Kuluvalla viikolla useat ammattiliitot ovat kertoneet uusista lakoista muun muassa teknologiateollisuudessa, kaupan alalla sekä ahtaus- ja autoaloilla.
Lisäksi liitot koettavat vauhdittaa työehtosopimusneuvotteluita myös lievemmillä painostuskeinoilla, kuten ylityö- ja vuoronvaihtokielloilla sekä niin kutsutuilla liukumakielloilla. Liukumakiellon aikana työntekijät eivät saa tehdä säännöllistä työaikaa pidempiä työvuoroja ilman ylityökorvauksia, vaikka työehtosopimus antaisi siihen normaalisti mahdollisuuden.
Kokosimme tähän kaikki toistaiseksi ilmoitetut työtaistelutoimet. Osa niistä on jo alkanut, ja osa alkaa, jos aloilla ei päästä sitä ennen sopuun.
Työtaisteluiden taustalla on osapuolten erimielisyydet sopivasta palkankorotustasosta.
SAK:laiset liitot ovat kertoneet tukevansa toistensa lakkoja koordinoidusti ja vaativansa yhdessä noin viiden prosentin palkankorotuksia. Palvelualojen ammattiliitto Pam on kertonut tavoitteekseen korottaa kaupan alalla palkkoja noin 200 eurolla kuukaudessa.
Työnantaja on pitänyt vaadittua korotustasoa liian korkeana.
Katseet työmarkkinoilla kohdistuvat erityisesti Teollisuusliiton ja Teknologiateollisuuden työnantajien välisiin neuvotteluihin.
Teknologiateollisuuden työehtosopimusta pidetään eräänlaisena ”päänavaajana”, joka määrittää todennäköisesti muidenkin alojen palkankorotustasoa. Erityisesti työnantajapuoli katsoo, että sopimuksen palkankorotustasoa ei saisi ylittää muillakaan aloilla.
Teollisuusliitto hylkäsi valtakunnansovittelijan sovintoesityksen työkiistaan perjantaina. Se katsoi, että sovintoon sisältyvät kaikille palkansaajille maksettavat yleiskorotukset – 2,8 prosenttia vuonna 2023 ja 1,4 prosenttia vuonna 2024 – olivat liian pieniä inflaatioon nähden.
Osapuolet jatkavat sovittelua perjantaina.
Lue lisää: Teollisuusliitto hylkäsi sovintoesityksen, ensi viikon lakot toteutumassa
Lue lisää: Kaupan alalle uusi lakkovaroitus – mukana kaikki K-Citymarketit, Prismat ja Lidlit
Teollisuusliiton lakko hiljentää keskiviikkona teräs- ja lääkevalmistetehtaita
Teollisuusliiton ensimmäinen lakko teknologiateollisuudessa, kemian perusteollisuudessa, muovituoteteollisuudessa ja kemian tuoteteollisuudessa sekä öljy-, maakaasu- ja petrokemianteollisuudessa alkoi keskiviikkona.
Lakon kohteena on muun muassa ABB-yhtymän toimipaikkoja, lääkeyhtiö Orionin tehtaita sekä Outokummun terästehdas Torniossa. Työpaikoissa työskentelee noin 7 200 ihmistä. Lakko päättyy perjantaina.
Liitto on ilmoittanut tällä viikolla myös uusista lakoista sopimusaloille. Teollisuusliiton seuraava lakko on 8.–10. helmikuuta ja kolmas 15.–17. helmikuuta, ellei aloilla päästä sopuun sitä ennen.
Lisäksi teknologiateollisuuteen, muovituoteteollisuuteen ja kemian tuoteteollisuuteen sekä kemian perusteollisuuteen on julistettu kaikkia toimipaikkoja koskeva ylityökielto, jonka kestoa venytettiin tällä viikolla helmikuun 17. päivään saakka.
Myös SAK:lainen Sähköliitto on julistanut omia jäseniään koskevat lakot ja ylityökiellot teknologiateollisuuteen sekä kemian- ja kumiteollisuuteen samoille ajankohdille.
Myös toimihenkilöitä lakossa jo keskiviikkona
Teknologiateollisuudessa työskentelevät toimihenkilöt ja ylemmät toimihenkilöt aloittivat niin ikään perjantaina päättyvän, ensimmäisen lakkonsa keskiviikkona.
Ammattiliitto Pro ja akavalaisten liittojen jäsenien Ylemmät toimihenkilöt YTN edustavat alan yrityksissä työskenteleviä asiantuntijoita ja esimiehiä.
YTN on ilmoittanut lisäksi lakosta 15.–17. helmikuuta, Pro taas 8.–10. helmikuuta ja 11.–17. helmikuuta. Lakot koskevat teknologiateollisuutta sekä suunnittelu- ja konsulttialaa.
Molemmilla aloilla on toistaiseksi voimassa myös ylityökieltoja. YTN on ilmoittanut myös vapaa-ajalla matkustamisen kiellosta.
Kemianteollisuuteen Pro on julistanut kolmen päivän lakon erikseen nimettyihin yrityksiin 13.–15. helmikuuta.
Lisäksi kaikkia aloilla työskenteleviä toimihenkilöitä koskeva ylityökielto alkaa 30. tammikuuta pois lukien tekstiilihuoltoalalla työskentelevät toimihenkilöt.
Yhdessä toimihenkilöliitto Erton kanssa Pro on ilmoittanut lakosta 10.–13. helmikuuta taloushallintoalalle. Toistaiseksi voimassa on myös liukumakielto.
Kaupan alan ensimmäinen lakko uhkaa ensi viikolla
Palvelualojen ammattiliitto Pamin lakot kaupan alalla alkavat ensi viikon maanantaina, 6. helmikuuta. Liiton arvion mukaan lakot koskevat noin 25 000:ta–30 000:ta palkansaajaa.
Pamin ensimmäinen lakko 6.–9. helmikuuta kohdistuu 25 varastoon. Laajemman lakon 13.–16. helmikuuta kohteena on 47 varastoa. Joukossa on useita isoja päivittäistavaraliikkeiden logistiikkakeskuksia.
Ajalle 9.–11. helmikuuta on julistettu lakko yli 160 kaupan alan toimipaikkaan, joiden joukossa on muun muassa isojen kaupunkien Prismoja ja K-Citymarketeja.
Myöhemmin 16.–18. helmikuuta lakko laajenee kaikkiin K-Citymarketeihin, Prismoihin, Lidlin myymälöihin sekä 42:een Tokmannin ja 14:ään Halpa-Hallin myymälään.
Mukana ovat myös Kesko Logistiikan terminaalit Tampereella, Turussa, Kuopiossa ja Oulussa sekä Veljekset Keskinen oy:n myymälät eli Tuurin kyläkauppa.
Lisäksi Teollisuusliitto tukee Pamin lakkoa varastoilla omalla lakollaan Wioss Witron On Site Services -nimisessä alan yrityksessä eli käytännössä Inex Partners oy:n eli S-ryhmän logistiikkakeskuksessa.
Työnantajaa alalla edustava Kaupan liitto on kertonut harvinaisesta vastatoimesta lakkoihin: se lopettaa työntekijöiden ay-jäsenmaksujen tilittämisen ammattiliitolle.
Lue lisää: PAM antoi uuden lakkovaroituksen kaupan alalle - yksi uusi lakkokohde Satakunnasta
Satamissa lakko helmikuun puolivälissä
Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT on antanut lakkovaroitukset satamien ahtaustyöhön ja kolmelle autoliikenteen sopimusalalle. Lakot alkaisivat 15. helmikuuta.
Lakkovaroitus on annettu satamien lisäksi kuorma-autoalalle, säiliö- ja öljytuotealalle sekä terminaalitoiminta-alalle.
Alalla on lisäksi alkanut keskiviikkona ylityökielto. Työnantajia edustava Satamaoperaattorit arvioi ulkomaankaupan vaikeutuvat nopeasti jo ylityökiellon vuoksi.