Tutkimus: Koirat itkevät ilosta tavatessaan omistajansa

Uuden tutkimuksen mukaan kyynelehtivä koira herättää ihmisessä mahdollisesti voimakkaamman huolehtimisen halun.

Koirat muodostavat ihmisiin sidettä muun muassa katsekontaktin avulla, mutta mahdollisesti myös kyynelin.

28.8. 10:30

Koirilla on tiedetty olevan sosiaalisia taitoja, joilla ne kommunikoivat ja rakentavat sidettä ihmisten kanssa. Suhde näkyy selvästi esimerkiksi, kun omistaja palaa kotiin, jolloin koira ja ihminen tervehtivät toisiaan iloisesti.

Uusi tutkimus paljastaa, että hännän heiluttamisen, innokkaan nuolemisen ja iloisen hyppelyn lisäksi koirat mahdollisesti myös itkevät ilosta, kun ne tapaavat omistajansa kanssa eron jälkeen. Tutkimuksesta kertoo uutistoimisto AFP.

Maanantaina Current Biology -tiedelehdessä julkaistussa vertaisarvioidussa tutkimuksessa testattiin tiedettävästi ensimmäistä kertaa eläinten kyynelehdintää tunteikkaissa tilanteissa.

”Me emme ole koskaan aikaisemmin kuulleet löydöstä, että eläimet kyynelehtisivät iloisissa tilanteissa, kuten jälleennäkemisessä omistajiensa kanssa”, yksi tutkimuksen tekijöistä, Takefumi Kikusui sanoo.

Tutkijat mittasivat koirien kyyneleiden määrää Schirmerin testillä, jossa alaluomen alle asetetaan testilappu. Koiria mitattiin tilanteessa, jossa ne olivat tavallisessa vuorovaikutuksessa omistajansa kanssa ja tilanteissa, joissa ne tapasivat omistajansa usean tunnin eron jälkeen.

Eron jälkeisissä tapaamissa koirien kyyneleiden tuotanto nousi ”merkittävästi” viiden mitatun minuutin ajaksi, tutkimuksessa selvisi.

Lisäksi tutkimuksessa selvisi, että kyyneleiden määrä oli suurempi, kun koira tapasi oman omistajansa kanssa verrattuna tilanteeseen, jossa koira tapasi muiden koirien tai tuntemattomien ihmisten kanssa.

Tutkijoiden mukaan koirien kyyneleet saattavat liittyä tunnesiteen rakentamiseen. He tutkivat siksi myös koirien omistajia näyttämällä heille kuvia heidän koiristaan ilman kyyneleitä ja keinotekoisesti muokatuin kyynelein.

Omistajilta kysyttiin, kuinka kovan halun huolehtia koirasta kuva aiheutti.

”Koirien kuvat keinotekoisilla kyynelillä arvioitiin huomattavasti korkeammalle kuin tavalliset kyyneleettömät koirakuvat”, Kikusui kertoo.

”On mahdollista, että koirat, jotka kyynelehtivät enemmän vuorovaikuttaessaan omistajiensa kanssa, saavat enemmän hoivaa omistajiltaan”, epäilee Kikusui.

Seuraavissa tutkimuksissa tutkijat haluaisivat, testata tuottavatko koirat kyyneliä, kun ne tapaavat koiraystäviään.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut