Tekstarit: "uusi" roska on kertakäyttökäsineet - Tekstarit - Satakunnan Kansa

Tein eilen päiväkävelyni muovikassi kainalossa - keräsin roskia: "uusi" roska on kertakäyttökäsineet – Luulisi jaksavan viedä ne kotiroskikseen, jos ei kaupan ovenpielen roskikseen niitä voi tiputtaa

Mitä nyt puidaan, mistä valitetaan, ehkä jotakin jopa kehutaan? Tässä päivän tekstarit.

Tänään tekstareissa puhuttavat muun muassa kertakäyttökäsineet, roskaisa ympäristö, hengen ravinto sekä Yyteriin tuleva tungos. ­

22.4.2020 19:00

Ikävän roskainen on Länsi-Porin Prisman viereinen koivikko. Kenenköhän vastuulla?

Tein eilen päiväkävelyni muovikassi kainalossa - keräsin roskia. Mielenkiintoista, että nuuskan myynti on Suomessa kielletty, mutta niitä tyhjiä rasioita on vaikka jakamaan alkaisi. Toinen, varmaan "uusi" roska on kertakäyttökäsineet. Jos ne jaksaa ottaa mukaan, niin luulisi jaksavat viedä kotiroskikseenkin, jos ei koronakammoisena voi kaupan ovipielen roskikseen laittaa.

Tänä keväänä näkyy taas paljaaksi parturoituja metsäalueita. Ja tuulessa kaatuneita vailla suojaa jääneitä puita toisen omistajan metsässä. Näitä "sotatantereita" näkyy vuodesta toiseen aina vain enemmän. Näillä nykyisillä omistajilla ei ilmeisesti ole mitään tunnesidettä metsäänsä. Nyt puhutaan jo lintukadosta, kun yhtenäiset metsät katoavat. Samoin on meille elintärkeät hyönteiset vähenemässä, sekin seurausta ihmisen toiminnasta.

Toivottavasti ilmojen lämmetessä myös muistetaan turvavälit ja muut säännöt. Toivottavasti poliisit valvovat erityisesti vappuna muun muassa Kirjurinluotoa ja nuorison kokoontumisia muuallakin. Ei kai nuorisokaan halua mahdollisesti kuljettaa koronaa vanhemmilleen kotiin, mutta jos taas unohtuu säännöt. Miettikääpä seurauksia siitä mitä voi pahimmillaan tulla. Vielä tarvitaan poliiseja valvomaan. Tsemppiä!

Ruoan lisäksi ihminen tarvitsee hengen ravintoa. Uskoisin, että kirjastoja voitaisiin pitää avoinna samalla hygieniatasolla kuin ruokakaupat nyt toimivat. Siis ihan perustoimintaa, kirjojen lainausta. Henkilökuntaahan sivistystoimella on.

Pitääkö Yyteri kesällä sulkea? Uimahallit, kylpylät ja maa-uimalat suljettuina. Ulkomaan matkat eivät onnistu. Tulee juhannus ja kesälomat. Ensimmäinen "ryysis" Yyteriin on juhannuksena, kun kaikki festivaalit ovat peruttu ja tämän jälkeen kesälomat eikä paikkoja minne matkustaa. RJ.

Satasairaalaan johtavat Maamiehenkatu ja Tiilimäentie ovat aivan hirveässä kunnossa. Miten esimerkiksi ambulanssit pystyvät niitä ajamaan?

Perusturvasta soitettiin yli 80-vuotiaalle äidilleni ja tiedusteltiin, miten kauppa-asiat hoituvat. Äitini kertoi, että tytär tilaa, noutaa ja tuo hänelle. Tämän tiedon saatuaan soittaja totesi, että teillähän on sitten hyvin asiat ja lopetti. Äitini ja minä ihmettelemme, kun muusta ei keskusteltu eikä haluttu tietää. Sanoisin mainostettua palvelua suppeaksi.

Jouni Suomisen kirjoitus etuseteleistä asiakkaille (SK 22.4.) oli hyvä, mutta sen toteuttaminen tässä päivässä on lähes mahdotonta. Hallitus on lailla kieltänyt tiettyjen alojen yritystoiminnan. Eli seteleitä ei voi käyttää, jos yritys ei ole auki, kuten majoitus- ja ravitsemisala, kuntosalit, kulttuuririennot ynnä muut.

En ymmärrä, että valtion varoista jaetaan avustuksia kaiken maailman sirkushuveihin eli yökerhojen kehittämiseen, twerkkausyrittäjälle, huutokauppatoimintaan ynnä muulle sellaiselle, kun osalla kansasta ei raha riitä edes ruokaan ja kysymys tulevaisuudesta vie epätoivoon. Hei haloo: Sekö on elämässä tärkeintä että viina virtaa ja laulut soi?

Kieli on rikas ja monipuolinen ajattelun väline. Jo Jeesus aikanaan puhui vertauskuvilla. Ei ole pakko pitäytyä tiukkapipoisesti sanojen ja sanontojen alkuperäisissä merkityksissä.

Lähetä numeroon 13524 tekstiviesti: TEKSTARI (väli) viestisi. Viestin hinta on 90 senttiä. Julkaistusta tekstareista yksi palkitaan kuukausittain 50 eurolla.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?