Polttoaineiden halpeneminen hillitsi inflaatiota maaliskuussa – ruoka kallistuu yhä nopeasti

Inflaatio rauhoittui alimmilleen sitten viime kesän. Hypon ekonomistin mukaan taistelu on silti edelleen pahasti kesken.

Inflaation hidastuminen johtui Tilastokeskuksen mukaan muun muassa bensiinin ja dieselin hinnan laskusta. Tätä ajoneuvoa tankattiin Helsingissä huhtikuussa 2021.

STT

Kuluttajahintojen vuosimuutos eli inflaatio oli maaliskuussa 7,9 prosenttia, kertoo Tilastokeskus. Inflaatio hidastui verrattuna helmikuuhun. Helmikuussa kuluttajahintojen vuosimuutos oli 8,8 prosenttia.

Tilastokeskuksen mukaan inflaation hidastuminen johtui muun muassa bensiinin ja dieselin hinnan laskusta sekä sähkön hinnan lievemmästä noususta.

Vuoden takaiseen verrattuna hintoja nosti eniten asuntolainojen keskikoron, sähkön hinnan ja kulutusluottojen korkojen nousu. Nousua puolestaan hillitsivät bensiinin, dieselin ja kevyen polttoöljyn halpeneminen.

Esimerkiksi elintarvikkeiden hinnat nousivat vuoden takaiseen verrattuna 17,7 prosenttia. Asuinkustannukset nousivat 10,6 prosenttia.

Ensi kertaa yli 7 prosenttia

Niin sanottu pohjainflaatio oli Tilastokeskuksen mukaan maaliskuussa 7,1 prosenttia. Pohjainflaatio ei sisällä herkästi vaihtelevia ruoan ja energian hinnanmuutoksia.

”Inflaatio rauhoittui maaliskuussa tasolle, jota alempana on oltu viimeksi viime elokuussa. Samaan aikaan korkojen nousu kuormittaa asuntovelallisia tavalla, jota ei ole nähty koko kuluttajahintaindeksin historiassa”, kommentoi asuntorahoitukseen erikoistuneen Hypon ekonomisti Juho Keskinen tiedotteessa.

”Kun energian ja ruoan hintavaihteluista puhdistettu pohjainflaatio jatkoi nousuaan, on taistelu yhä pahasti kesken. Kuluttajan kannattaakin olla kiinnostunut myös pohjainflaatiosta, joka kertoo hintapaineiden laaja-alaisuudesta. Etenkin euroalueen pohjainflaation nousu johtaa tyypillisesti myös korkotason kohoamiseen ja siten kuluttajien köyhtymiseen”, Keskinen sanoo.

Keskuskauppakamarin pääekonomisti Jukka Appelqvist puolestaan sanoo, että Venäjän hyökkäys Ukrainaan näkyi viime vuoden maaliskuussa öljyn ja bensan hinnoissa, ja kun tilanne on niiden osalta rauhoittunut, se on hidastanut vuosi-inflaatiota odotetusti. Muilta osin hinnat ovat jatkaneet aika rajussakin nousussa, Appelqvist sanoo tiedotteessa.

”Asuntolainojen korkojen nopea nousu kiihdyttää juuri nyt inflaatiota tuntuvasti. Lainakorot eivät ole kuitenkaan luonteeltaan samanlainen kuluttajahinta kuin tavanomaisempien tuotteiden tai palveluiden hinnat. Velallisille korkojen nousu merkitsee sitä, että rahaa jää vähemmän muuhun käyttöön. Toisaalta säästäjien kannalta tilanne on päinvastainen”, kun säätöille saa parempaa tuottoa.

Appelqvistin mukaan vielä ei kannata liikaa juhlia inflaation taittumista, koska pohjainflaatio ylitti ensimmäistä kertaa seitsemän prosenttia. ”Pohjainflaation nousu kertoo talouden hintapaineiden olevan yhä laaja-alaisia.”

Euroalueella 6,9 prosenttia

Euroalueen inflaatio oli maaliskuussa ennakkotietojen mukaan 6,9 prosenttia. Tämäkin näyttää hidastumisen merkkejä, sillä helmikuussa euroalueen inflaatio oli 8,5 prosenttia.

Euroalueen inflaatio lasketaan yhdenmukaistetun kuluttajahintaindeksin mukaan, ja sitä vastaava Suomen inflaatio oli maaliskuussa 6,7 prosenttia.

Yhdenmukaistetussa kuluttajahintaindeksissä ei ole mukana muun muassa omistusasumista sekä kulutus- ja muiden luottojen korkoja.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut