Lämpöennätykset uusiksi: Iranissa hiekka polttaa jalkoja jopa 80 asteessa, Etelämanner paikoin luultua kylmempi - Tiede - Satakunnan Kansa

Lämpöennätykset uusiksi: Iranissa hiekka polttaa jalkoja jopa 80 asteessa, Etelämanner paikoin luultua kylmempi

Maapallon pintalämpötilaa kartoittaneessa satelliittiseurannassa löytyi uusia ääripäitä

Lutin autiomaa Iranissa on suuri suola-aavikko. Sen ala on yli 51 000 neliökilometriä.

1.6. 10:25

Missä on maailman kuumin paikka? Entä kylmin?

Tietovisailua harrastava saattaa paukauttaa vastauksen kuin apteekin hyllyltä: kuuminta on tietysti Kalifornian Death Valleyssa.

Suomeksi Kuolemanlaaksossa mitattiin kesällä 1913 maapallon korkein lämpötila: 56,7 astetta.

Planeettamme virallinen pakkasennätys puolestaan on –89,2 astetta. Hyytävä lukema tallentui Etelämantereella neuvostoliittolaisen Vostok-tutkimusaseman mittalaitteeseen vuonna 1989.

Ennätykset menevät nyt uusiksi, ainakin jos ilman lämpötilan sijasta tarkastellaan maapallon pintalämpötiloja.

Kalifornian yliopiston ilmastotutkija Yunxia Zhao kollegoineen kävi läpi Nasan Modis-mittalaitteiden keräämää lämpötila-aineistoa kahden viime vuosikymmenen ajalta.

Laitteet on asennettu kahteen satelliittiin, jotka planeettaa kiertäessään tarkkailevat lämpötiloja sekä esimerkiksi metsäpaloja ja lumipeitteen muutoksia.

Jos edessä ei ole pilviä, Modis mittaa suoraan planeetan pinnalta kumpuavaa infrapunasäteilyä eli maaston pintalämpötilaa eri alueilla.

Maan pinta on usein lämpimämpi kuin ympäröivä ilma, kun maa imee auringon säteilyä. Nyt mitattiin siis kirjaimellisesti sitä, miten kuumalta jokin pinta tuntuu.

Aiempaa tarkemmat mittaukset paljastavat, että maapallon ehdottomasti kuumin paikka on Iranin Iso Hiekka-aavikko eli Dasht-e Lut.

Siellä hiekka polttaa kuumina päivinä jalkoja jopa yli 80 asteessa. Pintalämpötilan ennätys Iranin aavikolla on tarkalleen huimat 80,8 astetta.

Näin kuumia lukemia mitattiin myös Sonoran autiomaasta Yhdysvaltojen ja Meksikon rajalta, mutta Lutin aavikko hohkaa säännönmukaisesti kuumana ja laajemmalla alueella.

”Se on todellakin maapallon kuumin paikka”, toteaa systeemiekologi David Mildrexler Science-tiedelehdessä.

Mildrexler oli kymmenen vuotta sitten mukana tutkimuksessa, jossa Lutin aavikolta mitattiin 70,7 asteen pintalämpötiloja.

Se oli tähänastinen lämpöennätys, jonka uuden tutkimuksen aiempaa tarkemmat mittaukset nyt siis rikkoivat.

Iranin aavikon lähes 81 asteen ennätys mitattiin kesällä 2018, ja heti seuraavana vuonna Sonoran aavikko ylsi samoihin lukemiin.

Kaktukset viihtyvät Saguaron kansallispuiston kuumuudessa Sonoran autiomaassa Arizonassa Yhdysvalloissa.

Maapallo lämpenee jatkuvasti, mutta ilmastonmuutoksen osuutta näihin lämpöennätyksiin on tutkijoiden mukaan vaikea erotella.

Sonoran aavikon ennätyslukema mitattiin La Niña -ilmiön aikana, jolloin merivirtojen muutokset kylmentävät Tyynenmeren pintavesiä, mutta Yhdysvaltojen eteläosiin taas virtaa tavallista kuumempaa ja kuivempaa ilmaa.

Hurja kuumuus tekee elinolot tukalaksi aavikon eläimille ja rasittaa ekosysteemejä.

Ennen pitkää planeetan lämpeneminen korventaa jotkin alueet ihmisellekin asuinkelvottomiksi.

Lutin aavikolla ei toki kukaan asu, mutta esimerkiksi Lähi-idässä saatetaan tulevaisuudessa säännöllisesti muuallakin kokea yli 50 asteen lämpötiloja, siis ilmasta mitattuna.

Väestö kasvaa nopeimmin juuri siellä, missä lämpötilat nousevat nopeasti sietämättömiksi, kuten Afrikassa ja Intiassa. Tähän viittaa viime vuonna PNAS-tiedelehdessä julkaistu tutkimus.

Suurin päivittäinen lämpötilanvaihtelu mitattiin uudessa tutkimuksessa Qaidamin aavikolta Kiinassa.

Siellä eräänä heinäkuisena päivänä 2006 oli yöllä 23,7 astetta pakkasta, mutta päivän tullen aavikon hiekka hohkasi yli 58-asteisena.

Lämpötilaero yhden päivän aikana oli siis noin 82 astetta.

Etelämantereelta löytyi hyytävä yllätys.

Itä-Antarktiksen keskiosien jäätasangon pinnasta mitattiin peräti 110,9 asteen pakkaslukema. Se on 20 astetta kylmempi kuin alin koskaan mitattu ilman lämpötila.

Tutkimuksen julkaisi Bulletin of the American Meteorological Society.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos