Tutkimus vahvistaa, että sosiaalisen median ahmiminen ahdistaa – ja tauko somesta edistää mielenterveyttä

Viikonkin tauko vähentää ahdistusta ja masennusta.

Sosiaalisen median käytön vähentäminen voi olla kokeilemisen arvoista, tutkija pohtii.

19.5. 12:00 | Päivitetty 19.5. 12:07

Vain viikon tauko sosiaalisesta mediasta voi parantaa merkittävästi henkistä hyvinvointia sekä vähentää ahdistusta ja masennusta, kertoo brittiläisen Bathin yliopiston tuore tutkimus.

Tutkimukseen osallistui 154 sattumanvaraisesti valittua henkilöä. He kertoivat normaalisti käyttävänsä sosiaalista mediaa päivittäin.

Tutkittujen ikäjakauma oli 18–72 vuotta. Tutkimukseen osallistuneet kertoivat käyttäneensä sosiaalisen median parissa keskimäärin kahdeksan tuntia viikossa.

Tutkitut jaettiin kahteen ryhmään. Toiseen ryhmään kuuluvia pyydettiin pidättymään sosiaalisen median käytöstä. Verrokkiryhmää puolestaan pyydettiin jatkamaan sitä tavalliseen tapaansa.

Tutkimuksen alussa kaikkien osallistujien henkistä hyvinvointia, ahdistuneisuutta ja masennusta mitattiin kyselyllä.

Tutkimusviikon aikana sosiaalisen median käytöstä luopuneet käyttivät sosiaalista mediaa keskimäärin 21 minuuttia.

Myös verrokkiryhmän sosiaalisen median käyttö oli hieman tavallista vähäisempää, keskimäärin ryhmässä käytettiin sosiaalista mediaa seitsemän tuntia.

Sosiaalisen median tauko vapautti siis merkittävästi aikaa.

Osalla tutkimukseen osallistuneista oli tutkimusviikon aikana jopa yhdeksän tuntia enemmän aikaa käytettäväksi muihin aktiviteetteihin, tutkijat huomauttavat yliopiston tiedotteessa.

”Käytön vähentäminen voi olla kokeilemisen arvoista.”

Viikon koejakson jälkeen tutkimukseen osallistuneet täyttivät saman kyselyn uudelleen.

Sosiaalisesta mediasta pidättäytyneet kokivat olevansa vähemmän ahdistuneita ja masentuneita sekä voivansa henkisesti paremmin.

Verrokkiryhmässä ei havaittu vastaavaa muutosta.

”Tutkimuksemme antaa vihjettä, että jo pienelläkin tauolla sosiaalisesta mediasta voi olla myönteisiä vaikutuksia”, toteaa tutkimuksen pääkirjoittaja, tohtori Jeff Lambert yliopiston tiedotteessa.

Samaan aikaa sosiaalinen media on monille osa elämää ja erottamaton osa sitä, miten ihmiset ovat ja miten he vuorovaikuttavat muiden kanssa, Lambert muistuttaa.

”Mutta jos käytät sosiaaliseen mediaan tunteja viikossa ja epäilet sen vaikuttavan kielteisesti henkiseen hyvinvointiisi, käytön vähentäminen voi olla kokeilemisen arvoista.”

Jatkossa Lambert ryhmineen haluaisi tarkastella enemmän sitä, keskittyvätkö sosiaalisen median taukojen myönteiset vaikutukset jollekin ikäryhmälle tai muulle muista erottuvalle joukolle.

Jatkotutkimusta tarvitaan myös selvittämään, kuinka kestäviä tauon vaikutukset ovat ja siitä, olisiko pidemmästä tausta enemmän hyötyä.

Tutkimuksen julkaisi tiedelehti Cyberpsychology.

Selvältä kuitenkin näyttää, että sosiaalisen median käyttö on tullut osaksi myös suomalaisten arkea.

Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2020 sosiaalista mediaa käytti 69 prosenttia 16–89 -vuotiasta suomalaisista.

Käyttö oli yleisintä nuoremmissa ikäluokissa. Vuonna 2021 Alle 34-vuotiasta sosiaalisen median kanavia seurasi yli 90 prosenttia, kun yli 75-vuotiaista vain 38 prosenttia.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut