Turkuun hankittiin laite, jolla voidaan antaa Parkinson-oireisille mullistavaa hoitoa

Ensimmäinen potilas on jo saanut aivoihin kohdennettua suurienergistä ultraäänihoitoa Turun yliopistollisessa sairaalassa.

Turun yliopistollinen keskussairaala on aloittanut aivojen korkeaenergiset ultraäänihoidot. Hoidon vaikutuksen kerrotaan kestävän yleensä potilaan loppuelämän ajan.

13.5. 9:27

Turun yliopistollinen keskussairaala Tyks on aloittanut aivojen korkeaenergiset ultraäänihoidot. Sairaala hankki aivojen hifu-laitteiston ensimmäisenä pohjoismaisena yliopistosairaalana. Kirjainyhdistelmä hifu tulee englannin kielen sanoista High Intensity Focused Ultrasound.

Uusi laite tuo toivoa neurologisista liikehäiriöistä kärsiville ihmisille, jotka eivät saa riittävää apua lääkkeistä.

Korkeaenerginen, kohdennettu ultraäänihoito soveltuu essentiaalista vapinaa tai vaikea-asteista neuropaattista hermokipua sairastavien hoitoon. Lisäksi hoito sopii niille Parkinsonin tautia sairastaville ihmisille, joiden hallitseva oire on vapina.

Suomalaisissa yliopistosairaaloissa on aiemmin hoidettu essentiaalista vapinaa ja Parkinsonin tautia kirurgisesti syväaivostimulaatiohoidoilla. Kyseinen hoito ei kuitenkaan sovi kaikille potilailla. Heille hifu-hoito voi olla varteenotettava vaihtoehto.

Havainnekuvassa potilas saa suurienergiaista kohdennettua ultraäänihoitoa.

Tyksin neurokirurgian erikoislääkäri, dosentti Janek Frantzén kertoo, että aivojen hifu-laitteistolle on ollut suuri tarve.

”Laitteisto antaa mahdollisuuden hoitaa ihmisiä, jotka ovat jääneet vaivojensa takia esimerkiksi sairaseläkkeelle. Esimerkiksi essentiaalisesta vapinasta kärsivä ihminen ei välttämättä pysty itse syömään tai juomaan.”

Frantzénin mukaan hifu-hoito ei kilpaile syväaivostimulaatiohoidon kanssa, vaan täydentää hoitokeinovalikoimaa. Sopiva hoito valitaan potilaan tilanteen perusteella. Turussa oleva laite palvelee koko Suomea.

Yksi aivojen hifu-hoitokerta maksaa yhteiskunnalle 18 500 euroa. Potilaalle hoidosta tulee maksettavaksi vain sairaalapäivämaksu.

Hoidon vaikutus kestää yleensä potilaan loppuelämän ajan. Potilaan aivot tutkitaan magneettikuvauksella etukäteen, jotta hoito pystytään kohdistamaan tarkasti vapinaa aiheuttavaan kohtaan.

”Pyrimme välttämään haittavaikutukset, joita voivat olla esimerkiksi kasvojen tai raajan puutuminen tai kävelyn vaikeutuminen”, Frantzén sanoo.

Potilaan on oltava myös muilta osin täysin soveltuva hoitoon. Esimerkiksi kallon rakenne selvitetään etukäteen, koska Hifu-hoito annetaan kallon läpi. Ihoon ei siis tehdä viiltoa, eikä kalloa avata.

”Kohdennamme suurienergisen ultraääneen yliaktiiviseen aivotumakkeeseen ja aiheutamme rajatun kudosvaurion haluttuun kohtaan", Frantzén kertoo.

Uuden laitteiston myötä Tyksissä on Pohjoismaiden laajin hifu-hoitojen valikoima. Korkeaenergisillä, kohdennetuilla ultraäänilaitteilla hoidetaan Tyksissä myös kohdun kasvaimia, eturauhassyöpää ja luuston etäpesäkkeitä.

”Aivojen hifu-laitteisto oli se viimeinen puuttuva pala. Käsittääkseni on matkustettava Sveitsiin asti, jotta löytyy yhtä kattava hoitopaletti kuin meillä”, Frantzén sanoo.

Uuden aivojen hifu-laitteen kokonaiskustannus huoltosopimuksineen on noin neljä miljoonaa euroa.

”Pidämme tärkeänä tarjota uusia hoitokeinoja vaikeisiin sairauksiin. Hifu on osoittautunut tehokkaaksi ja potilasystävälliseksi hoitokeinoksi, jolla voidaan palauttaa ihmisen toimintakykyä ja parantaa elämänlaatua, kertoo Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin vs. johtaja Petri Virolainen tiedotteessa.

Parhaillaan tutkitaan, voidaanko kohdennetulla ultraäänihoidolla auttaa Alzheimer-potilaita, masennusta potevia tai sairaalloisesta lihavuudesta kärsiviä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut