Kaupan työriitaan ei saatu sopua tiistaina, kertoo valtakunnansovittelijan toimisto Twitterissä. Kaupan liiton ja palvelualojen ammattiliiton Pamin näkemykset ovat edelleen niin kaukana toisistaan, ettei sovintoehdotuksen antamiselle ole edellytyksiä.
Kaupan lakko alkaa torstaina lukuisissa kaupoissa ympäri maata. Valtakunnansovittelija keskustelee osapuolten kanssa siitä, milloin sovittelua voidaan jatkaa.
”Pam ja Kaupan liitto ovat näkemyksissään vielä kaukana toisistaan, myös muissa kuin palkkaa koskevissa kysymyksissä”, sanoo Pamin puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen tiedotteessa.
Pamin tavoitteena on neuvotella noin 200 euron korotus palkkoihin.
Kaupan liitto kertoo tiedotteessaan tehneensä ratkaisuehdotuksia, kuten yleisen linjan mukaisen palkankorotusesityksen.
Torstaina alkavan lakon piirissä on Pamin mukaan noin 16 000 kaupan alan työntekijää. Se koskee Keskon alueterminaaleja ja yli 160:aa kauppaa, lähinnä isompia myymälöitä, kuten K-Citymarketeja ja Prismoja.
Kaupan liitto on vakuuttanut, että myös lakon aikana ruokaa on saatavilla riittävästi. Liiton mukaan Suomessa on yhteensä 2 800 ruokakauppaa.
Lue lisää: PAM häädettiin pois Satakunnan Osuuskaupan Prismojen tonteilta
Satakunnassa lakon alaisia työpaikkoja ovat maakunnassa toimivat Satakunnan Osuuskaupan Prismat, Osuuskauppa Keulan Rauman Prisma ja Keskon K-Citymarketit Kankaanpäätä lukuun ottamatta.
Lisäksi lakko vaikuttaisi 16. helmikuuta alkaen Satakunnassa useisiin Tokmanneihin ja Halpa-Halleihin.
S-ryhmän päivittäistavarakaupan johtajan Sampo Päällysaho kertoo, että ensisijaisesti tavoitteena on pitää myymälät auki myös lakon aikana. Se voi tarkoittaa, että joissain myymälöissä on tavallista vähemmän kassoja auki tai aukioloaikoja joudutaan rajoittamaan.
”Kahden päivän lakolla voisi olla jonkin verran vaikutuksia toimintaan ja yksittäisten myymälöiden kohdalla palvelutarjontaan”, Päällysaho sanoo.
Päällysahon mukaan asiakkaille pyritään viestimään tarpeeksi hyvin ja ajoissa siitä, onko oma lähi-Prisma auki ja jos ei ole, missä lähin auki oleva kauppa sijaitsee.
”Yritykset varmaan koettavat esimiesvoimin ja vuokratyöntekijöillä sekä työntekijöitä töihin painostamalla pitää ovia auki. Työntekijät ovat kuitenkin hyvin valmiina kamppailemaan paremmista palkoista. Eli en pysty arvioimaan, kuinka moni menee kiinni, kuinka moni rajoittaa aukioloja ja niin edelleen”, viestittää Pamin järjestöjohtaja Risto Kalliorinne toimitukselle.
S-ryhmän Päällysaho kertoo, ettei tunnista Pamin Kalliorinteen väitteitä työntekijöiden painostamisesta töihin.
”Arvostamme työntekijän lakko-oikeutta”, Päällysaho sanoo.
Pam ja Kaupan liitto ovat neuvotelleet alan työehtosopimuksesta 12. tammikuuta alkaen. Kaupan työehtosopimuksen voimassaolo päättyi 31. tammikuuta.
Alun perin kaupan varastojen lakon oli määrä alkaa nyt maanantaina, mutta työ- ja elinkeinoministeriö päätti valtakunnansovittelijan esityksestä siirtää lakkoa kahdella viikolla. Varastojen lakko alkaa aikaisintaan 20. helmikuuta.
Lue lisää: Työriidoissa ei saatu sopua, neuvottelut jatkuvat tiistaina