Laaja kaveripiiri näkyy apinan aivoissa – sama havaittu myös ihmisissä

Vilkasta seuraelämää viettäneiden makakien empatia-alueet olivat tavallista suurempia.

Verkoston ylläpitäminen vaatii sosiaalista älyä.

19.7. 21:00

Kädelliset, kuten ihmiset ja makakit, elävät yhteisöissä. Monimutkaisissa sosiaalisissa kuvioissa toimiminen vaatii älyllistä kyvykkyyttä. Näiden vaatimusten arvellaan kasvattaneen aivojen kokoa kädellisillä.

Makakiapinoilla sosiaalisten suhteiden määrä on yhteydessä myös aivojen rakenteeseen, osoittaa Science Advances -tiedelehdessä julkaistu tutkimus.

Yhdysvaltalaisen Pennsylvanian yliopiston tutkijaryhmä laski Cayo Santiagon saarella Puerto Ricossa kolmen kuukauden aikana 103 reesusmakakin sosiaalisten kontaktien määrän. Apinoiden ikä vaihteli kuukaudesta 25 vuoteen.

Jotkut makakeista seurustelivat kymmenien lajikumppaniensa kanssa, toiset eivät kenenkään.

Kun apinat kuolivat, tutkijat ottivat niiden aivoista magneettikuvat ja mittasivat eri aivoalueiden tilavuudet.

Kuvat kertoivat, että kaksi aivoaluetta oli kasvanut tavallista suuremmiksi vilkasta sosiaalista elämää viettäneillä apinoilla.

Toinen alueista oli ohimolohkossa sijaitseva STS-uurre. Sillä on tärkeä asema sosiaalisiin tilanteisiin liittyvässä päätöksenteossa. Se liittyy esimerkiksi tilanteisiin, joissa täytyy valita, kenen kanssa tehdä yhteistyötä ja kenen kanssa kilpailla.

Toinen oli aivosaaren osa, joka liittyy läheisyyteen ja empatiaan. Kun tätä aluetta aktivoitiin eräässä tutkimuksessa sähköisesti, apinat alkoivat maiskautella huulillaan ystävällisesti.

Poikasilla aivojen rakenteessa ei havaittu eroja, mikä viittaa siihen, että erot kehittyvät iän karttuessa.

”Ystävien määrä määrittää sosiaalista kenttää, ja sen ylläpitäminen vaatii kehittynyttä sosiaalista älyä”, sanoo tutkimuksen tekijöihin kuulunut Camille Testard Pennsylvanian yliopistosta New Scientist -lehdelle.

Myös ihmisiltä on saatu näyttöä siitä, että ystävien suuri määrä muokkaa aivoja. Yhdessä tutkimuksessa suuri kavereiden määrä Facebookissa ennusti harmaan aineen suurempaa tiheyttä sosiaaliseen käytökseen liittyvillä aivoalueilla.

Kykyä sosiaalisten verkostojen luomiseen pidetään yhä vahvemmin myös kädellisten biologisen menestyksen avaimena. Esimerkiksi ne urossimpanssit, joilla on suuri ystäväpiiri, saavat muita enemmän jälkeläisiä.

Ihmislajin nuorilla runsaat sosiaaliset suhteet ennustavat matalampaa verenpainetta ja vähemmän matala-asteista tulehdusta, kapeampaa vyötäröä ja alempaa painoindeksiä.

Julkaistu Tiede-lehdessä 8/2022.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut