Kellojen siirto kesäaikaan sunnuntaina 31.3. - Näin voit helpottaa rytminmuutosta - Terveys - Satakunnan Kansa

Kelloja siirretään sunnuntaina tunnilla eteenpäin, mutta voit valmistautua siihen jo etukäteen – Asiantuntijat antavat kolme vinkkiä helpompaan rytminvaihdokseen

Viikonloppuna kelloja siirretään tunnilla eteenpäin. Tutkimusprofessorin mukaan kesäaikaan siirtyminen voi aiheuttaa ongelmia, kuten unettomuutta. Omalla toiminnalla voi vaikuttaa siihen, kuinka nopeasti saa uudesta rytmistä kiinni.

29.3.2019 17:32

Kellot siirretään lauantain ja sunnuntain välisenä yönä kesäaikaan eli tunnilla eteenpäin. Kesäaikaan siirtyminen vaikuttaa meidän kaikkien sisäiseen kelloon, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n tutkimusprofessori Timo Partonen.

–Ihmisillä on sisäinen kello, jonka aikataulu on etenkin vanhemmiten pidempi kuin 24 tuntia vuorokaudessa. Sisäinen kello siis pyrkii jätättämään joka vuorokausi ulkoisesta kellosta. Kun ulkoista kelloa siirretään, sisäinen kello jää nopeassa muutoksessa entisestään jälkeen.

Kellojen siirtäminen

Suomessa siirrytään kesäaikaan sunnuntaiaamuna 31. maaliskuuta kello 3.

Kelloja siirretään tunnilla eteenpäin.

Kesäaika on ollut Suomessa käytössä vuodesta 1981.

Partosen mukaan kellojen siirtämisestä seuraa monelle univaikeuksia ja väsymystä. Yhden tunnin menettäminen voi vaikuttaa erityisesti ikääntyneisiin. Kellojen siirtäminen saattaa pahentaa univaikeuksia, jos ihmisellä on muutenkin sairauksia, joihin liittyy unihäiriöitä.

–Terveelläkin aikuisella kestää muutaman vuorokauden, ennen kuin sisäinen kello saa kiinni uudesta aikataulusta.

Kellojen siirtäminen voi muuttaa myös lasten nukkumaanmenon ja valvomisen rytmiä. THL:n pikkulapsivaiheeseen erikoistunut tutkimuspäällikkö Tuovi Hakulinen tosin toteaa, että lapsiperheessä arjen uusi rytmi löytyy usein nopeasti.

Hakulinen ja Partonen kertovat, että rytmin muutosta kannattaa yrittää helpottaa omalla toiminnallaan. Tulevana viikonloppuna on hyvä kiinnittää huomiota ainakin muutamaan asiaan.

1. Aikaista nukkumaanmenoa jo viikonloppuna

Nukkumaanmenoa kannattaa alkaa aikaistaa jo ennen kellojen siirtämistä. Partosen mukaan nukkumaanmenoa voi siirtää vähän kerrallaan: perjantaina 20 minuuttia, lauantaina 40 minuuttia ja sunnuntaina tuntia aiemmin kuin tavallisesti. Niin saa viikonlopun aikana kirittyä menetetyn tunnin.

Tuovi Hakulinen toteaa, että lapsiperheissä on hyvä aloittaa iltatoimet lauantaina ja sunnuntaina tavallista aiemmin.

–Rauhoitutaan yhdessä iltaan: ei jännittäviä tietokonepelejä tai tabletin selaamista.

Entä jos unirytmi heittelee jo valmiiksi? Iltavirkuille kellojen siirtäminen aiheuttaa erityisen paljon hankaluuksia, sillä heillä sisäisen kellon aikataulu on tavallista pidempi. Kesäaikaan siirryttäessä iltavirkun pitää kuroa kiinni sekä menetetty tunti että vielä takamatka, joka johtuu sisäisen kellon luonnollisesta jätättämisestä.

Partosen mukaan iltavirkkujen on hyvä säännöllistää nukkumisaikatauluaan mahdollisimman paljon, esimerkiksi heräämällä joka aamu suunnilleen samaan aikaan.

–Siten luonnollinen väsymys tulee aikaisemmin illalla ja on mahdollista alkaa nukkua oman unentarpeensa veroisia, riittävän pitkiä yöunia.

2. Liikunta auttaa sisäisen kellon kirittämisessä

Liikunnasta voi olla hyötyä, kun yrittää aikaistaa vuorokausirytmiä. Partosen mukaan tulevana viikonloppuna kannattaa harrastaa kuntoliikuntaa eli rasittavaa liikuntaa, joka saa hengästymään ja sykkeen nousemaan.

–On huomattu, että kuntoliikunnalla voi poistaa sisäisen kellon luontaista taipumusta jätättää.

Sisäinen kello

Ihmisen sisäinen kello ohjaa uni-valverytmiä.

Se sijaitsee aivoissa hypotalamuksessa ja vaikuttaa moniin fysiologisiin toimintoihin, kuten mielialaan, virkeyteen ja aivotoimintaan.

Valon ja pimeyden vaihtelu vaikuttavat sisäisen kellon rytmiin: valo virkistää ja pimeys väsyttää.

Etenkin vanhemmiten sisäisen kellon aikataulu jätättää ulkoisesta kellosta. Sisäisen kellon vuorokausi on usein hiukan pidempi kuin ulkoisen kellon.

Partosen mukaan liikunnan vaikutukset sisäiseen kelloon vahvistuvat, kun liikuntaa harrastaa säännöllisesti.

–Jos ei liiku säännöllisesti, nyt voi olla hyvä hetki aloittaa liikuntaharrastus.

Kuntoliikunta pitää ajoittaa loppuiltapäivään tai alkuiltaan. Liikunnan jälkeen kannattaa yleensä jättää ainakin pari tuntia palautumisaikaa. Jos liikkuu liian lähellä nukkumaanmenoaikaa, liikunta voi virkistää.

Partonen toteaa, että kuntoliikunnan lisäksi voi myöhemmin illalla kokeilla kevyttä liikuntaa rentoutumiseen. Esimerkiksi kävely tai kevyt voimistelu iltatuimaan voi helpottaa unen saamista. Syke ei saa kuitenkaan nousta.

Tuovi Hakulinen toteaa, että liikunta tekee hyvää myös lapsille.

–Suosittelen viikonloppuna koko perheen voimin liikuntaa ja ulkona oloa. Kun reippailee päivällä, lapset ovat iltaa kohti väsyneempiä.

3. Katso, mitä syöt etenkin myöhään illalla

Partonen toteaa, että hiilihydraatit virkistävät. Ennen nukkumaanmenoa ei siis kannata syödä suuria määriä pastaa, riisiä, leipää, suklaata tai leivonnaisia. Tämä kannattaa muistaa myös viikonloppuna.

–Runsas määrä hiilihydraatteja voi viivyttää unta, ja nythän on tarkoitus päästä aikaisemmin nukkumaan, Partonen sanoo.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: