissa ja valtiovallan linjaamien sääntöjen puitteissa, Lehtimäki kertoo.

Reutersin lähteiden mukaan kisaorganisaatio on alkanut kartoittaa vaihtoehtoja olympialaisten siirrolle koronaviruksen vuoksi.

Lähes puolet valitsematta

Lehtimäki perustelee kantaansa kahdella ulottuvuudella.

Hänen mukaansa kaikkien olympialaisten vaikutuspiirissä olevien ihmisten terveyden pitää olla ykkössijalla.

– Sen suhteen ei voi olla mitään epävarmuutta. Kun kisoihin on aikaa neljä kuukautta, en näe että tällaiseen tilanteeseen päästäisiin. Tämä epidemia etenee niin eri tahtiin maapallolla.

Lehtimäki sanoo, että lisäksi vaakakupissa painavat tasapuoliset urheilulliset perusteet. Jopa 47 prosenttia urheilijoista on valitsematta olympialaisiin, ja lähes kaikissa lajeissa valintasysteemiä on jo jouduttu muokkaamaan.

– Joudutaan tekemään niin rajuja muutoksia, jotka eivät olleet ennalta tiedossa, että tapahtuuko se kaikkien kannalta tasapuolisesti? Siinä on isoja kysymysmerkkejä, kun kyseessä on tärkein tapahtuma neljään vuoteen.

Lehtimäki lisää, että harjoitusolosuhteet ovat kaukana tasa-arvoisista, kun esimerkiksi osassa Eurooppaa on annettuja ulkonaliikkumiskieltoja. Sama koskee myös dopingvalvonnan tasapuolisuutta.

– Tietysti valtiojohtoisesti annettu liikkumiskielto koskee myös dopingtestaajia.

Lehtimäki pohtii myös, mihin urheilijoiden energia pitäisi nyt suunnata.

– Tässä on tietyllä tapaa nyt isompia asioita. Käsketäänkö urheilijoita kohdentamaan energiansa ja katseensa kisoihin ja harjoitteluun vai pitäisikö muiden asioiden ajaa nyt sen yli ja antaa urheilijoillekin rauha sen käsittelyyn.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut