Tällaista sähkötukea nyt kaavaillaan: Maksimituki 700 euroa kuukaudessa, alle 10 sentin sopimukset tuen ulkopuolelle

Laskelmia on teetetty alkuperäisen esityksen 100 euron omavastuuta alemmasta omavastuusta. Tavoitteena on, että ratkaisu valmistuisi maanantaina.

Ministeriön valmisteleman pohjaesityksen mukaan kertakorvauksen osuus olisi maksimissaan 50 prosenttia. Tämä voimalinja kuvattiin Inkoossa 5. tammikuuta.

9.1. 21:09

STT

Ministereiden erityisavustajat olivat maanantaina illalla edistyneet sähkötuki­neuvotteluissa.

Ennen kello seitsemää illalla yhteisymmärrystä oli STT:n tietojen mukaan mallista, jossa valtio korvaisi sähkölaskun omavastuun ylittävästä osuudesta 50 prosenttia. Omavastuu olisi 90 euroa. Maksimituki olisi 700 euroa kuukaudessa.

Hallituslähde kertoo, että sähkölaskun kertakorvaukseen oli tulossa kymmenen sentin raja. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että jos sähkösopimuksen kilowattitunnin hinta on alle 10 senttiä, korvausta ei saa.

Kertakorvauksen ulkopuolelle jäävät voisivat hyödyntää aiemmin sovittuja tukia, kuten verotuksessa tehtävää sähkövähennystä.

Aiemmin on sovittu myös, että tukeen käytettäisiin kokonaisuudessaan enintään noin 400 miljoonaa euroa, ja tällä tietoa näyttää, että tässä raamissa pysytään.

Esitys on tarkoitus lähettää tiistaina lausunnolle. Tuki saattaa vielä lausuntokierroksen jälkeen muuttua. Hallituksen niin sanottujen sähköministerien oli vielä maanantaina tarkoitus jatkaa keskusteluita tuesta.

Hallituksen sähköministerityöryhmän erityisavustajat hioivat tukea jo viime viikon torstaina, mutta sopuun ei tuolloin päästy. Sähkötuen yksityiskohdista on neuvoteltu työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) valmisteleman esitysluonnoksen pohjalta. Myös TEMin pohjaesityksessä lähdettiin siitä, että valtio maksaisi 50 prosenttia laskusta. Näin haluttaisiin estää ylikompensointi, jonka on pelätty muun muassa kannustavan kuluttamaan energiaa enemmän.

Hallitus päätti joulukuussa, että se pohtii uusia hyvityskeinoja kotitalouksien ylisuuriin sähkölaskuihin. Sähkön hinta on noussut Venäjän hyökättyä Ukrainaan. Jo aiemmin hallitus on päättänyt muun muassa sähköavustuksesta, sähkövähennyksestä ja sähkön arvonlisäveron alentamisesta 10 prosenttiin. Se tuli voimaan joulukuun alussa.

Jo päätettyjen toimien hintalappu on lähes miljardi, mutta se on menokehyksen sisällä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut