”Tuli kesä ja sen myötä talojen edustalla oleville penkeille kyläparlamentit – Istutaan aamusta iltaan juoruamassa ja kyttäämässä naapurien menemisiä. Eikö ihmisillä ole muuta tekemistä?” - Tekstarit - Satakunnan Kansa

”Tuli kesä ja sen myötä talojen edustalla oleville penkeille kyläparlamentit – Istutaan aamusta iltaan juoruamassa ja kyttäämässä naapurien menemisiä. Eikö ihmisillä ole muuta tekemistä?”

Tänään tekstareissa puidaan muun muassa kesäistä ilmiöitä eli penkkijuoruilemista ja naapureiden kyttäämistä.

30.5.2020 20:00

Keski-Porin kirkon kirkkopuisto on aidattu aikoinaan sankarihautoineen. Kautta sukupolvien sitä onkin pidetty pyhänä paikkana. Pidemmän aikaa jo seuranneena ihmetyttää, että monet ulkoiluttavat koiriaan kirkkopuistossa. Suurimmaksi osaksi ulkoiluttajat ovat iäkkäämpää väkeä, joille arvostus pitäisi olla itsestään selvää. Koirien ystävä

Se, mikä ennen oli joutoaikaa tai luppoaikaa, on nykyään laatuaikaa. Laiskottelu ei ollut muotia. Arkea elettiin ilman jatkuvaa valitusta kiireestä. Nykyään on toisin ja arjen luksusta olla tekemättä mitään. Parempi olisi suunnitella ja katsoa ympärilleen. Huomaisi muutkin paremmin eikä joutuisi elämään melko omatekoisessa kiirekuplassa, jossa ei saa mitään kunnolla aikaiseksi paitsi kovin itseriittoista puhetta kiireellä pätemisestä. Kohnotus ei paljoa vaadi ja ruokkii itsekeskeisyyttä.

Kaikki, mikä ei tapa, vahvistaa. Sen näkee luonnosta. Nyt luonto on kauneimmillaan, vaikka sen pelättiin kuolevan ihmisten toimista. Nämä luonnonlait pätevät myös ihmiskuntaan. Koronan jälkeen ihmiskunta on henkisesti ja fyysisesti elinvoimaisempi, kun näemme mikä on tärkeää elämässä ja mikä ei.

Asun peltojen laidalla. Huomaan, että taas on ruiskutraktorien aika. Kasvinsuojeluaineiden levittäjillä on koulutukset, mutta niin vain ihminen unohtaa. Ruiskutukset tyynellä tai vähätuulisella säällä, mehiläisten lentoajan jälkeen. Ilta, yö tai varhainen aamu. Tämä kuuluu ympäristötuen ehtoihinkin, eikö? Pelasta pörriäinen, maaseudulla.

Ei digitaalisuus mitenkään "vihreää" ole. Sähköä se vaatii toimiakseen. Laitteet kootaan ei niin luontoystävällisistä materiaaleista tehtaissa ja rahdataan ympäri maailman. Kierrätyskään ei kaikkea digiratkaisujen elinkaaressa pysty luontoneutraaliksi muuttamaan. Käyttöikä laitteissa lyhenee jatkuvasti. Parempi olisi panostaa kestävään kehitykseen minimoiden kertakäyttöisyys kuin rummuttaa digitaalisuuden muka luontoa säästävää aspektia.

Sinä, joka sanoit, että lähtisit Porista, jos ei olisi omistusasuntoa, kun Pori ei ole lapsiystävällinen. Osta asunto huipusta lapsiystävällisestä Pormestarinluodosta. Uudet koulut ja päiväkodit ihan vieressä ja Puuvillan kauppakeskus kävelymatkan päässä. Kaarisillan kautta pääset yhdessä hujauksessa Kirjurinluotoon. Ettekö porilaiset ole nähneet Pormestarinluodon timanttiutta?

Aktiivisen Reposaari-yhdistyksen toiminnan ansiosta Porin kaupunki sai Saaristo-osakunnan statuksen, ja tämän myötä valtioneuvosto on vuosittain myöntänyt kaupungille Saaristolisää yhteensä yli miljoona euroa. Pistää väkisikin miettimään, mihin on miljoonat vuosien varrella huvenneet? Ei ainakaan Reposaareen.

Tuli kesä ja sen myötä talojen edustalla oleville penkeille "kyläparlamentit". Istutaan aamusta iltaan juoruamassa ja kyttäämässä naapurien menemisiä. Eikö ihmisillä ole muuta tekemistä? Puhuttaisiin edes hyvää lähimmäisistä, mutta ei. Pahan puhuminen on paljon mielenkiintoisempaa. Tulisi jo syksy sateineen, niin penkit ja juoruajat katoaisivat.

Kiitos Pirkko Aalto kolumnistasi, tulin niin hyvälle tuulelle. Ihana, elämänmakuinen kirjoitus, joka maalasi kertomuksen verkkokalvoilleni ja teki perjantaista hyvän päivän. Lisää näitä!

Lähetä numeroon 13524 tekstiviesti: TEKSTARI (väli) viestisi. Viestin hinta on 90 senttiä. Julkaistusta tekstareista yksi palkitaan kuukausittain 50 eurolla.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: