Suomessa yksikään suurkaupunki ei ole jättäytynyt yhden lukion varaan – onko Porin päättäjien tarkoitus saada lukio vertailussa sijalle 500 säästötoimien avulla? - Tekstarit - Satakunnan Kansa

Suomessa yksikään suurkaupunki ei ole jättäytynyt yhden lukion varaan – onko Porin päättäjien tarkoitus saada lukio vertailussa sijalle 500 säästötoimien avulla?

Porin suomalaisen yhteislyseon lukio.­

22.5.2020 20:01

Porin päättäjät laittavat nuoret maksamaan koronan aikana tehdyt huonot poliittiset päätökset. Ettäs kehtaatte. Porin yhteislyseon lukio vertailussa sijalla 144 ja Lyseon lukio 322. Onko Porin päättäjien tarkoitus saada lukiot sijalle 500 jättilukio-säästötoimien avulla. Älkää ihmetelkö, kun nuoret pakenevat muihin kaupunkeihin, joissa arvot ovat kohdallaan ja panostetaan koulutukseen. Tämän nuorten paon muihin kaupunkeihin aiheuttaa ainoastaan Porin kaupungintalon epäpätevät päättäjät.

Sakari Muurisen mielestä (SK 21.5.) sivistystoimesta saa ja pitää leikata. Häneltä näyttää selkeästi unohtuneen ne faktat, joiden vuoksi suuria koululaitoksia ei nykyaikana pitäisi perustaa. Suuntana pitäisi pikemminkin olla kouluverkon hajauttaminen kuin keskittäminen.

Porin kokoisessa kaupungissa on oltava kaksi lukiota, joista oppilaat voivat valita omansa. Lisäksi Psyllin ympäristö on jo nyt ongelmallinen p-paikkojen suhteen. Mihin uudet lukiolaiset veisivät mopoautonsa ja muut kulkuvälineensä?

Sivistyksestä säästäminen on kasvumahdollisuuksien kutistamista. Suomessa yksikään suurkaupunki ei ole jättäytynyt yhden lukion varaan. Koronan jälkeenkin Porin tulee olla kokoistensa joukossa uskottava koulutuskaupunki.

Jäädään odottelemaan muiden kaupungin toimialojen palveluverkkouudistuksen listoja. Sivistystoimi on omansa esille tuonut. Milloin muut?

Kun Porin kaupunki etsii säästöjä, niin mistä niitä ensimmäiseksi otetaan? No, lapsilta ja vanhuksilta, tietysti. Niin helppoa riistaa.

Kaupunginjohtaja Luukkonen ehdottaa 40 miljoonan leikkauksia ja kaupunkilaisilta kysytään ihan "mielipidettä", tosin vain netissä. Reilua ja hienoa, tuntuu muutenkin vähän siltä, että johtoporras tarttuu koronan myötä tilaisuuteen nuijia läpi jo aikaisemmin torpatut eli täten huonoiksi todetut "säästöideat" nyt sitten vaikka väkisin.

Nyt voisi kaupunki lomauttaa opettajat kesäksi, kun korona antaa siihen mahdollisuuden. Saisi Pori säästöjä aikaan, kun niitä kipeästi tarvitaan. Kaikkien keinojen käyttöä tarvitaan, että tästä kunta jotenkin selviäisi pahimman yli.

Nyt on päättäjät peiliin katsomisen paikka. Kalaholman koulu luvattiin peruskorjata ja nyt onkin aikomus siirtää Kalaholman koululaiset joko Väinölän, Itätuulen tai Uudenkoiviston kouluihin. Onko mitään järkeä päättäjillä? Kalaholman koulu on ihanan pieni koulu pienille koululaisille. Onko pakko säästää aina pienistä koululaisista?

Kannattaisi olla tyytyväinen, että lapset saavat ilmaiseksi kouluruokaa, vaikka se onkin vain keittoa ja kiusausta. Voi olla, että joudumme palaamaan "ei niin hyviin entisiin aikoihin", jolloin kouluruuasta piti maksaa, samoin oppikirjoista. Lukukausimaksuihin sai vapautuksen, jos oli vähävarainen. Vaikuttaa, että yhteiskunnan olisi maksettava kaikki tänä päivänä. Pieni kiitollisuus olisi paikallaan.

Toivottavasti koulujen loputtua Porin päiväkodeissa saadaan vaihteeksi muutakin kuin keittoruokaa.

Lounasravintolat ovat vihdoin avautumassa. Kunhan tiskiltä voi hakea lisää ruokaa, valinnanvapaus ja mieltymykset huomioiden, niin asiakkaita riittää. Konstit käyttöön

Lähetä numeroon 13524 tekstiviesti: TEKSTARI (väli) viestisi. Viestin hinta on 90 senttiä. Julkaistusta tekstareista yksi palkitaan kuukausittain 50 eurolla.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?