”Idea tulevalle hallitukselle ansiosidonnaisen työttömyysturvan leikkaukseen oikeudenmukaisesti: sidotaan turvan pituus työuran pituuteen – Turva voisi olla yksi päivä per työssäolokuukausi”

Kirjoittajan mielestä ansiosidonnainen työttömyysturva kannattaisi sitoa tehdyn työuran pituuteen.

Idea tulevalle hallitukselle ansiosidonnaisen työttömyysturvan leikkaukseen oikeudenmukaisesti: sidotaan turvan pituus työuran pituuteen. Turva voisi olla yksi päivä per työssäolokuukausi. Vuosi töissä, 12 päivää ansiosidonnaista. 30 vuotta töissä, 360 päivää ansiosidonnaista. Tämän voisi vielä porrastaa. Ensin enemmän, toiselta puolikkaalta esimerkiksi 30 prosenttia vähemmän. Tämä koskisi kaikkia, myös liittoihin kuulumattomia.

Loogisinta on pyörä-/kävelytiellä oikeanpuoleinen liikenne kävelijöille ja pyöräilijöille. Silloin näet hyvin vastaantulijat, eikä tarvitse poukkoilla puolelta toiselle. Ja muistetaan, että kaikilla on väistämisvelvollisuus.

Suuri kiitos kaikille, jotka keräätte talven paljastamia roskia teiden ja katujen varsilta, puistoalueilta ynnä muista paikoista. Teen myös niin ja tunnen tehneeni jotain hyvää.

Häpeääkö Finnair ja moni muu suomalaisfirma meitä suomalaisia, koska mainostavat ulkomaalaisilla henkilöillä? Olisiko tämä syrjintää vai mitä?

Hiihdän talvisin ja juoksen keväisin, syksyisin ja kesäisin. Hienoa, että Porissa on lumetettu latu juuri Porin metsässä. Se tarjoaa sopivan haasteellisen reitin. Koko talven on myös juoksijoille Katinkuru ja keväällä lumen vähentyessä tulevat vähitellen muut juoksupolut käyttökuntoon. Porin metsä tarjoaa sopivasti molemmille jotain. Itse peukutan jatkossakin latuja Porin metsään. Välillä juoksen Katinkuruun talvisin ja välillä hiihdän.

Tiedoksi: juoskaa Katinkurun tiellä, veteraani- ja maastolenkillä ja niissä osissa 5 ja 7 km rataa, joissa latua ei ole. Ei se 2–3 km latu todellakaan kenenkään juoksemista estä. Naurettava väite ja ajatus. Hiihto on ihan yhtä arvokas harrastus kuin juoksu. Joten joku raja sille itsekkyydelle ja ymmärrys talven ja kesän harrastusten eroista. Kaikkea voi haluta ja vaatia, ei onneksi saada.

Tasan ei käy onnenlahjat. Fidzillä pelätään vedennousua ja porilaiset veneilijät toivovat sitä.

Vanhusasiaa: Ikääntyvien lukumäärä lisääntyy – vanhainkotipaikkojen määrää vähennetään. Onko yhtälössä vikaa?

Matematiikasta kiinnostunut

Saako kaupunki pakolaisista suuremman korvauksen kirstun pohjalle kuin vanhuksista? En kyllä kehtaisi olla päättäjänä Satakunnassa, kun ikänsä veroja maksaneet vanhukset ovat ongelmajätettä pakolaisiin verrattuna. Lakaistaanko Ulvilan Kullaankodostakin nyt vanhukset pois?

Turvelaki, syrjäkylien ja mökkiläisten jätevesilaki ovat keskustan aikaansaannoksia. Paula Lehtomäki runnoi läpi ”sontalain”. Paavo Väyrynen vaati keskustaa perumaan tuon esityksen, mutta Matti Vanhanen torppasi ja vaati kunkin ministerin pysymään tontillaan. Keskustan aikaansaannos on myös taksilaki. Nyt syrjäkylillä vanhus ei saa kyytiä, jolla pääsisi terveyskeskukseen. Jos keskusta jättäytyy oppositioon, veikkaan, että heille tulee useamman vaalikauden mittainen korpitaival ja tuolla taipaleella laihtuvat entisestään.

Turpeen käyttö romahti ainakin kotimaisen turpeen osalta. Turpeen tuonti puolestaan kasvoi, venäläisenkin turpeen osalta, tuontikieltoon asti. Taisimme onnistua vain kotimaisuuden alasajossa.

Miksei Porissa lisätä laituripaikkoja niihin suosituimpiin paikkoihin?

Kuka voi elää niin pimennossa tietokoneiden ja älykännykän aikakaudella, että kyselee: miksi kuljet väärällä puolella kevytväylää/pyörätietä? ”Väärällä puolella” on ollut mahdotonta jo yli neljännesvuosisadan, koska jalankulkija voi reunansa valita, pyöräilijä toki oikeaa reunaa. Itsesuojeluvaistoinen kulkee jalan vasenta reunaa ja noudattaa myös tieliikennelakia, aivan kuten autotielläkin. En halua pyörän sarvesta selkääni, voin tarpeen vaatiessa ottaa sivuaskeleen, kun näen pyöräilijän tulevan kohti katse kännykässään.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut