Joka kotiin aurinkovoimaa? Näin edistetään juuri nyt aurinkosähkön saattamista kuluttajille – ”Pientalon omistaja voi ansaita taajuusmarkkinoilla”

Ruotsissa kuluttajille kehitetään keinoa ansaita aurinkoenergialla. Norjassa kehitetään kelluvaa aurinkopaneelia myös kotikäyttöön. Naantalin asuntomessualueelle tulee älymuuntaja.

Huawein näkemys aurinkoenergiatalosta. Katolla paneelit tuottavat sähköä, jota älykkäät invertterit jalostavat.

27.6. 13:06

Lähestyy se aika, jolloin joka kodissa on aurinkopaneeleja, omia tai vuokrattuja.

Kaikkea aurinkovoimaa edistää se, että fossiilisilla polttoaineilla tuotetun energian hinta nousee. Näin muistuttaa kansainvälinen energiajärjestö IEA:n keväinen raportti.

Uusien aurinkosähkövoimaloiden hinnat ovat nousseet kymmenen vuoden halpenemisen jälkeen, mutta maakaasun, öljyn ja hiilen hinnat ovat nousseet vielä enemmän.

Aurinkotalouden professori Christian Breyer Lappeenrannan teknillisestä yliopistosta on arvioinut, että energian tuottamisesta tulee osa arkea ja kaksi kolmasosaa energiasta tulee suoraan uusiutuvista lähteistä.

Aurinkosähkön arkipäiväistyminen koskee myös pohjoisen Euroopan maita. Se kuulostaa toiveikkaalta, sillä alan maailmankartalla ne ovat takametsää.

Aurinkoalan järjestö SolarPower Europe julkaisi toukokuussa katsauksen aurinkovoiman lähivuosien näkymistä. Se ei maininnut Ruotsia, Suomea ja Norjaa. Silti nyt on kehitteillä uusia ratkaisuja ja sovelluksia juuri näissä maissa.

Ruotsissa kiinalainen teknologiayhtiö Huawei kokeilee sähkön siirtoa automaattisesti ja nopeasti kotien akkujen ja sähköverkon välillä.

Kuluttajalle tulee mahdollisuus säästää rahaa sähköllä, muutenkin kuin vain purkamalla tai lataamalla akkua sähkön hinnan mukaan. Kyse on sähköverkon taajuuden ylläpidosta.

”Pientalon omistaja voi ansaita taajuusmarkkinoilla”, sanoo Patrik Salklev. Hän vetää kiinalaisjätin digitaalisen energian liiketoimintaa Pohjoismaissa.

Salklev kertoi tästä aurinkosähkön sovelluksesta suuressa aurinkoenergian Intersolar-näyttelyssä Münchenissä toukokuussa.

Sähköverkon taajuuden ylläpito on tärkeää. Verkossa kulkee vaihtovirta, joka värähtelee edestakaisin tietyllä taajuudella, Euroopassa 50 kertaa sekunnissa. Taajuuden pitää pysyä tarkasti normissa, jotta sähkölaitteet toimisivat oikein.

Verkon on reagoitava salamannopeasti koko ajan vaihtelevaan kulutukseen, jotta taajuus pysyisi oikeana. Akut voivat osallistua taajuuden ylläpitoon. Sähköä voidaan nopeasti siirtää tilanteen mukaan akusta verkkoon tai verkosta akkuun.

Tähän mennessä energiayhtiöt ovat käyttäneet akustojaan taajuuden säätöön. Lähitulevaisuudessa kuluttaja voi siis päästä taajuuden säätöön mukaan ainakin Ruotsissa.

Asuintalojen kattoaurinkovoimaloiden sähkö on toistaiseksi verraten kallista, mutta kattoasennusten odotetaan silti kasvavan yhtä tahtia maalle asennettujen voimaloiden kanssa, ennakoi SolarPower Europen tutkimus.

Aurinkovoimala tarvitsee akkuja, joiden hinta myös laskee ja jotka yleistyvät myös asunnoissa. Kehitystä johtaa Saksa, jossa toimii jo yli 120 000 kotiakustoa.

Aurinkoenergiapaketin tuttuja osia ovat aurinkopaneeli, akut ja laturi sähköautoa varten. Järjestelmän aivot ja kuluttajalle ehkä tuntemattomin osa on niin sanottu invertteri. Se tarvitaan aina kodinkin aurinkokennojen kytkemiseksi sähköverkkoon.

Invertteri tarvitaan, koska aurinkovoimala tuottaa tasavirtaa. Invertteri eli vaihtosuuntaaja muuttaa tasavirran vaihtovirraksi, jota valtakunnan ja rakennusten sähköverkot ja esimerkiksi isot kodinkoneet käyttävät.

Kun paneelit alkavat tuottaa rahaa, kotien energiatalous muuttuu.

Kiina tekee aurinkoenergian tekniikassa paljon. Yksi esimerkki havainnollistaa sen laajuutta jättivaltiossa. Peräti kolmekymmentä kiinalaista yritystä, joiden nimi alkaa sanalla Shenzen, esitteli osaamistaan Münchenissä.

Myös täällä Euraasian länsilaidalla kehitetään aurinkosähköä. Naantalin asuntomessualueelle tulee tänä kesänä älymuuntamo aurinkoenergiapuistoon. Älymuuntamo käsittää akut, akkujen invertterin ja muuntajan.

Tällä hetkellä älymuuntamolla on ensisijaisesti kolme käyttöä, sanoo verkostopäällikkö Jarno Ala-Kokko Naantalin Energia Oy:stä.

Älymuuntamon yksi tehtävä on tasata aurinkoenergiapuiston tuotannon huippukuormia. Se myös lataa ja purkaa akustoa sähkön spot-hinnan mukaan.

Spot-hinta tarkoittaa sähkön pörssihintaa, joka on viime aikoina vaihdellut rajusti. Myymällä korkean ja ostamalla matalan hinnan aikaan aurinkopaneelien ja akkujen haltija voi saada voittoa.

Älymuuntamo myös testaa niin sanottua saarekekäyttöä sähkökatkon aikana. Saarekekäytössä akku pystyy syöttämään virtaa alueen kulutuspisteisiin silloin, kun verkko on sammuksissa.

Tällä hetkellä voimaa riittää katuvaloihin asuntomessualueella. Kovilla pakkasilla akusto tasaa jakeluverkon huippukuormia.

Naantalin aurinkoenergiapuiston paneelien yhteenlaskettu teho on noin sata kilowattia. Vuodessa voimala tuottaa sähköä noin 88 000 kilowattituntia, mikä vastaa noin 35 kotitalouden kulutusta.

Kahden hengen kerrostalotalous kuluttaa noin 2 500 kilowattituntia. Omakotitalo ilman sähkölämmitystä kuluttaa noin 5 000 kilowattituntia vuodessa. Sähkölämmityksen kertakulutus nousee 20 000 kilowattitunnin tienoille.

Messujen jälkeen alueelle rakennetaan tehoa vielä toiset sata kilowattia. Messualueen voimalat pystyvät toisinaan tuottamaan enemmän sähköä kuin alue kuluttaa.

Aurinkoenergia on edennyt Naantalissa muutenkin. Viime vuonna 17 pientaloa hankki yhdessä aurinkosähkön järjestelmät.

Taustaselvitysten mukaan kotitalouden kannattaa tuottaa noin viidesosa sähköstään auringolla.

Kelluva aurinkopaneeli toimii kodin tai mökin rannalla. Norjalainen Sunlit Sea tekee pieniä kelluvia paneeleita.

Joskus aurinkopaneelille löytyy parhaiten tilaa veden pinnalta.

Hollannin Zwollessa toimii 27 megawatin aurinkovoimala veden täyttämässä louhoksessa. Lisäksi Groningenissa ja Gelderlandissa on 41 ja 30 megawatin voimalat. Molemmat ovat entisissä hiekkakuopissa.

Suurin kelluva voimala, 320 megawattia, käynnistyi tänä vuonna Kiinan Shandongissa.

Uusia ratkaisuja tarjoaa norjalainen Sunlit Sea, jonka aurinkopaneeli on puolittain upoksissa. Vesi jäähdyttää kennoja, mikä parantaa hyötysuhdetta.

Yhden paneelin teho on noin puoli kilowattia. Paneeleja voidaan yhdistää lautoiksi. Kuljetuskonttiin mahtuu 120–130 lauttaa, jotka voidaan laskea nauhana veteen.

”Yksi prototyyppi laskettiin 2. toukokuuta vesille Honnørbryggassa Oslon keskustassa – aivan kaupungintalon vieressä”, kertoo Sunlit Sean markkinointipäällikkö Christoffer Isdahl.

Norjalainen yhtiö lupaa, että ensi vuonna yksi kontillinen lauttoja tuottaa sähköä 80 kilowatin hetkellisellä teholla.

Yksi paneeli on kooltaan vajaat metri kertaa metri. Yhden aarin alalle voidaan silloin sijoittaa sata paneelia.

Hanke kuuluu ohjelmaan, jolla Oslo aikoo vahvistaa asemiaan teknologiakilpailussa.

Mahtaisiko kelluva paneeli sopia suomalaisen järven rantaan?

”Ratkaisumme on tarkoitettu kaikille rantavesille, oli kyseessä sitten makea tai suolainen vesi”, Isdahl sanoo.

Sähköautot lisäävät kiinnostusta aurinkosähköä kohtaan entisestään.

Itävaltalaisen Froniusin kehittämä Wattpilot auttaa sähköauton laturia käyttämään itse tuotettua aurinkoenergiaa edullisimmalla tavalla. Pienikin määrä omaa energiaa voidaan käyttää lataukseen.

Juuri sähköauto on yhdistävä tekijä melkein kaikkien alan yritysten aurinkosähkön järjestelmissä. Kodin uuteen idylliin kun kuuluu aurinkopaneelien ja akun lisäksi auton latauspiste.

Aurinkopaneelit tuottava sähköä Helsingin Messukeskuksen katolla.

Entä jos asunto on kerrostalossa ja ranta kaukana? Silloin voi vuokrata osuuksia muualla sijaitsevista aurinkovoimaloista.

Helsingin energiayhtiö Helen tarjoaa paneeleja vuokrattavaksi Kivikon, Suvilahden ja Messukeskuksen aurinkovoimaloista ja Vurmijärven aurinkopuistosta. Paneelien tuotanto hyvitetään sähkölaskussa.

Vuokraamisella saadaan rahaa uuden teknologian edistämiseksi. Paneelin vuokra on nimittäin vähän yli neljä euroa kuukaudessa, mutta hyvitys on Helenin mukaan ollut vain euron verran kuussa.

Fakta

Kiina kasvattaa aurinkosähköä

  • Maailman sähköstä tuotettiin viime vuonna aurinkovoimalla vajaat neljä prosenttia. Hiilellä, maakaasulla ja öljyllä tuotetaan yhä enemmän kuin 60 prosenttia.

  • Aurinkosähkön kokonaismäärässä johtaa Kiina, joka tulee markkinaennusteiden mukaan myös rakentamaan lähimpien viiden vuoden aikana lisää kapasiteettia enemmän kuin muut, ja kaksi kertaa enemmän kuin seuraava maa Yhdysvallat.

  • Jos lasketaan aurinkosähköteho yhtä asukasta kohti, järjestys muuttuu. Ensimmäisenä tulee Australia, sitten jo Euroopan maita: Hollanti ja Saksa. Tanska on kahdeksannella sijalla.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut