Tuulivoiman nopea kasvu alkaa näkyä yhä vahvemmin Suomen sähköjärjestelmässä. Tuotanto vaihtelee rajusti tuulten mukaan, mutta parhaimmillaan tuulivoimalat tuottavat jo suuren osan koko sähkön tarpeesta.
Tammikuussa tuulivoimalat tuottivat sähköä yli neljäsosan koko Suomen sähkön tuotannosta eli yhteensä 1 918 gigawattituntia. Vain ydinvoimalat tuottivat enemmän sähköä eli runsaat 2 300 gigawattituntia. Edellinen tuulivoiman tuotantoennätys on lokakuulta, jolloin tuulivoima tuotti 1 455 gigawattituntia.
Energiateollisuuden tilastojen mukaan sähkön tuotanto kasvoi Suomessa tuulivoiman siivittämänä kaiken kaikkiaan kymmenen prosenttia verrattuna viime vuoden tammikuuhun.
Tuulivoiman huipputehossa nähtiin kuluneella viikolla myös uusi ennätys. Keskiviikkona kello 21 tuulivoimalat tuottivat sähköä 4 734 megawatin teholla. Tuulivoimaloiden asennettu nimellisteho on tällä hetkellä 5 451 megawattia. Vuodessa tuulivoimaa on rakennettu lisää yli 2 200 megawattia.
Sähkön kulutus väheni tammikuussa yhdeksän prosenttia verrattuna edelliseen tammikuuhun. Osa laskusta johtui Energiateollisuuden mukaan poikkeuksellisen lauhasta talvisäästä. Ilman sään vaikutusta kulutus olisi ollut viisi prosenttia edellisvuotta pienempää.
Kun sähkön tuotanto kasvoi ja kulutus väheni, sähkön tuonti romahti verrattuna viime talveen. Myös vesivoimaa tuotettiin selvästi vähemmän kuin vuosi sitten. Vesivoimaa käytetään tyypillisesti silloin kun hinnat ovat korkealla ja sähköstä on pulaa. Näin se tasaa tehokkaasti vaihtelevaa tuulituotantoa.
"Olemme yhä omavaraisempia sähkönkulutuksemme suhteen", Energiateollisuuden toimitusjohtaja Jukka Leskelä sanoo tiedotteessa.
Silloin kun ei tuule, Suomi on yhä erittäin riippuvainen tuontiyhteyksistä muihin Pohjoismaihin.
Lauha sää ja tuotannon lisääntyminen ovat myös laskeneet sähkön hintaa. Määräaikaisen kaksivuotisen sopimuksen saa nyt halvimmillaan alle 11 sentin kilowattituntihintaan. Pörssisähkö maksoi lauantaina veron kanssa keskimäärin 7,5 senttiä kilowattitunnilta. Sunnuntaina hinta putoaa alle kolmen sentin.