Miten pörssisähkön hinta reagoi tämän viikon paukku­pakkasiin? Loppiainen voi tuoda hintaan rajun muutoksen, arvioi professori

Kysyimme sähkövoimatekniikan professorilta, miten hän ennakoi pörssisähkön hinnan reagoivan koviin pakkasiin.

2.1. 11:18

Eteläiseenkin Suomeen on ennustettu tämän viikon loppupuolelle kireitä pakkasia. Esimerkiksi Porissa lämpötilan odotetaan painuvan perjantaina alimmillaan 20 pakkasasteen tuntumaan.

Tampereen yliopiston sähkövoima­tekniikan professori Pertti Järventausta olettaa, ettei pörssisähkö hinta nouse tällä viikolla sen korkeammalle, missä ne ovat syksyn ja talven aikana jo olleet. Syiksi hän mainitsee viikonlopun yli jatkuvat Olkiluoto kolmosen testiajot, kohtuullisen tuulitilanteen ja sen, ettei teollisuus käy täysillä.

Loppiainen tuo muutoksen

Tilanne voi olla Järventaustan mukaan olla täysin eri loppiaisen jälkeen, kun teollisuus alkaa käydä täydellä kuormalla – ja jos päivällä on pakkasta 20 astetta.

”Silloin loppiaisen jälkeen on nähtävissä korkeita hintoja. Lämmityskuormat ovat sellaisilla pakkasilla kovat. Hinta riippuu myös siitä, miten paljon Ruotsista saadaan sähkötehoa, ja miten saadaan tuulivoimaa.”

Kuinka korkeita?

”Olen veikannut, että mennään yli euron kilowattitunnilta.”

Pörssisähkön hintaa nostaa Järventaustan mukaan myös se, että loppiaisen jälkeen tammikuussa Olkiluoto kolmonen ei ole edes testiajoissa. Järventausta sanoo, että nykyisten ohjelmatietojen mukaan loppiaisen tienoilla Olkiluoto kolmonen ajetaan alas ja on usean viikon pois käytöstä, kun voimalan polttoainetta täydennetään ja tehdään viimeisiä tarkistuksia.

Myös Ruotsissa on ollut ydinvoimalahuoltoja.

Järventaustan mukaan on vielä arvoitus, tuleeko Euroopasta heijasteita Suomen sähkön hintaan korkean kuormituksen tilanteessa, kuten syksyllä.

Sähkön hinta tulee siis jatkossakin kuin lottokoneesta?

”Kyllä se vähän näin on. Kuluttaja näkee näkee vain päivän eteenpäin, ja sähkön myyjillä on olemassa viikon ennuste tietyillä epävarmuuksilla. Pakkasmittaria seuraamalla pysyy jonkin verran perillä sähkön hinnasta.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut