Rion olympiakisat

Armeijassa inttikaverit pilkkasivat – tänään Pentti Oláh tekee suomalaista olympiahistoriaa

Ossi Ahola
Armeijassa inttikaverit pilkkasivat – tänään Pentti Oláh tekee suomalaista olympiahistoriaa
Harri LaihoRio de Janeiro

Benedek "Pentti" Oláh, pingispelaaja Seinäjoelta. Hän on yksi Suomen tämän hetken kiinnostavammista urheilijoista.

Oláh istuu Suomen olympiajoukkueen infotilaisuudessa keskellä kuin kuningas. Pienen lajin suuri mies ottaa tilan ja tilanteen haltuunsa.

Oláh, 25, esiintyy itsevarmasti, heittää kysymysten ja tilanteen mukaan joko tiukkaa analyysiä tai kevyttä huumoria. Hän vastaa nokkelasti ja yhtä ripeästi kuin joutuu tekemään ratkaisunsa äärimmäisen nopeassa lajissaan.

Mies muistelee armeija-aikojaan. Urheilujoukoissa inttikaverit pitivät Oláhia ja hänen lajiaan pilkkanaan. Pingispelaajaa suorastaan kiusattiin.

Nyt Oláh nauttii saamastaan huomiosta ja arvostuksesta olympiakisoissa.

- Anna mä katson näkyykö täällä ketään inttikaveria, Oláh nostaa päätään ja kiertää infotilan katseellaan.

- Eipä näy.

Ossi Ahola
Pentti Oláhin kommentit kiinnostivat Suomen joukkueen tiedotustilaisuudessa torstaina.

Pentti Oláhin kommentit kiinnostivat Suomen joukkueen tiedotustilaisuudessa torstaina.

Oláhissa on sellaista itsevarmuutta ja showmiehen elkeitä, jotka Suomessa tuomitaan helposti pöykeydeksi. Mutta monet vastaukset kertovat nöyryydestä. Oláh on toki voimiensa tunnossa oleva nuorukainen, mutta ei hän mitään kuvittele. Hän tietää tasonsa ja tunnustaa rehellisesti myös heikkoutensa.

Tänään Oláh tekee tänään urheiluhistoriaa. Hänestä tulee kautta aikojen ensimmäinen suomalainen pöytätennispelaaja olympiakisoissa.

Koska Pentillä riittää tarinaa, annetaan hänen itsensä kertoa, miten tähän on tultu ja mitä Riossa on luvassa.

Namusettiä luvassa

"On käsittämättömän hyvä fiilis olla ensimmäisenä suomalaisena pingispelaajana olympiakisoissa. Nyt porukat näkevät Suomessakin, ettei pingis ole ammattilaistasolla helppoa ja yksinkertaista.

Harjoituksissa tatsi on ollut sairaan hyvä, mutta jalka hieman huolestuttaa. Mua vaivaa mortonin varpaat, joka on hermo-ongelma. Vaivaa on hoidettu kortisonilla, jääkylvyllä ja venyttelyllä.

Vaikka olisi kipua, minun pitää uskaltaa mennä palloihin täysillä. Harjoituksissa en ole vielä uskaltanut mennä, mutta pelissä on pakko.

AHMAD YUSNI
Tämän kaverin Oláh haluaa kohdata ja voittaa. Kiinan Ma Long on maailmanlistan ykköspelaaja.

Tämän kaverin Oláh haluaa kohdata ja voittaa. Kiinan Ma Long on maailmanlistan ykköspelaaja.

Ekan vastustajan peliä katsoin Youtubesta. Vastustaja sopii minulle hyvin, se pitää hoitaa. Singaporelainen on parikymmentä senttiä lyhyempi kuin minä. Pöydän päällä ulottuvuudestani on etua, mutta on pituudesta haittojakin.

Muuten pituudella ei ole merkitystä, mutta kiinalaisilla on kyllä täydellinen kroppa pöytätennikseen. Sellaisia 178-senttisiä, erittäin atleettisia, nopeat jalat. Pitää myöntää, että on niillä kuntokin eri luokkaa kuin mulla. Olen mäkin itseäni rääkännyt, mutta niitä on rääkätty jostain 4–6-vuotiaasta asti.

Toinen matsi pitää käydä erityisen tarkasti läpi. Vastaan tulee Tanskan Jonathan Groth, jolle hävisin olympiakarsinnoissa. Tanskalainen on kova pala. Pitää miettiä, miten sen nyt hoitaisi.

Kolmannella kierroksella vastaan tulisi Kiinan ykköspommin Ma Longin. Juuri tällaista arpaa halusinkin, meitsi tykkää!

Long ei tunne mua eikä tiedä, kuinka hyvä rysty mulla on. Longille peli on turnauksen ensimmäinen, joten käsikin voi vähän täristä. Mä yllätän sen, siitä tulee namusettiä!

Kun olen aiemmin pelannut maailman huippuja vastaan, olen etsinyt taktiikoita, joilla niitä voisi voittaa. Mutta ei sellaisia löydy, koska huipuilla ei ole mitään heikkouksia. He lyövät pallon aina takaisin. Sitten se on kunnosta kiinni, pitää jaksaa jyystää, pitää jaksaa vetää vastaan. Pitää olla myös malttia, eikä yrittää ratkaista nopeasti niin kuin olen tehnyt.

SERGEI ILNITSKY
Oláhin vahvuus on rystylyönti. Kuvassa hän syöttää palloa viime syksyn EM-kisoissa.

Oláhin vahvuus on rystylyönti. Kuvassa hän syöttää palloa viime syksyn EM-kisoissa.

Selvisin Rioon, kun voitin kuusi itseäni parempaa pelaajaa. Aina, kun olen voittanut parempiani, olen lähtenyt jyräämään niitä. 0–0-tilanteessa eka pallo voi mennä mäkeen, mutta seuraavat neljä viisi tulevat niin lujaa pöytään, ettei vastustajalla ole mahdollisuutta. He voivat olla pelillisesti parempia kuin minä, mutta kun he eivät pääse peliin kiinni, mä voitan.

Keskittymiseni on parantunut tosi paljon. Mä en löysää enää yhtään. Lisäksi kämmen on kehittynyt, jalkatyö nopeutunut, syöttö on hyvä, rysty on ollut aina hyvä.

En ole ikinä miettinyt, mihin mun peli voisi kaatua. Mietin vain, miten peliä voisi korjata. Se on mun heikkous, jos en uskalla. Jos ei uskalla, häviää aina.

En nytkään mieti, mikä voi mennä pieleen. Mietin, miten voitan."

Benedek Oláh

Syntynyt: 29. maaliskuuta 1991 Kalajoella. Tunnetaan Suomessa nimellä Pentti Oláh.

Menestys

Pöytätenniksen miesten maailmanlistalla sijalla 70. Kesäkuussa hän oli 63:s. Se on kaikkien aikojen paras suomalaissijoitus pöytätenniksen maailmanlistalla. Voittanut 11 Suomen mestaruutta (5 kaksinpelissä, 3 nelinpelissä ja 3 sekanelinpelissä).

Tausta

Kasvanut Seinäjoella. Muuttanut pöytätenniksen perässä Ruotsiin, Saksaan, Hollantiin sekä vanhempiensa kotimaahan Unkariin.

Riossa

Oláh pelaa ensimmäisenä suomalaisena pingispelaajana olympiakisoissa. Hän aloittaa pelinsä tänään kello 22 Singaporen Feng Chenia (maailmanlistan 117.) vastaan.


Lue myös nämä


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös