Meri-Porin hiilivoimala hiipui reservissä vuosien ajan, mutta nyt siellä tuotetaan sähköä niin paljon kuin pystytään – Tuotannon pitäisi kasvaa perjantaina

Useita vuosia vain tehoreservissä ollut hiilivoimalaitos tuottaa tällä hetkellä sähköä niin paljon kuin irtoaa.

Fortumin Meri-Porin hiilivoimalassa tehtiin laajaa vuosihuoltoa lokakuussa. Kuvassa näkymä laitoksen turbiinisalista kytkinkentälle.

30.11.2022 17:47

Fortumin omistamassa Meri-Porin hiilivoimalassa on paiskittu kovaa töitä. Kaupallinen tuotanto käynnistyi marraskuun alussa vuosihuollon ja koekäytön jälkeen.

”Laitos on käynnissä, mutta se ei ole täydellä teholla. Laitos ajaa tällä hetkellä sen, mitä pystyy”, sanoo Fortumin Thermal-tuotannon johtaja Vesa Maso.

Täydellä ajolla Meri-Porin voimalaitoksella voidaan tuottaa sähköä 560 megawatin teholla. Pääosin laitosta on ajettu noin 70 prosentin teholla, sanoo Maso. Hän kertoo, että laitos on marraskuussa käynyt täydellä teholla muutaman päivän ajan.

Suomen sähkömarkkinan ja hintojen kannalta useilla sadoilla megawateilla voi olla iso merkitys.

Jo noin 500 megawatin kasvu kysynnässä tai pudotus sähkön tarjonnassa voi nostaa pörssisähkön hinnan maksimiin eli neljään euroon kilowattitunnilta. Parhaimmillaan Meri-Porin voimalan tuotanto voisi siis pelastaa Suomen sähkönhinnan moninkertaistumiselta.

Meri-Porin voimalaitoksen tuotanto tarjotaan sähkömarkkinoille joka päivä erikseen. Markkinat päättävät, ostetaanko tuotantoa, eli ajaako laitos lainkaan. Tällä hetkellä kysyntää olisi.

”Olemme hyvin tietoisia markkinatilanteesta ja ymmärrämme hyvin huoltovarmuus­näkökulman”, Maso sanoo.

Porin Tahkoluodossa sijaitseva Meri-Porin lauhdevoimalaitos otettiin käyttöön vuonna 1994, ja tehoreservissä voimala on ollut vuodesta 2017 lähtien.

Kantaverkkoyhtiö Fingrid seuraa verkkosivuillaan Suomen sähköverkon tilaa reaaliaikaisesti. Tiedoissa Meri-Porin tuotanto näkyy kohdassa ”muu tuotanto”, joka oli keskiviikkoiltana 348 megawattia. Meri-Pori on osa tästä, mutta Maso ei kerro laitoksen tarkkaa tuotantomäärää.

Laitoksessa on tällä viikolla ollut vikatilanne, joka liittyy hiilen käsittelyyn ja hiilensyötön laitteistoihin. Maso kuvaa korjauksessa olevien suurikokoisten laitteiden huoltotöitä vaativiksi.

Tuotannon pitäisi taas kasvaa perjantaina iltapäivällä. Tuolloinkaan laitos ei välttämättä pyöri täydellä teholla.

Tilanne on poikkeuksellinen ja jopa vaikea. Vuodesta 2017 lähtien viime kesään saakka Meri-Porin laitos toimi osana Suomen tehoreserviä, eli se otettiin mukaan sähkön­tuotantoon vain hätätapauksissa.

”Ymmärrämme sähkömarkkinatilanteen ja teemme tosissaan töitä, että tämä laitos pyörii. Viiden vuoden ajamattomuutta ei saa yhdessä yössä pois”, Maso sanoo.

Tänä syksynä Meri-Porin laitoksen ylös ajoon on käytetty ”seitsemännumeroinen summa”, eli kyseessä on miljoonaluokan investointi.

”Laitoksella tehtiin lokakuussa kuukauden mittainen huolto, johon mentiin suhteellisen nopealla varoajalla. Käytettävissä oleva aika ei vain riittänyt siihen, että olisimme pystyneet huoltamaan ihan kaikki paikat, jotka haluttiin”, Maso sanoo.

Mason mukaan työt jatkuvat ensi kesänä.

Kivihiilestä pyritään Suomessa eroon vuonna 2029, ja Fortum on sitoutunut kivihiilituotannon alasajoon tätä nopeammin. Tehoreserviin kuulumisen lisäksi tämä hiilestä luopuminen on syynä siihen, että Meri-Porin laitokseen ei ole tehty isoja investointeja viime vuosina.

”Kivihiilen käyttöä vähennetään koko ajan ja me [Fortumilla] emme ole laskemassa tulevaisuutta hiilen varaan. Se kuvastaa tilanteen vakavuutta, että näitä laitoksia kaivetaan esiin naftaliinista.”

Porin Tahkoluodossa sijaitseva Meri-Porin lauhdevoimalaitos otettiin käyttöön vuonna 1994, ja tehoreservissä voimala on ollut vuodesta 2017 lähtien.

Fortumin omistamaa Meri-Porin voimalaa operoi Caverion Industria, joka on myös hoitanut uusien työntekijöiden palkkausta. Laitokselle tarvitaan edelleen lisää työvoimaa.

Meri-Pori oli tänä vuonna ainoa tehoreservin tarjouskilpailuun osallistuja, ja sen tarjouksen Energiavirasto hylkäsi. Tällä hetkellä Suomessa ei siis ole tehoreserviä ollenkaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut