Kuluttaja­hinnat nousivat huhti­kuussa 7,9 prosenttia viime vuodesta

Kuluttajahintoja nosti viime kuussa eniten asuntolainojen keskikoron, sähkön hinnan ja kulutusluottojen korkojen nousu.

Kuluttajahintojen vuosimuutos eli inflaatio pysyi huhtikuussa ennallaan.

Tilastokeskuksen maanantaina julkaisemien tietojen mukaan kuluttajahinnat nousivat huhtikuussa 7,9 prosenttia vuodentakaisesta, kun maaliskuussa vuosimuutos oli niin ikään 7,9 prosenttia.

Maaliskuuhun verrattuna kuluttajahinnat nousivat 0,3 prosenttia. Tämä johtui muun muassa asuntolainojen keskikoron noususta.

Asuinkustannukset nousivat 11,6 prosenttia, mikä selittyy etenkin korkokustannusten nousulla ja viime vuotta kalliimmalla sähkön hinnalla.

Suomen Hypoteekkiyhdistyksen (Hypo) ekonomistin Juho Keskisen mukaan sähkö on monille kiinteähintaisen sopimuksen ottaneille yhä edellisvuotta kalliimpaa, vaikka sähkön hintapiikki ohitettiin jo viime joulukuussa ja alkuvuoden pörssihinnat ovat painuneet totutuille tasoille. Keskinen kommentoi lukuja maanantaina Hypon tiedotteessa. Hänen mukaansa inflaation välttäminen omilla kulutusvalinnoilla on hyvin hankalaa.

Keskisen mukaan inflaatio aiheuttaa suomalaisille monia muita Euroopan maita enemmän harmaita hiuksia, koska vaihtuvakorkoisten lainojen korkomento kasvavat hurjalla vauhdilla, etäisyydet ovat pitkät ja monet omakotitalot ovat sähkölämmitteisiä.

Kuluttajahintojen nousua puolestaan hillitsi eniten bensiinin, dieselin ja osake­huoneistojen halpeneminen.

Yhdenmukaistetun kuluttajahintaindeksin ennakkotietojen mukaan inflaatio oli Suomessa huhtikuussa 6,3 prosenttia. Maaliskuussa se oli 6,7 prosenttia.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut