Yyterin viimeinen speedway-kilpailu herkisti Ismo Kivelän: ”Nämä ovat kohtaamispaikkoja, kuten jalkapallo-ottelu Englannissa” - Urheilu - Satakunnan Kansa

Yyterin speedwayradan ensimmäisessä kilpailussa mukana ollut Ismo Kivelä herkistyi jäähyväisissä – 72-vuotias konkari sai ajaa kunniakierroksia

Ismo Kivelä on ollut Yyterin speedway-radalla mukana kaikessa mahdollisessa. Viimeisessä kilpailussa hän pääsi vielä kiertämään kierroksia tutulla radalla.

Ismo Kivelä, 72, näytti, että ajotaidot ovat yhä tallella.

17.8.2019 22:12

Yyterin speedway-rata on ollut porilaiselle Ismo Kivelälle merkittävä paikka. 72-vuotias lajin konkari pääsi virittelemään muistojaan vielä kilparadallekin. Kierrokset sujuivat mallikkaasti, vaikka edellisestä kerrasta on vierähtänyt aikaa jonkun verran.

– Harjoittelin pari viikkoa sitten neljä kierrosta, ja se tuntuma riitti tähän, Kivelä hymähti.

– Jotain yksittäisiä ajoja on kolmen vuoden takaa, mutta sitä edellistä ajoista on kulunut varmaan 20 vuotta. Kyllä se silti tulee vielä vanhasta muistista. Nuoret pojat joskus vähän testailivat, lähtisinkö vielä näyttämään, miten ajetaan. Pienellä harjoittelulla tuskin jäisin vieläkään kovin paljon.

Kuva vuoden 1979 ensimmäisestä kilpailusta.

Kivelän kunniakierroksissa oli tunnetta, sillä hän on elänyt Porin Moottorikerhon radan matkassa kaikki sen vaiheet, rakentamisesta aina viimeiseen kilpailuun asti. Pyörä, jolla Kivelä ajoi, oli vuodelta 1986. Vanhan ajopuvun käyttäminen ei ollut enää mahdollista, mutta ystävältä löytynyt komea Satanahkan puku oli mainio korvike.

Työtunteja ei kukaan kirjannut aikanaan ylös, vaan urakka saatiin valmiiksi rakkaudesta moottoriurheiluun.

– Minulle tämä on enemmän elämäntapa kuin harrastus. Pienestä pojasta asti olen ollut kiinnostunut moottoripyöristä. Sen verran kallista tämä on, että siinä täytyi myös menestyä.

Ensimmäisen pyöränsä Kivelä osti vuonna 1972. Motocross ja maarata-ajot saivat jäädä, kun niiden paikan Kivelän mielenkiinnon kohteena valtasi speedway.

– Olimme leirillä Vierumäellä, ja siellä pääsin ajamaan vanhaa J.A.P-konetta. Siitä innostuin hankkimaan itselleni pyörän, Kivelä kertasi.

Seuraavana vuonna Kivelä oli perustamassa Porin Paholaisiksi nimettyä joukkuetta. Nimi kantoi läpi vuosikymmenten aina siihen asti, kun Porin Nopea Speedway Racing Team aloitti toimintansa vuonna 2010.

Olosuhteiden puolesta Yyterin speedway-rata tarjosi viimeisen kerran parastaan. Yleisöä oli paikalla poikkeuksellisen paljon, ja kaikki puitteet olivat kunnossa. Porin Moottorikerhon rata on ollut yksi Suomen parhaita paikkoja kansallisten huippukilpailujen järjestämiseen. Kivelä vertasi tapahtumaa Englannin jalkapallo-otteluihin, jotka ovat kaikkien ikäluokkien kohtaamispaikkoja.

Porilaisseuran ja koko lajin menestys on edelleen lähellä myös Kivelän sydäntä. Kivelä on ollut maajoukkueen lisäksi ollut seurassa niin kuljettajana, valmentaja kuin joukkueenjohtajanakin.

Lajin tilanteesta hän on kuitenkin huolissaan.

– Takavuosina oli liiga, 1. divisioona ja jopa 2. divisioona. Ajajia oli suurin piirtein 200, kun nykyään heitä on neljästä viiteenkymmeneen. Tampereella rata siirrettiin Teiskoon kymmenien kilometrien päähän keskustasta, ja Lahdessa loppui radan käyttö kokonaan.

–  Nykyään ei tunneta enää talkootyötä, jolla tämä rata aikanaan rakennettiin nykyiseen kuntoonsa. Hangassuolla on jo varattuna uusi paikka, mutta rahoitus puuttuu. Toivottavasti ei tule pitkää taukoa Porissa järjestettäviin kilpailuihin, Kivelä mietti.

Ismo Kivelä ajoi ystävällä lainatussa Satanahkan puvussa.

Yyterin speedwayrata rakennusvaiheessa 1970-luvun lopulla.

Viimeisen kilpailun yleiskuvaa vuodelta 2019.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: