Muovit: Pohjoisesta jäämerestä löytyi hurja määrä mikromuovia - Tiede - Satakunnan Kansa

Jäämerestä löytyi järkyttävä määrä muovijätettä, maitotölkin kokoisessa jäänäytteessä oli jopa 12 000 mikromuovin palasta – "Tämä on erittäin huolestuttavaa"

Tämän kokoinen jäänäytteen sisältä löytyi enimmillään 12 000 mikromuovin palasta.

24.4.2018 18:33

Pohjoisilta merialueilta kairatuista jäänäytteistä on löydetty enemmän mikromuoveja kuin kertaakaan aikaisemmin. Enimmillään litran vetoisessa jäänäytteessä saattoi olla jopa 12 000 pienen pientä mikromuovihippua.

Monta lähdettä

Muovihippuja, kuituja, kuulia ja muita muovisia kappaleita, joiden pituus, leveys ja halkaisija on korkeintaan viisi millimetriä. Pienimpien mikromuovien koko on vain joitakin millimetrin tuhannesosia.

Iso osa mikromuoveista syntyy, kun meriin joutuneet isommat muovikappaleet hajoavat.

Mikromuoveja pääsee luontoon myös monista tuotteista, missä niitä käytetään. Muovihippuja käytetään muun muassa kosmetiikassa ja tekstiileissä. Mikromuovit päätyvät vesiin esimerkiksi viemäreiden kautta.

Mikromuoveja päättyy luontoon paljon myös autonrenkaista.

Maailman merten muovijätteestä mikromuoveja arvioidaan olevan kymmenkunta prosenttia.

Huolestuttavaa on, että iso osa Pohjoisen jäämeren jäihin ja vesiin ajautuneista muovihipuista oli hyvin pieniä.

Pienimmät olivat kooltaan vain 11 mikrometriä eli millimetrin tuhannesosaa. Se on noin kuudesosa ihmisen hiuksen paksuudesta.

Peräti 67 prosenttia kerättyjen jäänäytteiden sisältämistä mikromuoveista kuului pienimpään eli alle 50 mikrometrin kokoluokkaan.

–Ne ovat niin pieniä, että ne päätyvät helposti arktisissa vesissä elävien pienikokoisten eliöiden kuten ripsieläinten ja tiettyjen äyriäisten elimistöön, uuden tutkimuksen pääkirjoittaja, biologi Ilka Peeken sanoo tutkimuksen tehneen saksalaisen Alfred Wegener -instituutin (AWI) tiedotteessa.

–Tämä on erittäin huolestuttavaa, sillä kukaan ei tiedä vielä varmuudella, kuinka vaarallisia nämä pienet muovihippuset merielämälle ovat ja kuinka ne lopulta vaikuttavat ihmiseen.

Se tiedetään, että arktisen alueen luonto on erityisen herkkä häiriöille.

Tutkimuksen julkaisi Nature Communications.

Näytteitä viideltä alueelta

Tutkijat ovat keränneet näytteitä myös arktisesta merivedestä.

Tutkimuksessa kerättiin näytteitä pohjoisnapaa ympäröivän Pohjoisen jäämeren alueelta viidestä paikasta keväällä 2014 ja 2015.

Näytteiden ottopaikat oli valittu alueilta, jota kautta merijäätä kulkeutuu merivirtojen mukana Jäämerelle muun muassa Pohjois-Atlantin suunnasta.

Jäälauttojen kulkureittien avulla tukijat osasivat laskea tarkkaan, mistä ja miten jäänäytteiden sisältämä jää ja muovihiput olivat alueelle kulkeutuneet.

Tutkimusretket Jäämerelle tehtiin Polarstern-nimisellä jäänmurtajalla.

Osa mikromuoveista oli lähtöisin Tyynenmeren jätepyörteestä. Jätepyörre on valtaisa muovijätteen keskittymä meressä.

Tämä kertoo siitä, että muovit, ja semminkin isommista muovinpaloista irronneet mikromuovihiput, kulkeutuvat maailman merissä laajoille alueille.

Tutkimuksessa selvitettiin myös muovihippujen optinen sormenjälki.

Optinen sormenjälki

Optinen sormenjälki saadaan, kun mikromuoviin kohdistetaan infrapunaista valoa.

Mikromuovin koostumus selviää, sillä muovihippujen olevat eri aineosat heijastavat valoa takaisin hieman erilaisilla aallonpituuksilla.

Optisen sormenjäljen perusteella pystyttiin päättelemään, minkälaisesta muovista on kysymys.

Jäänäytteistä löytyneistä mikromuoveista tunnistettiin 17 erilaista muovilajia.

Eniten löytyi polyeteeniä, polypropeenia, maaleissa käytettäviä muoveja, nailonia, polyesteriä ja savukkeiden filttereissä käytettävää selluloosa-asetaattia.

Polyeteeniä käytetään esimerkiksi muovipusseissa, nailonia kalaverkoissa ja polypropeenia muun muassa tekokuiduissa.

Maali- ja nailonihiput viestivät tutkijoiden mukaan siitä, että laivaliikenne ja kalastaminen pohjoisilla arktisilla vesillä on lisääntynyt, kun alue on ilmaston lämpenemisen myötä muuttunut suureksi osaksi vuotta aiempaa helppokulkuisemmaksi.

Mikromuovijäte viestii myös lisääntyneestä turismista.

–Vaikuttaa siltä, että kaikki muovijäte ei tule suinkaan Jäämeren ulkopuolelta, vaan päätyy meriin myös paikan päällä, Peeken sanoo.

Lue lisää: Hätkähdyttävä tutkimustieto: Meriä pilaava muovijäte on peräisin näistä kymmenestä joesta

Lue lisää: Ruotsi kieltää mikromuovin käytön, Suomessa rajoitukset perustuvat yhä vapaaehtoisuuteen – K-ryhmä poisti kosmetiikastaan mikromuovirakeet

Vajoavat nopeasti merenpohjaan

Tutkimusryhmässä mukana olevan Melanie Bergmanin mukaan yksi erityisen huolestuttava piirre on, että arktisten vesien mikromuovit näyttävät laskeutuvan suhteellisen nopeasti merenpohjaan.

–Muovinpaloihin tarttuu bakteereita ja leviä. Näin niistä tulee painavampia. Siksi ne vajoavat merenpohjaan tavallista nopeammin.

–Mittasimme äskettäin eräällä alueella merenpohjasta jopa 6 500 muovihippua yhdestä kilogrammasta merenpohjaa. Tämä on todellakin erittäin paljon, Bergman sanoo

Lue lisää: Meret täyttyvät muovista ja ihmiset pelkäävät, että mikromuovi imeytyy juomapullosta veteen – selvitimme mitkä väitteet muovista ovat totta ja mitkä tarua

Vesa Vanhalakka Twitterissä: @vanhalakka

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos