Tutkijat laittoivat salamanterin tuulitunneliin – osaa liitää kuin lasku­varjo­hyppääjä

Kalifornian salamanterit hyppivät puissa.

Salamanteri Aneides vagrans asuu korkean punapuun oksilla.

31.5. 20:30

Vanhassa sketsissä televisiossa oli pelikaani turbiinissa, ja aiemmin tällä palstalla olemme kertoneet hiukkaskiihdyttimeen päätyneestä fretistä. Nyt tiede on jälleen edennyt. Amerikassa on ollut salamanteri tuulitunnelissa.

Tarinamme päähenkilö on salamanteri nimeltään Aneides vagrans, englannin kielessä myös vaeltajasalamanteriksi sanottu. Suomenkielistä yleisnimeä ei ole.

Joka tapauksessa otus viihtyy puissa. Se elää korkealla Kalifornian kuuluisten, jättimäisten punapuiden latvustoissa.

Siis puissa elävä salamanteri! Sammakkoeläimiin kuuluvat salamanterit viettävät yleensä aikaansa kosteikoissa, mutta nämä veijarit ovat sopeutuneet hakemaan suojaa yläilmoista. Yhdessä puussa saattaa elää jopa kymmeniä salamantereita. Ne syövät erilaisia hyönteisiä ja toukkia.

Uhattuina salamanterit saattavat hyppiä puusta toiseen. Mutta miten ihmeessä?

Tämän selvittämiseksi tutkijat tiputtelivat salamantereita tuulitunneliin, samantyyppiseen jossa ihmisetkin kokeilevat vapaapudotusta elämyspuistoissa. Toki pienempään.

Selvisi, että salamanteri ei varsinaisesti osaa lentää, mutta kyllä liitää hieman samaan tapaan kuin laskuvarjohyppääjä. Se levittää raajansa ja pystyy näin hallitsemaan ja hidastamaan pudotusta. Salamanteri on noin kymmenen sentin pituinen, muttei paina montaakaan grammaa.

Tutkijat pudottivat useita eri lajisia salamantereita ilmavirtaan, mutta ainoastaan tämä kyseinen lisko osasi liitää.

Luonnossa salamanteri saattaa haluta paeta vaikkapa lintua hyppäämällä puusta, mutta se ei halua pudota maahan asti. Siellä vaanii muita saalistajia. Taitonsa avulla se pystyy liitämään puusta toiseen tai pudottautumaan hallitusti alemmas samassa puussa.

Tutkimuksen julkaisi Current Biology -tiedelehti.

Suomessa asustaa kaksi salamanterilajia: vesilisko ja rupilisko eli rupimanteri. Niitä voi näihin aikoihin nähdä kutemassa pienissä lammissa. Rupilisko tosin on meillä erittäin uhanalainen ja niitä elää vain Ahvenanmaalla ja Kaakkois-Suomessa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut