Kuluttajaliitto neuvoo: Ota sähkö­sopimus, jonka voi irtisanoa

Asiantuntijat kehottavat kuluttajaa perehtymään tarkasti määräaikaisen sähkösopimuksen ehtoihin.

Sähkösopimusten irtisanomisehdot vaihtelevat sähköyhtiöstä toiseen.

13.12.2022 14:00

Kuluttajien kannattaa tällä hetkellä perehtyä tarkasti sähkösopimusten ehtoihin ja erityisen siihen, kuinka määräaikaisen sähkösopimuksen voi irtisanoa, neuvovat asiantuntijat.

Kuluttajaliiton pääsihteeri Juha Beurling-Pomoell varoitti Helsingin Sanomien suuressa sähkösuorassa maanantaina kuluttajia määräaikaisista sähkösopimuksista.

Jotkut sähköyhtiöt tarjoavat muutaman vuoden määräaikaisia sähkösopimuksia tällä hetkellä esimerkiksi kiinteällä 40 sentin kilowattituntihinnalla.

”Jos kriisi jää puolen tai vuoden mittaiseksi, sittenpä makselet markkinahintaa enemmän. Jos otat määräaikaisen kiinteähintaisen sopimuksen, ota se sellaisesta yhtiöstä, jonka sopimuksessa lukee selkeästi, kuinka sopimuksesta pääsee eroon”, Beurling-Pomoell neuvoi kuluttajia.

Beurling-Pomoellin mukaan jotkut sähköyhtiöt antavat kuluttajalle mahdollisuuden irtisanoa sähkösopimuksen esimerkiksi tiettyä summaa vastaan. Hänen mukaansa irtisanomisehdot vaihtelevat yhtiöstä toiseen.

Beurling-Pomoell ja Motivan kotitalouksien energiatehokkuuden asiantuntija Päivi Suur-Uski vastasivat sähkösuorassa lukijan kysymykseen, kannattaako kriisin keskellä vaihtaa sähkösopimusta.

Motivan Suur-Uski neuvoi kuluttajia pidättäytymään nykyisessä sähkösopimuksissa epävarmassa tilanteessa.

”Kukaan ei pysty ennustamaan sähkön hinnan muutoksia kriisin keskellä kuluvan talven aikana. Neuvoni on, ettei kuluttaja tekisi tässä hetkessä radikaaleja muutoksia.”

Lain mukaan kuluttaja voi irtisanoa määräaikaisen kiinteähintaisten sopimuksen, jos muuttaa. Myös työttömyys, sairaus tai muu tuloja alentava tekijä voi olla peruste sähkösopimuksen irtisanomiseen, mutta ei automaattisesti, Beurling-Pomoell sanoi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut