Hallitus päätti sähkötuista: omavastuu 100 euroa kuussa, tukikatto 700 euroa

Valtion kassaan tuki tekee hallituksen arvion mukaan noin 400 miljoonan euron loven.

Työ- ja elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) taustatilaisuudessa sähköpulasta ja sähköpulaviestinnästä Helsingissä 21. marraskuuta.

21.12.2022 21:35

Hallitus päätti keskiviikkona uusista sähkötuen muodoista ja niiden yksityiskohdista.

Hallituksen esityksen mukaan tukea maksetaan sähkölaskuista neljältä kuukaudelta ja laskentaperusteena käytetään marras-joulukuun toteutunutta kulutusta. Omavastuu on 100 euroa kuukaudessa, ja tukikatto 700 euroa kuussa. Tuki maksetaan könttäsummana.

Hallituksen keskiviikkoisessa päätöksessä jäi avoimeksi, minkä osuuden sähkölaskusta valtio enimmillään kuittaa. Alustavissa laskelmissa, joissa neuvotteluihin lähdettiin, valtion tuen osuus vaihteli 50–80 prosentin välillä.

Valtion kassaan tuki tekee hallituksen arvion mukaan noin 400 miljoonan euron loven.

Hallitus kertoi uusista sähkötuista viime viikolla, ja tukien ehdoista neuvoteltiin hallituksen piirissä pitkään sekä tiistaina ja keskiviikkona.

Kertakorvauksen ja sähkölaskujen maksuaikojen pidennyksen lisäksi valmistelussa kolmantena tukitoimena sähkön hintakatto, joka arvioiden mukaan voisi tulla käyttöön keväällä.

Hallitus valmistelee kiireellisesti myös maksuaikajoustoja koskevan lainsäädännön kuluttajien lisäksi myös yrityksille. Myös maataloudelle on tulossa erillinen tuki helpottamaan sähkökustannuksissa.

Nopeasti valmisteltua sähkötukea on kritisoitu siitä, että se kohdentuu heikosti. Hallituksen tiedotteen mukaan myöhemmin ”arvioidaan, miten tuki voidaan eri tilanteissa kohdentaa mahdollisimman tarkoituksenmukaisella tavalla”.

Sähköministerien neuvonpitoon osallistui ministeri kaikista hallituspuolueista. Keskustaa edusti elinkeinoministeri Mika Lintilä ja sosiaalidemokraatteja työministeri Tuula Haatainen. Muut ryhmän jäsenet olivat sisäministeri Krista Mikkonen (vihr.), sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkinen (vas.) sekä viidentenä pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri Thomas Blomqvist (r.).

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut