Kaupan alan lakko saattaa alkaa taas maanantaiaamuna – Nyt se uhkaa rampauttaa myös jättivaraston, jonka kautta kulkee kolmasosa Suomen ruoasta

Valtakunnansovittelijan mukaan neuvotteluissa on edistytty, mutta sopua ei ole silti löytynyt.

Banaaneja kuljetettiin varastoon S-ryhmän logistiikkakeskuksessa Sipoossa tammikuun lopulla. Jättivaraston kautta kulkee jopa kolmasosa koko Suomen ruoasta.

12.2. 18:07

Neuvottelut kaupan alan työehdoista jatkuivat sunnuntaina iltapäivällä valtakunnansovittelijan toimistossa. Lauantaina toimiston twittertili kertoi, että neuvotteluissa oli edistytty, mutta matkaa vielä oli.

Jos työehdoista ei päästä sopimukseen, maanantaiaamuna klo 5 alkaa lakko 47 logistiikkakeskuksessa. Palvelualojen ammattiliiton PAM:n mukaan lakko koskisi noin 4 000 työntekijää.

Lakkokohteista suurin on S-ryhmään kuuluvan Inex Partnersin logistiikkakeskus Sipoossa. Myös muiden kaupparyhmien tärkeitä varastoja on lakon piirissä.

Inexin varasto Sipoossa on 270 000 neliömetrin kokoinen ja sen mainitaan joissain listauksissa kuuluvan maailman kymmenen suurimman rakennuksen joukkoon. Siellä säilöttävän ruoan ja tavaran määrää on vaikea edes käsittää.

Jos lakko alkaa tässä jättivarastossakin, loppuuko Suomesta ruoka?

S-ryhmän päivittäistavarakaupan johtaja Sampo Päällysaho vakuuttaa, että siitä ei ole vaaraa.

”Loppuviikon ja viikonvaihteen aikana kuormat ovat menneet normaalisti myymälöihin ja niiden varastoihin. Esimerkiksi maitotuotteet ja leivät kulkevat muutenkin suoraan myymälöihin eli niihin lakko ei vaikuta”, Päällysaho sanoo.

Sampo Päällysaho

Ruokakaupat ovat joka tapauksessa taas auki normaalisti. Viime viikolla kaupoissa näkynyt lakko päättyi varhain lauantaina.

Jos maanantaiaamuksi suunniteltu lakko alkaa, varastojen työnjohto arvioi aamulla, mitä toimintoja pystytään pyörittämään niillä työntekijöillä, jotka paikalle ilmestyvät.

”Tärkeää olisi, että tavaraa saadaan otettua vastaan”, Päällysaho sanoo.

Inexin keskusvarastolla käy hänen mukaansa päivittäin noin tuhat ajoneuvoyhdistelmää. Jos tavaroiden vastaanotto jämähtää, pian alkaa tökkiä koko kuljetusketju, kun rekkoja ei saada purettua.

Vaikka varasto on pitkälle automatisoitu, työntekijöitäkin tarvitaan runsaasti.

Päällysaho arvioi silti, että kauppojen asiakkaille kolmen päivän lakko ei välttämättä näy juurikaan. Jos joku tuote hyllystä loppuukin, toisen merkkistä on varmasti saatavilla.

Kaikki ruoka ei kierrä keskusvaraston kautta lainkaan. Erityisesti kotimaista tuotantoa kuljetetaan joko kauppoihin suoraan tai alueterminaalien kautta. Myös Etelä-Suomen alueterminaali on lakon piirissä.

”Keskusvarastolla on erityisesti tuontituotteita ja pitkään säilyviä teollisia elintarvikkeita”, Päällysaho sanoo.

Miten suuri osa koko Suomen ruokahuollosta kulkee Sipoon varaston kautta?

”Hyvä kysymys. Meidän markkinaosuus päivittäistavarakaupasta on 47 prosenttia ja iso osa tuoretuotteista kulkee suoraan myymälöihin. Sanoisin, että ehkä noin kolmasosa”, Päällysaho sanoo.

Kuinka pitkä lakko alkaisi jo selvästi näkyä kaupoissa?

”En lähde sillä spekuloimaan. Se on jo enemmän huoltovarmuuskysymys. Muitakin häiriötilanteita ajatellen pystymme kyllä järjestämään omaa tavaravirtaamme toisillakin tavoilla”, Päällysaho sanoo.

Keskon työsuhdeasioista vastaava johtaja Petteri Huovinen kertoo, että lakon alkamista on pyritty ennakoimaan.

”Olemme pyytäneet kauppiaita ja muita kumppaneita ennakoimaan loppuviikon tilauksissa esimerkiksi hyvin säilyvien tuoretuotteiden ja teollisten tuotteiden osalta, että toimituksiin voi tulla häiriöitä ensi viikolla”, Huovinen sanoo.

Keskon iso keskusvarasto on Vantaan Hakkilassa. Huovisenkin mukaan tilannetta arvioidaan tarkemmin maanantaiaamuna, kun selviää minkä verran työntekijöitä tulee paikalle, jos lakko alkaa.

”Sen jälkeen pystytään arvioimaan, minkä verran tuotepuolella tulee kaventumista. Voimme myös tarvittaessa rajata varastovalikoimaa vähemmän myyvistä tuotteista”, hän sanoo.

Ruokatoimitukset laitoskeittiöille sairaaloissa, hoivakodeissa sekä koulu- ja päiväkodeissa pystytään Huovisen mukaan hoitamaan lakosta huolimatta.

”Näissä huoltovarmuuden kannalta kriittisissä ruokapalveluissa olemme pystyneet sopimaan PAM:n kanssa myös hätätyöstä”, hän sanoo.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut