Väitöstutkimus: äidin hammastulehdus nostaa riskiä syntyvän vauvan pieneen kokoon ja normaalia lyhyempään raskauteen - Terveys - Satakunnan Kansa

Haaveiletko vauvasta? Huolehdi hampaistasi ja paikkauta reiät viimeistään raskauden aikana – uusi tamperelaistutkimus paljastaa useita tulehduksen tuomia riskejä

Äidin kannattaa olla tarkkana hampaidensa kanssa myös raskauden aikana. Jos suuhun tulee reikiä, ne pitää paikata ennen kuin ne ovat niin suuria että hammasydin tulehtuu jolloin tulehdus pääsee etenemään leukaluuhun

18.9.2018 13:53

Jos odottavan äidin suussa muhii hammastulehdus, tulevalla vauvalla on riski pieneen syntymäpituuteen, painoon ja pään ympärykseen, lisäksi äidin raskaus voi jäädä normaalia lyhyemmäksi.

Tampereen kaupungin vastaava hammaslääkäri Ulla Harjunmaa totesi tuoreessa väitöstutkimuksessaan, että äidin hammastulehdus nostaa puolustusvastetta, joka taas vaikuttaa haitallisesti sekä raskauteen että vauvan kohdunsisäiseen kehitykseen.

Ajoissa paikkaamaan

Tulehdus syntyy, jos reikiintynyttä hammasta ei paikata ajoissa ja bakteerit pääsevät etenemään hampaan ydinonteloon ja sitä kautta leukaluuhun.

–Kehotankin naisia pitämään hyvää huolta suuterveydestä jo ennen raskautta ja hoidattamaan hampaat kuntoon, kun raskautta suunnittelee, sanoo Harjunmaa.

– Ja vaikka olisi jo raskaana, kannattaa silti hoitaa reiät ja tulehdukset pois, sillä reiät itsessään eivät vielä lisää riskiä, vasta leukaluuhun edennyt tulehdus nostaa vaaraa, hän tarkentaa.

Uutta tietoa

Hoitamattoman hammaskarieksen aiheuttaman tulehduksen yhteyttä raskauskomplikaatioihin ei ole tunnettu aiemmin huolimatta siitä, että karies on maailman yleisimpiä kroonisia sairauksia. Maailmalla on juuri julkaistu pari muutakin samansuuntaisia tuloksia antanutta tutkimusta.

Aikaisemmissa tutkimuksissa on jo todettu vastaavanlainen yhteys keskosuuden ja hampaiden kiinnityskudostulehduksen, parodontiitin välillä.

Suuri ongelma

Vuosittain jopa 32 miljoonaa lasta maailmassa syntyy keskosina tai liian pieninä raskauden kestoon nähden, pääasiassa alhaisen tulotason maissa.

Äidin raskaudenaikaisten tulehdussairauksien sekä aliravitsemuksen tiedetään olevan tärkeimpiä riskitekijöitä näille varhaislapsuuden vakaville ongelmille.

–Meillä Tampereellakin ihmisten suun terveyserot ovat todella suuria. On nuoriakin ihmisiä, joiden hampaat ovat hyvin huonossa kunnossa. Neuvoloissa ohjataan äitejä hammashoidon piiriin, sillä tämä riski tiedostetaan.

Tampereella ensimmäistä lastaan odottavat perheet ohjataan varaamaan aikaa suuhygienistin ennaltaehkäisevän hoidon käynnille. Käynnistä peritään normaalit asiakasmaksut

Hoitamattoman hammaskarieksen aiheuttama tulehdus leukaluussa on suhteellisen helposti hoidettava raskauskomplikaatioiden riskitekijä.

–Sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksulaissa suun terveydenhuollon ennaltaehkäisevät käynnit ovat maksullisia, vaikka muun terveydenhuollon puolella ne ovat maksuttomia. Parhaillaan lausunnolla olevassa uuden asiakasmaksulain luonnoksessa tätä maksullisuutta esitetään säilytettäväksi, mikä jättäisi suun terveyden eriarvoiseen asemaan. Tämän nyt tehdyn tutkimuksenkin valossa näin ei missään nimessä pitäisi olla. Suun sairaudet vaikuttavat yleisterveyteen yhtälailla kuin kaikki muutkin sairaudet. Itseasiassa suu on mikrobeille tärkein väylä ihmisen elimistöön. Suusairauksien ehkäisy on edullista, mutta hoito hyvin kallista, Harjunmaa sanoo.

Harjunmaan väitöskirjatutkimus suoritettiin Malawissa, eteläisessä Afrikassa.

Väitöstilaisuus järjestetään 28.9.2018 kello 12. Vastaväittäjänä on apulaisprofessori Matthew Chico (London School of Hygiene and Tropical Medicine, Iso-Britannia). Kustoksena toimii professori Per Ashorn. Väitöstilaisuuden kieli on englanti.

Päivitys: 18.9. kello 12.14. Lisätty Ulla Harjunmaan kommentti suusairauksien ehkäisystä, Tampereen hammashoidon käytännöistä ja tarkennettu hänen tehtävänimikkeensä vastaavaksi hammaslääkäriksi.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: