"Porin kaupungin päättäjät kinastelevat kiinteistön kunnosta; laitetaanko kuntoon vai puretaanko? Olisi aikoinaan säännöllisesti tehty vuosihuollot, niin eivät olisi nyt purkukunnossa”

Entinen vanhainkoti Himmeli on yksi Porin kaupungin omistamista rakennuksista, joiden kunto ja kohtalo on puhuttanut. Rakennuksen on suunnitellut arkkitehtipariskunta Raili ja Reima Pietilä ja se on valmistunut runsaat 30 vuotta sitten.

29.11.2022 20:00

Massasyöminkien yhteyteen pitää järjestää "kuokkijoiden" looshi, vaikkapa kaltereilla rajattuna. Sinne vietäisiin ruokaylijäämä vapaasti nautittavaksi, muuten osattomaksi jääneiden suihin. Kaupunkijuna kuljettamaan väki näihin varjokesteihin.

Kaupungin juhlissa ylijäänyttä ruokaa noin 400 annosta. Mihinkään ei voinut ilmoittaa, jos oli estynyt tai jätti juhlaan tulematta.

Porin pikkujouluissa jäi median mukaan satoja ruoka-annoksia yli. Ihmeteltiin lehdessä, miten ne voitaisiin jatkossa hyödyntää. Informoidaan mediassa etukäteen, että torilta voi noutaa ylijäänyttä ruokaa, seuraavana aamuna. Kylmäkuljetus ei ole ongelma – kuljetuskalustoa on tarjolla, kunhan asia halutaan hoitaa. Ottajia löytyy.

Miksi 400 kaupungin työntekijää ilmoitti tulevansa pikkujouluihin, mutta ei sitten tullutkaan? Siinä syy, miksi ruokaa jäi niin paljon yli.

Ismo Läntisen hieno mielipidekirjoitus (SK 27.11.) avasi miehestä aivan uuden puolen – jopa palloiluhallia vastustaneelle.

Minun nimimerkkini oli laitettu väärän tekstarin alle (SK 28. 11.). Minun tekstarini oli se, missä käsiteltiin Tuomo Hurmetta ja ennallistamisen tyhmyyttä sekä kerrottiin Eeva Kallilla olevan maalaisjärkeä.

Paavo Siikaisista

Olisi hyvä, jos poliisi voisi tehdä tarkastuksia ja sakottaa, jos ei pimeällä ole pyöräilykypärää tai valoja pyörässä. Ihmiset leikkivät näin omalla hengellään. Jos jotain sattuisi tapahtumaan, syytetään aina autoilijaa, joka ei ole huomannut pimeällä ajanutta pyöräilijää.

Ensin pitää lopettaa sattumasähkön tuotanto ja alkaa rakentamaan oikeita sähköntuotantolaitoksia. Sitten voi pyöritellä tervassa ja höyhenissä nämä tuulienergianerot.

Täytyy ihmetellä, ettei nykyaikana palkkoja mukamas saa maksettua oikeana palkanmaksupäivänä. Tiedän palkkoja hoitaneena henkilönä, että palkanmaksupäiviä voi olla muutkin kuin 15. ja 30. päivä. Työntekijöiden kuuluu saada palkkansa ajallaan, jos ei muuten, niin ennakkona ja tasataan seuraavassa tilissä. Luottamushenkilön pitää olla jämäkkä ja hoitaa asia niin, että työntekijät saavat palkkansa.

Rahat tilille

Kyllä on ihmeellistä, kun Porin kaupungin päättäjät kinastelevat kiinteistön kunnosta; laitetaanko kuntoon vai puretaanko? Olisi aikoinaan säännöllisesti tehty vuosihuollot, niin eivät olisi nyt purkukunnossa – esimerkiksi urheilutalo, Himmeli, tyttöjen ammattikoulu ja niin edelleen. Rahaa laitetaan ihan turhaan.

Himmelistä on nyt tullut ongelma. Taidemuseolla on ongelma ylisuuren materiaalimäärän vuoksi. Hmm. Himmeli on Pietilöiden suunnittelema teos, kuten Reidar Särestöniemen museo Kittilässäkin. Siellä keskellä korpea sorateiden takana käy bussilasteittain turisteja. Hmm. Himmelin seinät täyteen taidetta, pääsymaksu 5–10 euroa. Ettei astuta kenenkään varpaille, niin johtaja voisi olla sama kuin taidemuseolla. Kaikki poliittiset ryhmät voisivat olla yhdessä keksimässä nimeä uudelle turistirysälle.

Entinen vanhainkoti Himmeli, tuo arkkitehtoninen taideteos, on jälleen varoittava esimerkki porilaisille. On maksettu aikanaan järkyttävän suuret summat, jotta nyt porilaisten syliin lankeava rakennus saataisiin nostamaan Porin imagoa. Tätä kannattaa taas miettiä, kun suunnitellaan suuruudenhulluja ja autioituvia kylpylöitä, kongressitaloja ja urheilupalatseja kansalaisten kustannettaviksi.

Pysyisivätkö kaupungin rakennukset käyttökuntoisina pidempään, jos jokaisessa isossa kiinteistössä (koulu, urheiluhalli, vanhainkoti...) olisi vanhanajan talonmies, jonka tehtävä on pitää nurkat kunnossa? Kiinteistöhuoltoyhtiöt tulevat paikalle vasta sitten, kun joku ongelmatilanne on jo päällä. Ennakoivaa kiinteistöhuoltotyötä ei tee nyt kukaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut