Parkinsonin tauti on tunnistettu aina oireista, mutta tutkijat keksivät, miten sen voi todeta aivoista

Tutkimusta rahoitti Parkinsonin tautia sairastavan näyttelijä Michael J. Foxin säätiö.

Parkinsonin tautia sairastava näyttelijä Michael J. Fox kuvattuna vuonna 2019.

Tutkijaryhmä kertoo selvittäneensä ensi kertaa, miten ihmisen sairastumisen Parkinsonin tautiin voi päätellä selkeistä biologisista seikoista.

Suurella osalla Parkinsonin tautia sairastavista aivoihin kertyy tietynlaista proteiinia, jota tutkijat ovat pystyneet analysoimaan uudenlaisella menetelmällä, he kertovat Lancet Neurology -tiedejulkaisussa.

Tutkimuksesta uutisoivat muun muassa Forbes ja uutistoimisto AFP. Tutkijoiden mukaan uusi menetelmä voi johtaa Parkinsonin taudin entistä aikaisempaan havaitsemiseen ja tulevaisuudessa mahdollisesti jopa keinoihin ehkäistä tai hoitaa tautia.

Tutkimusta oli toteuttamassa Parkinson's Progression Markers Initiative (PpMI), jota rahoittaa Parkinsonia sairastavan näyttelijän Michael J. Foxin tutkimussäätiö.

”Tämä on valtava loikka Parkinson-tutkimuksessa”, Fox kirjoitti Instagramissa.

”Olen syvästi liikuttunut tästä läpimurrosta.”

Kanadalais-yhdysvaltalainen Fox, 61, tunnetaan parhaiten 1980-luvun töistään, kuten Paluu tulevaisuuteen -elokuvatrilogiasta ja Perhe on paras -tv-sarjasta.

Parkinsonin tauti on tunnettu jo parinsadan vuoden ajan, mutta sen määrittely on tähän asti perustunut potilaan oireiden havainnoimiseen. Pääoireet ovat lepovapina, liikkeiden hidastuminen ja lihasjäykkyys.

Tautiin ei ole parannuskeinoa.

Maailman terveysjärjestö WHO arvioi, että Parkinsonin tautia sairastaa noin 8,5 miljoonaa ihmistä.

Tutkijat tutkivat 1 100:aa ihmistä, joista kolmasosa sairasti Parkinsonin tautia, kolmasosalla arvioitiin olevan riski sairastua siihen ja kolmasosa oli terveitä.

Tutkijat analysoivat kaikkien tutkittavien aivo-selkäydinnestettä ja saivat menetelmällään todettua sairastumisen Parkinsonin tautiin 88 prosentin osumatarkkuudella.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut