Tampereella valmistetaan levymäistä implanttia, joka kasvattaa polveen uutta rustoa vaurioituneen tilalle. Implantti imee itseensä runsaasti nestettä (kuvassa punaiseksi värjättyä vettä). Hyvä nesteen imukyky edesauttaa sitä, että vauriopaikkaan kasvaa oikeanlaista uutta rustoa.

Tämä vanulapulta tuntuva pieni palanen tekee kyynärsauvat leikkauksen jälkeen tarpeettomiksi – Valmistusmenetelmä on äärimmäinen salaisuus

Uutta polven rustovammoja korjaavaa biohajoavaa implanttia on kehitetty Tampereella lähes 15 vuotta. Implantista tekee ainutlaatuisen se, että potilas voi heti leikkauksen jälkeen varata leikatulle polvelle täyden painon ja liikkua ilman kyynärsauvoja.


Valkoinen, noin millimetrin paksuinen ja hieman peukalonpäätä suurempi kangasmainen kappale tuntuu sormenpäissä hieman vanulapulta. Vaikka lappu näyttää ja tuntuu vaatimattomalta, se on kaikkea muuta. Kyseessä on nimittäin monimutkainen lääkinnällinen laite, implantti, jonka avulla polveen kasvaa uusi rusto vaurioituneen ruston tilalle.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut