Rankka päivä voi saada ajatukset takkuamaan niin, että ihminen ei muista yksinkertaisiakaan asioita – Tutkijat löysivät ilmiölle selityksen

Aivoihin voi kertyä haitallisen paljon glutamaattia. Löydöksestä saattaa olla apua esimerkiksi adhd:n tai pitkittyneen koronataudin aiheuttaman aivosumun arvioimisessa.

Ankaran ajatustyön jälkeen yksinkertaisetkin asiat voivat tuntua vaikeilta.

2.10. 14:00

Takana on kovaa keskittymistä vaatinut päivä. Äkkiä et muista edes yksinkertaisia asioita, kuten sitä, mitä ruokakaupasta piti ostaa.

Nyt tutkijat ovat saattaneet löytää selityksen sille, miksi ajatukset takkuilevat ankaran keskittymisen jälkeen.

Aivoihin voi kertyä haitallisen paljon glutamaattia, tärkeintä kiihdyttävää välittäjäainetta. Kun glutamaattia muodostuu ylenpalttisesti, aivot yrittävät vähentää aktiivisuuttaan. Tämä näkyy päätöksenteossa, huomasi Pariisin aivoinstituutin ICM:n tutkija Antonius Wiehler kollegoineen. He värväsivät 40 koehenkilöä ja teettivät näillä tehtäviä yli kuuden tunnin ajan.

Aivojen etuotsalohkon tietyn alueen glutamaattimäärät olivat suurempia niillä, joille oli annettu vaativampia tehtäviä. Tutkijat mittasivat magneettikuvauslaitteella kaikkiaan kahdeksaa aivokemikaalia. Vain glutamaatin pitoisuudet kohosivat.

Vaativampia tehtäviä tehneet tunsivat itsensä väsyneemmiksi kuin helpommalla selvinneet.

Tila vaikutti myös päätöksentekoon. Paljon pinnistelleet alkoivat suosia valintatilanteissa vaihtoehtoja, jotka tuottivat välittömiä palkintoja sen sijaan, että he olisivat jaksaneet odottaa myöhemmin saatavia parempia palkintoja.

Löydöksestä voisi olla apua lääkäreille esimerkiksi aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriön adhd:n tai pitkittyneen koronataudin aiheuttaman aivosumun arvioimisessa, Zürichin yliopiston tutkija Reto Huber sanoo New Scientist -lehdelle. Hän ei osallistunut tutkimukseen.

Tutkimuksen julkaisi Current Biology -tiedelehti.

Julkaistu alun perin Tiede-lehdessä 11/2022.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut