Sähkö saattaa olla edullista pitkälle syksyyn – asian­tuntijat neuvovat, mitä sopimusta vaihtavan kannattaisi tehdä

Johdannaismarkkinat ennakoivat sähkön pysyvän joulukuuta edullisempana myös lopputalvella ja keväällä.

Energiayhtiö Vattenfallin vanhempi salkunhoitaja Juho Kinni sanoo, että sähkön hintataso näyttäisi olevan sähköjohdannaisten valossa laskeva.

21.1. 12:33

Pörssisähkön ja määräaikaisten sähkösopimusten hinnat ovat tammikuussa laskeneet viime syksystä ja loppuvuodesta leudon ja tuulisen sään ansiosta.

Johdannaismarkkinat ennakoivat sähkön pysyvän joulukuuta edullisempana myös lopputalvella ja keväällä. Johdannaisten mukaan sähkön normaalin 24 prosentin arvonlisäverollinen hinta on helmikuussa noin 17 senttiä kilowattitunnilta ja laskee toisella neljänneksellä 11 senttiin kilowattitunnilta.

Joulukuussa pörssisähkön keskihinta oli päivänsisäisillä spot-markkinoilla noin 27 senttiä kilowattitunnilta.

Energiayhtiö Vattenfallin vanhempi salkunhoitaja Juho Kinni sanoo, että sähkön hintataso näyttäisi olevan sähköjohdannaisten valossa laskeva.

”Tehtyjen kauppojen hintataso on ollut laskussa, ja siitä voi tehdä johtopäätöksen, että hintaodotukset kevättä kohden ovat laskeneet”, Kinni sanoo.

Pörssisähkö alkoi halventua vähän ennen vuodenvaihdetta. Tammikuussa pörssisähkön keskihinta on ollut toistaiseksi yhdeksän senttiä kilowattitunnilta eli kolme kertaa pienempi kuin joulukuussa keskimäärin.

Vielä joulukuun ensimmäisen puoliskon aikana pörssisähkö maksoi keskimäärin lähes 40 senttiä kilowattitunnilta.

Kaasuyhtiö Gasumin energiamarkkinapalveluiden analyytikko Toni Sjöblom sanoo, että vuodenvaihteessa kulutus oli normaalia vähäisempää lomakauden ja lämpimän sään takia. Lisäksi runsas tuulituotanto yhdessä Teollisuuden Voiman Olkiluoto 3 -ydinvoimalan testijakson tuotannon kanssa kasvatti voimakkaasti tarjontaa.

”Sähkön hinta on tullut alas ja halpeneminen näyttää jatkuvan, mutta paljon riippuu siitä, miten Olkiluoto 3 lähtee käyntiin. Markkinat ovat tällä hetkellä toiveikkaita”, Sjöblom sanoo.

Olkiluodon ydinvoimalan kolmosreaktori pääsi jatkamaan joulukuun lopussa täyden tehon testejä, jotka keskeytyivät lokakuussa havaittuihin pumppuvaurioihin. Testit ovat jatkumassa helmikuun alussa ja säännöllisen sähköntuotannon on määrä alkaa maaliskuun alkupuolella.

Koska sähkön hintakehitys on ollut johdannaisten perusteella laskeva, sähkösopimusta vaihtavan kuluttajan saattaa olla kannattavaa odottaa muutama kuukausi pörssisähköllä ennen kuin sopii määräaikaisen sopimuksen kiinteällä hinnalla pariksi vuodeksi.

Vattenfallin Kinni neuvoo kuluttajia kilpailuttamaan tarjouksia aktiivisesti ja tutkimaan omaa sähkön kulutustaan. Paljon sähköä käyttävä omakotitaloasuja voi arvostaa hintavakautta, kun taas kerrostaloasujalla voi olla mahdollisuus odottaa hyvää sähkötarjousta.

”Kannattaa ainakin tarkistaa kiinteähintaiset sopimukset ja laskea auki, kuinka paljon sähkö maksaisi kyseisellä hinnalla seuraavat kaksi vuotta. Ja jos päätyy odottamaan, sähkösopimusten hintoja kannattaa seurata päivittäin, koska tarjoukset elävät markkinatilanteen mukaan”, Kinni sanoo.

Myös Gasumin Sjöblom sanoo, että kuluttajan kannattaa ottaa huomioon oma sietokykynsä sähkönhinnan muutoksiin, kun hän tekee valintaa määräaikaisen tai pörssisähkösopimuksen välillä.

”Tällä hetkellä näyttää siltä, ettei ole erityisempää riskiä hetki odottaa ennen kiinteän sopimuksen tekemistä.”

Sähköjohdannaisten hintoihin kannattaa suhtautua varauksella, koska ne ovat energiakriisin aikana ennustaneet pörssisähkön hintakehitystä tavallista epäluotettavammin.

Esimerkiksi tammikuussa toimitettavan sähkön veroton hinta oli joulukuussa johdannaismarkkinoilla 10–15 senttiä kilowattitunnilta, kun tammikuussa pörssihinta on ollut usein alle 10 senttiä kilowattitunnilta.

Energiakriisin hurjimpaan aikaan alkusyksyllä johdannaisten kaupankäynti oli poikkeuksellisen vähäistä. Sähköyhtiöt vähensivät johdannaiskauppaansa, koska sähkön äkillinen kallistuminen lisäsi kaupankäynnin riskejä ja kasvatti markkinaosapuolilta vaadittavat vakuusvaatimukset niin suuriksi, että vaarana oli yhtiöiden joutuminen maksuvaikeuksiin niiden seurauksena.

Asiantuntijoiden mukaan sähkön johdannaismarkkinat ovat vilkastuneet syksystä, eivätkä sähkön ostajat ja myyjät ole enää yhtä varovaisia kuin puoli vuotta sitten.

”Koska sähkön hinta on yli puolittunut, vakuusvaateet ovat pienentyneet. Sähköyhtiö pystyy nyt pyörittämään samalla rahamäärällä isompaa kaupankäyntivolyymia kuin korkean sähkönhinnan aikaan”, Vattenfallin Kinni sanoo.

Kaupankäyntimäärät eivät ole kuitenkaan vieläkään yhtä suuret kuin aiemmin, Gasumin Sjöblom sanoo. Kaupankäyntiä on siirtynyt johdannaispörssistä sähkön ostajan ja myyjän kahdenväliseen kaupankäyntiin.

”Koska sähköpörssissä vaaditaan isoja vakuuksia, monet toimijat ovat selvästi päätyneet tekemään kauppaa sähköpörssin sijasta kahdenvälisesti”, Sjöblom sanoo.

Sähkön kahdenvälisessä kaupankäynnissä ei yleensä käytetä lainkaan rahavakuuksia. Tämän takia johdannaispörssi yrittää selvittää, voisiko pörssikaupassa ryhtyä käyttämään rahavakuuksien sijasta rahoituskustannuksiltaan pienempiä pankkitakauksia.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut