Oppivelvollisuuden pidentäminen on osalle oppilaista katastrofi – tälle oppilasjoukolle tarvittaisiin oma väylä työelämään, esimerkiksi oppisopimus tai ”työmieskoulu" - Tekstarit - Satakunnan Kansa

Oppivelvollisuuden pidentäminen on osalle oppilaista katastrofi – tälle oppilasjoukolle tarvittaisiin oma väylä työelämään, esimerkiksi oppisopimus tai ”työmieskoulu"

Mitä nyt puidaan, mistä valitetaan, ehkä jotakin jopa kehutaan? Tässä päivän tekstarit.

Tekstaripalstalla toivotaan oppivelvollisuuden pidentämisen sijaan ”työmieskoulua”.

16.8.2020 20:06

Yläkoulun erityisopettajana olen nähnyt kaksi vuotta per luokka tahtiin rämpiviä poikia surullisen paljon. Akateemisia aineita painottava peruskoulu on nujertanut itsetunnon pohjalukemiin. Nämä aineet tuottavat tuskaa, toisaalta erinomaisiakin kädentaitoja on monilla. Oppivelvollisuuden loppumista odotetaan kuin kuuta nousevaa. Nyt toteutettava oppivelvollisuuden pidentäminen on näille pojille katastrofi, opettajista puhumattakaan ja rahaa palaa mahdottomaan yritykseen. Tälle oppilasjoukolle tarvittaisiin todellakin oma väylä työelämään, esimerkiksi jonkinlainen oppisopimus tai "työmieskoulu".

Pihamme Porin Kyläsaaressa on kuhissut ampiaisia ja kimalaisia koko kesän. Liekö syynä kukkien paljous sekä lievä laiskuus nurmikon leikkuussa. Nurmikosta on kasvanut pari kertaa apilaniitty. Tuolloin joka neliömetrillä on ollut lukuisia ampiaisia.

Voisiko joku kertoa, riittääkö kangasmaskin desinfiointiin kastaminen kiehuvaan veteen vai pitääkö se oikein pestä? Jos se pitää pestä, millä pesuaineella ja minkä lämpöisessä vedessä?

Olen ymmärtänyt koronaviruksen säilyvän pinnoilla tartuttavana tunteja, ehkä pidempäänkin. Onko siis ongelma, että käytän muutamaa maskia niin, että kaikki voivat riippua vuorollaan pyykkinarulla vuorokauden? Rahan haaskuuta välttelisin.

Mielenkiinnosta kyselen. Moneenko väärään diagnoosiin ja väärään lääkitykseen lääkärit yleensäkin ovat oikeutettuja? Missään muussa ammatissa ei väärin tehdystä työstä voi laskuttaa samalla summalla uudestaan ja uudestaan, vaan tehty virhe korjataan aina ilman laskutusta. Lääkärin ammatissa tulee aina uusi lasku uudesta arvauksesta. Loistava ammatti.

Uusi tieliikennelaki velvoittaa polkupyöräilijää laittamaan punaisen valon pyöränsä taakse ja sytyttämään se hämärän ajaksi, kun ajaa pyörällään. Mikä on autoilijoiden velvoite, saavatko autoilijat ajaa ilman minkäänlaisia takavaloja liikenteessä hämärän ja jopa pimeän aikaan. Kulkekaapa liikenteessä ja katselkaa autojen takavaloja. Eivät ne useinkaan pala.

Kaiholla muistelen Runkomäen iltamia. Täysikuu loisti kaupungin yllä. Koivukulissien sankarit lauloivat, lausuivat, tanssivat. Väliajalla kahvia ja pullaa. Volkkarin peräluukussa pullo, yönakit. Suukko nurkalla. Aloitan treenit. Jos kumminkin vielä kerran Runkomäessä ois iltamat. Vedän hyvin, melkein niin hyvin kuin Paula. Kun kuuntelen Tomppaa. T: Kettu

Mikähän siinä on, kun roskia kerätessäni olen huomannut, että koirankakka pusseja jätöksineen on paljon pientareilla? Ja samoin kertakäyttökäsineitä. Johtuu varmaan koronasta tämä viimemainittu.

Milloin mahdetaan näkyvyyttä haittaava puusto harventaa Mäntyluodontieltä Reposaareen kääntyvästä risteyksestä? Jalankulkijoille vaarallinen paikka, monta läheltä piti tapausta on jo sattunut. Kun Reposaaresta tullaan, ei näe risteystä jalan ylittäessä ennen kuin viime tipassa. Yleensä vielä tullaan kovalla vauhdilla ja oikaistaan pysäkin edestä Poriin päin mennessä.

On hyvä, että keskustelu Porin taloustilanteesta on vihdoin herännyt myös kaupunkilaisten keskuudessa. Kaupungin vetovoimaisuus tutkimusten mukaan on myös laskenut. Pitäisikö kaupungin tytäryhtiöiden taloustilanteet myös vihdoin avata veronmaksajille?

Lähetä numeroon 13524 tekstiviesti: TEKSTARI (väli) viestisi. Viestin hinta on 90 senttiä. Julkaistusta tekstareista yksi palkitaan kuukausittain 50 eurolla.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: