Sää lauhtuu nyt, mutta mitä se tarkoittaa sähkön hinnalle ja riittävyydelle jouluviikolla? ”Pientä joulumieltä tässä voisi alkaa ehkä olla”

Sää lauhtuu Satakunnassa viikonlopun aikana ja lämpötila nousee muutaman asteen plussan puolelle. Tämä ei kuitenkaan todennäköisesti vaikuta juurikaan sähkön hintaan. Fingridin arvio on nyt rauhoittava: joulun yli päästään ilman sähkökatkoja.

Uudellakoivistolla huhkittiin lumitöissä tiistaina 13.12.

16.12.2022 18:16

Sää lauhtuu jouluviikolle huomattavasti. Tästä huolimatta sähköhinta pysynee edelleen historiallisen korkeana.

Fingridin markkinakehityspäällikkö Juha Hiekkala sanoo perjantaina, että Suomessa sähkön hinta on sidoksissa keskieurooppalaiseen hintatasoon, joka rajoittaa hinnan laskua. Hiekkala sanoo, että lämpötilan sijaan hinnan määrittelee kysyntä ja tarjonta.

Hiekkala sanoo, että sään lauhtuminen toki vaikuttaa kokonaiskulutukseen. Arvion mukaan ensi viikolla kulutus voisi laskea noin viisi prosenttia tämän hetkiseen tilanteeseen verrattuna.

Vaikka kokonaiskulutus laskee ja tämä keventänee hieman sähkön hintaa, se pysyy edelleen historiallisen korkealla tasolla. Epätodennäköistä sen sijaan on se, että hinta nousisi yhtä korkeaksi nyt päättyvällä viikolla.

”Aivan niitä huippuhintoja, joiden kanssa ihmiset ovat joutuneet tällä viikolla käpristelemään ei välttämättä nähdä, joten pientä joulumieltä tässä voisi alkaa ehkä olla”.

Hiekkala ei kuitenkaan kaunistele tilannetta, joka on erityisesti pörssisähköasiakkaiden kannalta hankala.

”En missään nimessä halua tuoda sellaista näkemystä esille, että hinnat olisivat kohtuullisella tasolla. Sanon ihan suoraan, että vaikka hinta hieman laskisi, ne ovat pörssisähköasiakkaiden kannalta historiallisesti katsottuna erittäin korkeita myös ensi viikolla”.

Sähköä riittää

Sähköpulan riski on pieni siitäkin huolimatta, että kulutus pysyy ensi viikolla kohtuullisen korkealla. Hiekkala sanoo, että sähkön toimitusvarmuuden osalta ei olla enää veitsen terällä ja yleistilanne on rauhallinen. Suomen kannalta tilannetta parantaa myös se, että Oskarshamnin kolmas ydinvoimalayksikkö tulee takaisin tuotantoon sunnuntaina 18. joulukuuta Ruotsissa.

Hiekkala tarkentaa, että kun tilanne Ruotsin puolella ja erityisesti keski-Ruotsin alueella helpottuu, tuo se sähkön riittävyyden osalta turvallisuuden tunnetta Suomelle.

Fingridin arvio on, että joulun yli päästään myös ilman sähkökatkoja.

Hiekkala sanoo, että suomalaisten ei kannata tuntea jouluna huonoa omaa tuntoa siitä, jos saunan laittaa päälle tai paistaa joulukinkkua uunissa useiden tuntien ajan.

”Ajankohta kannattaa kuitenkin pikkaisen pyrkiä miettimään, ettei vahingossa paista liian kallista kinkkua tai käy saunassa juuri silloin, kun hinnat ovat korkeimmillaan”.

Fingridissä nähdään, että sähköä riittää, kun teollisuus hiljenee osittain joulun ajaksi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut