Nasa lähetti avaruuteen aluksen, jonka on määrä osua asteroidiin - Tiede - Satakunnan Kansa

Nasa lähetti avaruuteen aluksen, jonka on määrä osua asteroidiin

Pienen aluksen on määrä törmätä halkaisijaltaan noin 160-metriseen Dimorphosiin, joka on Didymos-asteroidia kiertävä kuu.

Asteroidin kuuhun iskeytyvä Dart-alus Nasan julkaisemassa kuvituksessa.

24.11. 12:30

Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa lähetti keskiviikkona avaruuteen aluksen, jonka on määrä törmätä pieneen asteroidiin ensi vuonna.

Dart (Double Asteroid Redirection Test) -nimen saanut alus laukaistiin matkaan Vandenbergin tukikohdasta Yhdysvaltain Kaliforniasta keskiviikkona kello 8.20 Suomen aikaa.

Dart nousee avaruuteen Tesla-miljardööri Elon Muskin Space X -yhtiön kehittämän Falcon 9 -raketin kyydissä.

Varsinainen törmäys asteroidiin tapahtuu vasta ensi syksynä.

Pienen aluksen on määrä törmätä halkaisijaltaan noin 160-metriseen Dimorphosiin, joka on Didymos-asteroidia kiertävä kuu. Törmäyksellä pyritään saamaan aikaan pieni muutos Dimorphosin liikerataan ja lyhentää joillakin minuuteilla sen kiertoaikaa.

Kokeen avulla Nasa toivoo selvittävänsä, miten Maata kohti kulkevia asteroideja voitaisiin ohjata pois. Maahan osuessaan suuret asteroidit voisivat aiheuttaa valtavaa tuhoa. Dimorphos ei kuitenkaan ole vaaraksi Maalle.

Dartin mukana matkaa Italian avaruus­hallinnon pienois­satelliitti, joka irrotetaan aluksesta ennen törmäystä. Italialaissatelliitin on määrä taltioida törmäyksen vaikutusta ja välittää siitä kuvamateriaalia tutkijoille.

Nykyisin tunnetaan ainakin 117 komeettaa ja miltei 27 000 suurempaa asteroidia, jotka kiertävät Aurinkoa ja jotka voivat tulla vähintään noin 50 miljoonan kilometrin etäisyydelle Maan kiertoradasta.

Asteroidit ovat lähes kokonaan kivisiä tai metallisia kappaleita, kun taas komeetat koostuvat miltei kokonaan jäästä ja pienistä määristä kiviainesta.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut