Epilepsialääkkeen myyntiä rajoitetaan lääkepulan vuoksi

Pula koskee klonatsepaamia sisältäviä lääkkeitä. Klonatsepaamia käytetään myös muiden neuropsykiatristen sairauksien hoidossa.

STT

Rivatril-epilepsialääkkeen myyntiä rajoitetaan lääkepulan vuoksi, kertoo sosiaali- ja terveysministeriö (STM). Apteekit saavat myydä lääkettä enintään kolmen kuukauden käyttöä vastaavan määrän. Rajoitus on voimassa huhtikuun loppuun.

Pula koskee klonatsepaamia sisältäviä lääkkeitä. Erityisasiatuntija Anne Hautala STM:stä kertoo sähköpostitse, että epilepsian lisäksi klonatsepaamia käytetään myös muiden neuropsykiatristen sairauksien hoidossa. Tällaisia ovat esimerkiksi Touretten syndrooma, tic-oireet sekä erilaiset paniikki- ja ahdistuneisuushäiriöt.

Apteekki voi poiketa rajoituksesta erityisen painavasta syystä asiakkaan välttämättömän lääkehoidon turvaamiseksi.

Pula klonatsepaamista johtuu STM:n mukaan EU:n laajuisesta saatavuushäiriöstä, joka on jatkunut jo useita kuukausia. Viime vuonna Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimealle tehtyjen saatavuushäiriöilmoitusten määrä oli ennätyskorkea. Ilmoituksia tehtiin 2 335. Lääkkeiden saatavuushäiriöilmoitukset ovat kasvaneet vuodesta 2010 lähtien.

Euroopan unionin apteekkijärjestön PGEU:n viime vuonna tekemän kyselyn mukaan yli 24 prosentissa kyselyyn vastanneista maista oli ollut pulaa sadoista eri lääkkeistä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut