Kriisiin ajautunut First Republic Bank myydään suurpankki JPMorganille

First Republic on jo kolmas pankki, jonka Yhdysvaltojen viranomaiset ottavat haltuunsa alle kahden kuukauden sisällä.

Yhdysvaltojen viranomaiset ovat ottaneet haltuun kriisiin ajautuneen First Republic Bankin. Sen toiminnoista suurin osa myydään suurpankki JPMorgan Chaselle.

Yhdysvaltojen viranomaiset ovat ottaneet haltuun kriisiin ajautuneen First Republic Bankin. Sen toiminnoista suurin osa myydään suurpankki JPMorgan Chaselle.

Asiasta kertoo Yhdysvaltojen talletussuojaviranomainen FDIC. Sopimuksen mukaan JPMorganille siirtyvät First Republicin kaikki talletukset ja suurin osa pankin varoista.

Kyseessä on toiseksi suurin pankin kaatuminen Yhdysvaltojen historiassa. First Republic oli viime vuoden lopulla Yhdysvaltojen 14. suurin pankki.

Kalifornialaisen First Republicin alamäki jyrkkeni viikko sitten maanantaina, kun pankki julkisti osavuosikatsauksensa. Luvuista paljastui, että pankki oli menettänyt noin 100 miljardin dollarin edestä talletuksia alkuvuoden aikana, kun ankara myllerrys koetteli Yhdysvaltojen pankkisektoria.

Maaliskuussa 11 suurta yhdysvaltalaista pankkia JPMorganin johdolla antoi First Republicille 30 miljardin dollarin talletuksen, jolla pyrittiin auttamaan kriisipankkia pysymään pystyssä. Lopulta First Republic pystyi nilkuttamaan vain joidenkin viikkojen ajan eteenpäin ennen kaatumista.

First Republic on jo kolmas pankki, jonka FDIC ottaa haltuunsa alle kahden kuukauden sisällä. Toinen kalifornialaispankki Silicon Valley Bank ja newyorkilainen Signature Bank menivät nurin maaliskuussa.

Yhdysvalloissa keskisuuret pankit ovat kärsineet talletuspaosta Silicon Valley Bankin kaatumisen jälkeen, ja pankkien osakekurssit ovat laskeneet. First Republicin osakekurssi on romahtanut tämän vuoden aikana.

Konttorit aukeavat osana JPMorgania

Viikonlopun aikana Yhdysvaltojen viranomaiset olivat kovalla kiireellä järjestelleet First Republicin toimintojen myyntiä uudelle omistajalle. Yhdysvaltojen suurimman pankin JPMorganin ohella myös kaksi muuta pankkia, PNC ja Citizens, oli mediatietojen mukaan tehnyt tarjouksen First Republicin toimintojen ostamisesta.

First Republicilla oli huhtikuun puolivälissä noin 229 miljardia dollaria varoja ja 104 miljardia dollaria talletuksia.

JPMorganin kanssa tehdyn sopimuksen seurauksena FDIC:n talletussuojarahastolle aiheutuu arviolta 13 miljardin dollarin tappiot.

First Republicin 84 konttoria kahdeksassa osavaltiossa aukeavat maanantaina osana JPMorgania. Pankin tallettajista tulee JPMorganin asiakkaita ja he pääsevät täysimääräisesti käsiksi talletuksiinsa, FDIC kertoo.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut