UPM takoi poikkeuksellisen hyvän tuloksen, vaikka metsäala sakkaa

UPM tekee kotimaisista kilpailijoista poiketen yhä paperia. Suhdanne painaa myös UPM:ää, joka käynnisti Uruguayssa valtavan sellutehtaan keskelle laskevaa sellumarkkinaa.

UPM:n toimitusjohtaja Jussi Pesonen.

Metsäyhtiö UPM:n vertailukelpoinen liiketulos paisui tammi–maaliskuussa peräti 29 prosenttia viime vuoden vastaavasta ajasta 356 miljoonaan euroon, vaikka metsäteollisuuden useimpien tuotteiden kysyntä on heikentynyt viime kuukausina rajusti.

Myös yhtiön liikevaihto kasvoi alkuvuonna 11 prosenttia viime vuodesta ja oli 2 787 miljoonaa euroa. Vertailukelpoinen liikevoitto oli 12,8 prosenttia suhteessa liikevaihtoon eli parempi kuin viime vuonna vastaavaan aikaan.

Suhdannekäänne näkyy siinä, että viime vuoden loppuun verrattuna tulos ja kannattavuus heikkenivät rajusti. Viime vuonna yhtiö teki kaikkien aikojen parhaan tuloksensa.

”Useimpien tuotteidemme markkinatoimitukset jäivät selvästi pitkän aikavälin keskiarvoista, kun varastoja purettiin arvoketjussa”, toimitusjohtaja Jussi Pesonen sanoo tiedotteessa.

Sellu- ja sahaliiketoiminnan liikevaihto ja tulos kasvoivat yhä roimasti viime vuoden alkuun verrattuna, mutta viime vuoden loppuun verrattuna sekä liikevaihto että tulos supistuivat.

Tarroja tekevän Raflatacin liikevaihto supistui ja tulos heikkeni selvästi. Liikevoittoprosentti jäi alle viiden.

Energialiiketoiminta tuotti edelleen loistotulosta.

Paperiliiketoiminta pääsi suurin piirtein viime vuoden alun lukuihin, mutta viime vuoden loka-joulukuuhun verrattuna painopapereiden kannattavuus romahti.

UPM on Suomen metsäjäteistä viimeinen, joka vielä tuottaa painopaperia. Paperimarkkina laskee kuitenkin vääjäämättä. Vaikka UPM sai nostettua myyntihintoja, se ei korvannut myyntimäärien laskun vaikutusta tulokseen.

Yhtiö ilmoittikin alkuvuoden aikana sulkevansa paperintuotantoa Saksassa ja Itävallassa.

”Teimme toiseksi parhaan ensimmäisen vuosineljännestuloksemme yli 20 vuoteen, vaikka tulosta painoi lyhytaikainen toimitusmäärien puute”, Pesonen sanoo.

Loppuvuodelle yhtiö ennakoi ”vahvaa” tulosta. Vuoden ensimmäisen puoliskon tuloksen arvioidaan olevan viime vuotta parempi.

Uruguayhin rakennettu 2,1 miljoonaa tonnia sellua tuottava tehdas on juuri käynnistynyt ja UPM hyötyy myös maaliskuussa käynnistyneen Olkiluodon ydinvoimalan kolmosyksikön tuotannosta.

Uruguayn Paso de los Toroksen tehdas kasvattaa UPM:n sellutuotantoa noin 50 prosentilla. Olkiluodon kolmosyksiön tuotannosta UPM:n omistama osuus on noin neljä terawattituntia vuodessa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut