Helsingin telakan ostamista suunnitteleva yhtiö solmi miljardi­sopimuksen Kanadan valtion kanssa

Telakkayhtiö Davien tiedotteen mukaan sopimus pitää sisällään vähintään 8,5 miljardin Kanadan dollarin arvosta laivanrakennustilauksia. Euroissa summa on noin 5,8 miljardia.

Helsingin telakka kuvattuna maaliskuussa 2023.

Helsingin telakan ostosta neuvotteluja käyvä kanadalainen telakkayhtiö Davie on solminut 20 vuoden mittaisen sopimuksen Kanadan valtion kanssa. Yhtiö kertoo asiasta tiedotteessaan.

Tiedotteen mukaan sopimus pitää sisällään vähintään 8,5 miljardin Kanadan dollarin arvosta laivanrakennustilauksia.

Euroissa summa on noin 5,8 miljardia.

Yhtiön toimitusjohtaja ja James Davies kutsuu tiedotteessa solmittua sopimusta ”historialliseksi”.

”Se on tunnustus kaikesta, mitä Davie on saavuttanut viimeisen vuosikymmenen aikana. Erityisesti asiantuntemuksestamme sekä quebeciläisen työvoimamme laadusta”, Davies toteaa tiedotteessa.

Yhtiö on kotoisin Kanadan Quebecistä.

”Voimme nyt aloittaa työskentelyn toimittaaksemme Kanadan valtiolle jäänmurtajia, joita se kipeästi tarvitsee täyttääkseen kasvavat kansainväliset velvoitteensa arktisella alueella”, Davies kertoo tiedotteessa.

Lue lisää: HS: Kanadalaisyhtiö aikoo ostaa Helsingin telakan

Davie on erikoistunut erityisesti jäänmurtajiin, mutta se rakentaa myös risteilijöitä ja sota-aluksia.

Jäänmurtajat ja muut arktisten olojen erityisalukset ovat myös Helsingin telakan erikoisosaamista. Viime vuosina siellä on rakennettu myös kohtalaisen pieniä risteilyaluksia.

Helsingin Sanomat kertoi maaliskuun lopulla, että neuvotteluja Helsingin telakan yrityskaupasta on käyty vuodenvaihteessa lähtien ja ne ovat edenneet jo kohtalaisen pitkälle.

”Jos onnistumme toteuttamaan kaupan, voimme luoda maailman johtavan arktisen jäänmurron yhtiö”, neuvotteluihin osallistunut Davien viestintäjohtaja Paul Barrett kommentoi tuolloin.

Tuolloin hän totesi, että mahdollinen kauppa saadaan parhaassa tapauksessa toteutettua viikkojen kuluessa. Mahdolliseen kauppahintaan hän ei halunnut ottaa kantaa.

Helsingin telakan omistaa nykyisin venäläisten liikemiesten Rišat Bagautdinovin ja Vladimir Kasjanenkon perustama kyproslainen sijoitusyhtiö Algador Holdings.

Euroopan unionin määräämien pakotteiden takia telakalta ei voi myydä aluksia Venäjälle, joka on ollut sen tärkein vientimarkkina-alue. Tämä on aiheuttanut telakalle suuria vaikeuksia.

Telakkaa tai sen omistajia vastaan ei ole määrätty pakotteita.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut