Tutkijat löysivät ultra­massiivisen mustan aukon – vastaa massaltaan yli kolmeakymmentä miljardia Aurinkoa

Musta aukko sijaitsee yli kahden miljardin valovuoden päässä aurinkokunnastamme.

Taiteilijan näkemys mustasta aukosta.

Tutkijat ovat löytäneet yhden suurimmista koskaan havaituista mustista aukoista, kertoo uutistoimisto AFP.

Tiistaina julkaistun tutkimuksen mukaan musta aukko vastaa massaltaan ainakin yli kolmeakymmentä miljardia oman aurinkokuntamme Aurinkoa. Tällaisia ultramassiivisia mustia aukkoja on nyt löydetty yhteensä neljä.

Musta aukko luokitellaan ultramassiiviseksi, jos sen massa vastaa 10–40 miljardia Aurinkoa. Ultramassiivisten mustien aukkojen alkuperää ei tunneta. Tutkijat ovat erimielisiä siitä, kuinka suureksi musta aukko voi kasvaa.

Maailmankaikkeuden luultavasti suurin tunnettu musta aukko vastaa massaltaan arviolta 40:tä miljardia Aurinkoa. Tämä jättiläinen sijaitsee Holmberg 15A -nimisen galaksin keskellä.

Nyt löydetty musta aukko sijaitsee Abell 1201 -galaksissa, joka on yli kahden miljardin valovuoden päässä aurinkokunnastamme, kertoo AFP.

Linnunradan keskeltä puolestaan löytyy neljän miljoonan Auringon massaa vastaava supermassiivinen musta aukko, Sagittarius A*.

Tutkimuksen pääkirjoittaja, astronomi James Nightingale brittiläisestä Durhamin yliopistosta kertoi AFP:lle, että nyt havaittu musta aukko saattaa osoittautua jopa olla suurimmaksi koskaan löydetyksi, mutta siitä ei ole täyttä varmuutta.

Mustan aukon löytämisessä käytettiin apuna niin sanottua painovoima- eli gravitaatiolinssiä. Painovoimalinssi on lähempänä oleva kappale, joka painovoimallaan taittaa kauempana olevan kohteen valoa samalla voimistaen sitä. Painovoimalinssin läpi esimerkiksi kaukoputkella voi siis nähdä kaukaisempia kohteita.

Fyysikko Albert Einstein ennusti tällaiset avaruuden painovoimalinssit jo vuonna 1915 yleisessä suhteellisuusteoriassaan.

Ensimmäinen painovoimalinssi löytyi avaruudesta vuonna 1979. Nykyisin niitä tunnetaan noin 500.

Nightingalen mukaan oli hyvin onnekasta, että kaukaisen galaksin valo kulki hyvin läheltä ultramassiivista mustaa aukkoa.

Mustan aukon löytämisen varmistamisessa käytettiin apuna tietokonesimulaatioita ja avaruusteleskooppi Hubblen ottamia kuvia.

Tutkimus julkaistiin Monthly Notices of the Royal Astronomical Society -tiedejulkaisussa.

Fakta

Reikä avaruudessa

■ Mustat aukot ovat äärimmäisen tiheitä aika-avaruuden keskittymiä. Ne syntyvät suuren tähden luhistuessa elinkaarensa loppuvaiheessa.

■ Niiden painovoima on niin valtava, ettei mikään aukkoon päätynyt pääse sieltä pois.

■ Mustasta aukosta tehtiin ensimmäinen, epäsuora havainto 1970-luvun alussa. Se havaittiin röntgensäteilyn avulla.

■ Suoria havaintoja mustista aukoista on tehty vuodesta 2015. Kahden mustan aukon törmäyksestä syntyy painovoima-aaltoja, joita voidaan mitata. Törmäyksiä on varmistettu parikymmentä.

■ Ensimmäinen kuva mustasta aukosta julkaistiin vuonna 2019. Kohde oli supermassiivinen musta aukko M87-galaksin keskellä. Sen massa vastaa miljardeja Aurinkoja. Kuva koostettiin usean radioteleskoopin keräämistä tiedoista.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut