Sähköyhtiön laskelma: Olkiluoto 3 voi laskea sähkön hintaa noin 5 senttiä kilowattitunnilta

Olkiluoto 3 on vaikuttanut täydellä teholla ajaessaan sähkön hintaan yhtä paljon kuin yhdeksän asteen nousu ulkolämpötilassa, sanoo sähköyhtiö Väreen data-analyytikko Sami Kohvakka.

Sähköyhtiö Väreen mukaan Olkiluodon ydinvoimalan kolmosreaktorilla on todella merkittävä vaikutus pörssisähkön hintaan.

16.3. 13:21

Sähköyhtiö Väreen laskelman mukaan Olkiluodon ydinvoimalan kolmosreaktori laskee pörssisähkön verollista hintaa noin 5 senttiä kilowattitunnilta.

Alennus on todella merkittävä, sillä esimerkiksi maaliskuussa pörssisähkö on maksanut veroineen keskimäärin noin 10,6 senttiä kilowattitunnilta. Sähköstä maksetaan alennettua 10 prosentin arvonlisäveroa vielä huhtikuun loppuun saakka. Sen jälkeen vero nousee jälleen 24 prosenttiin.

Jos pörssisähköstä olisi maksettu täyttä arvonlisäveroa maaliskuussa, se olisi maksanut keskimäärin 11,9 senttiä kilowattitunnilta.

Olkiluoto 3 on kärsinyt lukuisista vaikeuksista. Sen koekäytön jatkoa siirrettiin alkuvuodesta lukuisia kertoja, kunnes se viimein tällä viikolla pääsi jatkamaan sähköntuotantoa. Torstaina se tuottaa Teollisuuden voiman verkkosivujen mukaan jälleen sähköä noin 1 576 megawatin tuntikeskiteholla.

Pörssisähkö on ollut Olkiluodon vaikeuksista huolimatta alkuvuodesta pahimpiin pelkoihin nähden edullista. Tammikuussa pörssisähkö maksoi keskimäärin 8,7 senttiä kilowattitunnilta ja helmikuussa 8,8 senttiä.

Väreen analyysin mukaan Olkiluoto 3 olisi alkuvuonna toimiessaan siis yli puolittanut sähkön toteutuneen hinnan.

Väreen analyysi Olkiluoto 3:n vaikutuksesta perustuu yhtiön data-analyytikon Sami Kohvakan laskelmaan.

Kohvakka käytti mallinnuksessa regressiomallia, jossa sähkön hintaa selitetään Olkiluoto 3:n tuotantomäärällä, tuulituotantoennusteella, sähkön tuonti- ja vientimäärillä, lämpötilatiedoilla, vesitilanteella, kaasuvarastoilla, sähkönkulutuksen vuorokausi-, viikko- ja vuodenaikarytmeillä sekä hiilen, kaasun ja päästöoikeuksien hinnalla.

"Olkiluoto 3 on laskenut verollista pörssisähköhintaa keskimäärin noin 5 senttiä kilowattitunti toimiessaan täydellä 1 600 megawatin teholla”, Kohvakka sanoo yhtiön tiedotteessa.

"Suhteutettuna esimerkiksi lämpötilan muutokseen Olkiluoto 3 on vaikuttanut täydellä teholla ajaessaan sähkön hintaan yhtä paljon kuin yhdeksän asteen nousu ulkolämpötilassa. Vaikutus voi kuulostaa valtavalta, mutta käytännössä koko koekäyttöohjelma on suoritettu keskellä energiakriisiä, jolloin tuntihinnat vaihtelevat voimakkaasti.”

Väreen mukaan hintavaikutus selittyy pääosin korkeimpien hintahuippujen ehkäisemisellä sellaisina tunteina, jolloin on jouduttu käyttämään kallista fossiilisilla energialähteillä tuotettua sähköä.

"Nyt kun fossiilisen sähkön hinta on jo laskenut, Olkiluoto 3:n vaikutus hintoihin todennäköisesti vähenee jonkin verran”, Kohvakka sanoo tiedotteessa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut